Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2009 22:45 - Цветанов: До дни ще се повдигнат обвинения срещу бивши министри. Прокуратурата: Днес няма повдигнати обвинения
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 616 Коментари: 0 Гласове:
0



До няколко дни ще има обвинения на бивши министри. Това обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов при посещението си в Добрич. Министърът обаче не пожела да се конкретизира и да назове имена като се оправда, че обвинението и обвинителният акт се внасят от прокуратурата.

Бивши министри от кабинета “Станишев” обаче не са притеснени от поредната заплаха да се сдобият с обвинения, установи “Всеки ден”. “То и няма за какво”, убеден е здравният министър Евгений Желев за своята дейност. “Като чух какво се праща в прокуратурата, съм по-скоро развеселен, отколкото притеснен”, коментира Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката. В своя ресор не е чул да е оповестявано нещо, което може да е обект на разследване от прокуратурата. “Не можеш да пратиш в прокуратурата договора между НЕК, Париба и общо осем големи банки. Това означава, че БНП-Париба е направила далавера с НЕК, което, разбирате, е абсурдно. Така че зависи какво се праща в прокуратурата”, аргументира се той. БЕХ имат право да си купуват автомобили и там няма престъпление, убеден е Петър Димитров.

Червените смятат, че по този начин се правят опити за вмешателство в работата на съдебната система, а клеветническата кампания цели да настрои обществото. “Аз нямам притеснения, но се учудвам как министри и премиер могат политически да говорят как ще бъдат съдени министри и ще им бъдат повдигнати обвинения. Въпросът е, че има независима съдебна система и е недопустимо чрез непрекъснато политическо говорене на управляващите в момента да се опитват да оказват натиск върху съдебната система. Това е напълно безпринципно”, категоричен бе бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

От прокуратурата не знаят, че ще повдигат обвинения

Няма повдигнати обвинения срещу бивши министри в Софийската градска прокуратура. “Няма нови обвинения към днешния ден, утре, други ден е възможно да има”, заяви заместникът на градския прокурор на София Божидар Джамбазов.

Обвинителят отказа да коментира думите на министър Цветанов и уточни, че е важно да има доказателства и конкретни дела. Джамбазов посочи, че за прокуратурата няма значение дали става въпрос за министър или друг висш чиновник.

Цветанов иска присъди за всеки, прекрачил закона

Цветанов бе категоричен, че в МВР е създадена необходимата организация за пълно съдействие и увеличаване на необходимия ресурс, за да се документира престъпната дейност, която е “извършвана от някои в страната”.

За да се върне доверието към правоохранителните и правораздавателните органи, трябва да има осъдителни присъди за всеки един, прекрачил закона, категоричен е вътрешният министър, защото “безнаказаността в рамките на 20 години създаде недоверието на обществото към българските политици, посочи Цветанов. Министърът подчерта, че ако всички заедно искат това положение да бъде променено, трябва да се приложи подход на правосъдие и ред.

“За съжаление, преходът в България позволи организираната престъпност да легитимира бизнеса си и виждате, че представители на тази престъпност сега са част от изрядните бизнесмени в страната, които вече с право участват в различни обществени поръчки и всъщност там се прави връзката между висшата администрация и тези бизнесмени”, коментира Цветанов. Той заяви още: “Правя всичко възможно да бъдат събрани максимално много документи за всеки, който е прекрачил закона”.

Няма да се увеличават заплатите на полицаите

Въпреки огромното желание на министерство на вътрешните работи да се увеличат възнагражденията на служителите на реда, това не би могло да се случи предвид тежката финансова криза. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов при посещението си във Варна.

Цветанов успокои, че все пак заплатите в сектора на сигурността и обществения ред ще се задържат същите. Той уточни, че има желание те да се повишат, но към настоящия момент няма възможност.

Нови началници на полицията в Добрич и Силистра, без промени във Варна и Русе

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е на обиколка в Североизточна България за среща с инспекторите, които са работили по програма Шенген – морска граница. Министърът продължава посещението си със срещи със съставите на полицията във Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград и Търговище. Цветанов заяви, че там, където е необходимо ще бъдат направени и съответните кадрови промени.

Както бе очаквано, досегашният ръководител на Областната дирекция на МВР във Варна комисар Димитър Димитров ще запази поста си. „За Варна кадрови промени не се налагат”, подчерта министърът.

