Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2009 22:50 - България иска подкрепа от Италия за САПАРД
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 528 Коментари: 0 Гласове:
0



Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов поиска подкрепа от Италия за размразяването на средствата по САПАРД по време на среща с Н. Пр. Стефано Бенацо, посланик на Италия в България, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

По време на среща министър Найденов информира италианския посланик, че всички изисквания на ЕК вече са изпълнени от новото ръководство на министерството и се надява решението за възстановяването на средствата да бъде положително. Страната ни има нужда от тези средства, защото те са за обновяване и модернизиране на българското земеделие, посочи министърът и подчерта, че Италия винаги е подкрепяла България още от присъединяването й като страна член на ЕС.

България и Италия имат много общи позиции в Общата селскостопанска политика, информира министърът. България подкрепя предложение на Италия относно възможността за отпускане на помощ от Общността за държавите-членки за изкупуване на млечни квоти от производители, заинтересовани да приключат дейността си. Това предложение ще бъде разгледано на заседание на Съвета на министрите по земеделие на 7 септември 2009 г.

Бенацо посочи, че стокообменът между България и Италия надвишава 3 млрд. лева годишно, а над 1000 италиански фирми работят активно в България като дейността на голяма част от тях е свързана със земеделие. Той подчерта, че италианските инвеститори в България все още са малко и това е посока, по която може да се работи. Италианското правителство е готово да работи с българското правителство за разширяване на отношенията и сътрудничеството между двете страни във всяка една сфера, посочи още Бенацо. Добрите отношения между примерите на България, Бойко Борисов и на Италия, Силвио Берлускони са важен знак за бъдещото ползотворно сътрудничество. В най-скоро време се очаква министър – председателят на Италия да посети България, информира посланикът. Покана за посещение ще бъде отправена и към министъра на земеделието на Италия от министър Найденов.

Италия заема пето място в търговията на нашата страна с аграрни стоки с държавите-членки на ЕС. През 2008 г. относителният дял на внесените земеделски продукти от Италия заема 6,2% от общата търговия със страните от ЕС, а на изнесените от България за Италия аграрни продукти - 4,5%.

Водещи селскостопански стоки в износа на България за Италия за 2008 г. са овче, козе и агнешко месо, мека пшеница и смес от пшеница и ръж, за посев, зеленчуци – пресни и замразени, плодове – сушени и временно консервирани, тестени сладкарски или бисквитени продукти и тютюни.

Водещи селскостопански стоки в износа на Италия за България за 2008 г. са кафе, меса от животни от рода на едрия рогат добитък, замразени, обезкостени, плодове и други части от растения годни за консумация, пресни ябълки, сушени плодове, пресни или сушени банани, меса и карантии от домашни птици, хлебарски, тестени сладкарски и бисквитени продукти, хлебни банани, пресни или сушени, замразени меса от животни.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029255
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930