Той допълни, че оценката за дейността на комисар Димитров към настоящия момент е добра и не налага смяната му. Цветан Цветанов поясни, че единственото, което е изразил пред служителите на полицията във Варна е да бъдат максимално ефективни при съответните оперативни разработки. Цветанов допълни, че в момента ОД на МВР-Варна работи по специална разработка, която е доста всеобхватна, но отказа да даде повече информация по нея и изрази убеждение, че колегите му ще си свършат работата безупречно.

Промени обаче има в Областната дирекция на МВР в Добрич. Досегашният шеф на полицията в курорта Албена Стефан Йончев оглавява от днес цялата полиция в областта.

Той е родом от Добрич. В структурите на МВР работи от началото на 1995 година – Национална служба сигурност. До 2002 г. е работил в сектор “Вътрешна сигурност” в ОД на МВР в Добрич. Оттогава досега е бил началник на полицейското управление в курортния комплекс “Албена”, който се прочу и като курорт с най-ниската престъпност. Йончев е завършил Висшия машинно-електротехнически институт във Варна. Встъпвайки днес в новата длъжност, той заяви, че основен приоритет в работата му ще бъде изпълняването на разпоредбите на вътрешното министерство, ефективна борба както с тежката, така и с битовата престъпност, усилията ще бъдат насочени и към намаляване на пътния травматизъм.

Честност, лоялност и колегиалност ще бъдат най-важните принципи на работа на новия директор на ОД на МВР в Добрич. “Трябва да върнем доверието на обществото към полицията, това е много важно”, заяви Стефан Йончев. Дали ще има кадрови промени в Областната дирекция в Добрич, ще стане ясно след срещи и разговори с отделните звена и след като бъде направен анализ на досега свършената от тях работа, каза Йончев.

От своя страна вътрешният министър заяви, че е много важно, когато бъде извършено едно тежко престъпление, да се постигне пълна мобилизация и координация на отделни служби и звена, за да бъдат максимално бързо заловени извършителите на всяко едно престъпление.

Полицията в Силистра също от днес е с нов началник. Това е Ивелин Статев, който до момента бе началник на сектор “Пътна полиция”. Статев е роден през 1970 година и работи в системата на МВР от 1997 година.

Преди това министър Цветанов прие заявлението за освобождаване от работа на досегашния директор Краснодар Нончев. Вътрешният министър посочи, че наред с противодействието на организираната престъпност, активно трябва да се работи и срещу битовата престъпност, която е най-чувствителна за обществото. Той очаква от полицейските служители да положат повече усилия, за да се преодолее страхът на хората в малките населени места.

Цветанов не е прие оставката на директора на Областната дирекция на МВР в Русе Светослав Първанов. Решението е взето, след като министърът се е запознал с резултатите от работата на дирекцията в област Русе и с обстановката сред служителите.

МВР започва акция срещу наркодилърите пред училищата

Акцентът, който съм поставил на колегите сега е училищата и наркоразпространителите, посочи по-рано днес министър Цветанов. Той заяви, че в началото на учебната година ще започне акция срещу наркоразпространителите около училищата в страната. Министърът призова родителите също да съдействат на органите на реда, като апелира и към гражданите, които станат свидетели на работата на наркопласьорите в училищата, веднага да се обърнат към компетентните власти. Той допълни, че вече се водят разговори с учители и директори на учебни заведения.

Цветанов каза, че най-важното е децата да имат вяра и доверие в полицаите и да не се притесняват да се обърнат към тях. МВР-шефът бе категоричен, че ще засили полицейската охрана като по този начин се надява по този начин да вдъхне по-голяма сигурност в свидетелите на такива престъпления.

Относно пътните полицаи, министърът каза, че ще се вземат предвид добрите практики от Германия, където по пътищата има видеонаблюдение, което скоро ще стане и част и от работата на полицаите в България. Според Цветанов идеята на медиите да показват лицата на шофьорите, които управляват автомобил в нетрезво състояние, е много добра. Той посочи, че всяка година жертвите по пътищата в страната са повече от хиляда, ранените са 10 000, от които 30 % остават инвалиди. “Именно порази тази причина е необходимо пътните полицаи да бъдат особено бдителни, а водачите на автомобили по-отговорни”, каза Цветанов.



Тагове:   обвинения,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031667
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930