Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2009 22:42 - Доклад на ДАНС - тука има, тука нема
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 785 Коментари: 0 Гласове:
0



Тайнствен доклад на ДАНС, разкриващ корупцията по високите етажи на властта по времето на правителството на Сергей Станишев, сякаш събуди политиците от лятната отпуска и даде старта на разгорещения нов политически сезон. Засега остава загадка дали с този доклад е запознат и бившия премиер Сергей Станишев или с него разполага само Бойко Борисов, макар че от БСП обявиха, че Станишев не е получавал такъв документ.

За подобен доклад загатна бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, без да уточнява за какво става дума. Председателят на парламентарната комисия за контрол на агенцията Иван Костов поиска потвърждение от председателя на ДАНС Цветлин Йовчев дали действително има доклад такъв доклад. Бившият премиер, който през 1999 г. уволни няколко свои министри въз основа на доклад за корупция, изготвен от тогавашната НСС, допуска, че е възможно и да няма такъв официален документ на ДАНС.

Шефът на комисията за борба с корупцията и член на комисията за ДАНС Яне Янев пък каза, че има доклад на ДАНС за корупция по високите етажи на властта и той е предоставен на парламентарната комисия за контрол на ДАНС. Според него съдържанието му е повече от 1000 страници. Той конкретизира дали това е същият доклад, за който говори бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. По думите му вчера пред депутатите от комисията за контрол на ДАНС е била представена папка с надпис “Доклад за дейността на ДАНС за периода 1.01.2008 - юни 2009″. Други депутати от комисията за ДАНС обаче споделиха пред “Всеки ден”, че това може и да е годишният отчет на агенцията за дейността й от създаването.

Алексей Петров: 10 министри от кабинета “Станишев” са корумпирани

10 министри от правителството на Сергей Станишев са корумпирани. Това обяви той в интервю пред “Труд”. Преди три дни той напусна агенцията и обяви, че повече няма да мълчи, когато не е съгласен с действия на премиера. Според Петров имената на корумпираните са оповестени в доклад на ДАНС, с който е запознат и министър-председателят Бойко Борисов.

“Новият премиер е ориентиран не по-зле от мен, защото му е предоставен докладът на ДАНС. Аз съм доволен да чуя, че части от тоя доклад се оповестяват от неговите министри по телевизията. Само не ме питайте за броя на корумпираните, че ако ви кажа - има 10 бивши министри в доклада! - може да се уплашите. Всеки, сдобил се с власт в последните 20 години, се е корумпирал”, твърди бившият командос. Според него агенцията си е свършила работата. “Процесите в правоохранителната система се движат. Чадър над никого не е имало. Нека Бойко продължи”, казва Петров.

Костов пита кой е възложил доклад на ДАНС

В разговора си с шефа на ДАНС Цветлин Йовчев Иван Костов е препоръчал Петров да бъде извикан в агенцията, за да каже къде се намира този доклад. Костов допуска, че е възможно и да няма такъв официален документ. Това може да се окаже нерегламентирана по правилата на ДАНС вътрешна дейност, коментира депутатът. Според него, ако е така, някой трябва да отговори какво се случва с цялото старо ръководство на агенцията. Според Костов бившето ръководство на ДАНС следва да бъде подведено под отговорност, защото означава, че е действано незаконно.

Костов добави, че ако ДАНС е изпратила доклад до премиера, той е трябвало да бъде възложен, да има процедура. По думите му, ДАНС не може да проявява самоинициатива. Не съм чувал г-н Станишев да казва, че е възлагал такъв доклад, добави Иван Костов. Това трябва да е разработка, официално възложена по предвидения от закона начин, добави той.

Експремиерът смята, че първо е необходимо да се изясни дали реално съществува този доклад и как е процедирано при неговото излагане. Парламентарната комисия веднага ще го поиска, ако се окаже, че го има, каза той. По думите му, това е приключена разработка и подлежи на пълен контрол от парламентарната комисия.

Според Костов, дали съществува такъв документ, е трябвало да каже бившият председател на ДАНС Петко Сертов. Аз не мога да разбера кой е бил реалният председател на ДАНС, каза Костов. “Това, че той не го говори, хвърля сянка върху цялата институция”, заяви Костов. Според него документът, ако го има, би трябвало да е на разположение и на сегашния премиер Бойко Борисов.

Иван Костов съобщи, че скоро ще започнат да излизат разкрития за нередности, вършени в агенцията. Например, по делото “Лиана” била направена справка, която е престояла повече от година в касата на един от заместниците на Сертов, посочи Костов.

Янев: Станишев знае за няколко доклада

Според Яне Янев, член на комисията за контрол на ДАНС, до бившия премиер Сергей Станишев са стигали поне няколко доклада и докладни записки за корупция по високите етажи на властта, но той не е предприел мерки. Депутатът каза, че значима част от този доклад касае корупцията и корупционните практики в държавата. Той настоява именно тази част да бъде разгледана и в парламентарната антикорупционна комисия.

Лидерът на РЗС смята да извика на „разпит” в Комисията за борба с корупцията Сергей Станишев и да му искат сметка за прикритата корупция. Ако се наложи ще извикаме цялото ръководство на ДАНС, а не само председателя му, категоричен бе Яне Янев. Докладът е много обемист и солиден и не вярвам някой да го е чел преди да го прочетем ние, членовете на комисията за контрол на ДАНС, каза Яне Янев. Той лансира и друга хипотеза - в един от секретните доклади има данни, уличаващи и брата на Сергей Станишев. Не се съмнявам, че Станишев е прикривал корумпирани министри, каза депутатът.

Депутатите не са чели доклада на ДАНС

Никой от членовете на Комисията за контрол на ДАНС не разполагаше с информацията, известна на Яне Янев, установи проверка на “Всеки ден”. Те са виждали две големи папки, дошли от ДАНС вчера и заведени в секретното деловодство на парламента. Никой обаче не ги е чел все още.

Според Димитър Дъбов от “Коалиция за България” 1000-страничният доклад с данни за корупция по високите етажи на властта, предоставен на парламентарната комисия, не е нищо повече от годишен отчет на ДАНС за дейността й от създаването на службата. “Те са длъжни всяка година да правят такъв отчет”, напомни Дъбов. Той няма притеснения, че докладът ще уличи по някакъв начин червените министри от предишния кабинет, но все пак си запазва правото да направи собствени изводи, когато се запознае със съдържанието на папките. Той ще започне да чете документите следващата седмица.

“Лично не съм ги преглеждал. Председателят на комисията (Иван Костов – б.а.) ги беше взел. Това е огромен материал – две големи папки, които трябва да се четат, а не да се коментират предварително, без да е ясно за какво става дума”, каза Иван Петров от ГЕРБ. “Г-н Янев знае много неща от ДАНС, нямам намерение да се меря с него”, така той коментира защо не знае неща, известни на колегата му.

Има такъв доклад в секретното деловодство на Народното събрание. Състои се от две доста обемисти папки. Може би това е докладът, за който говори Алексей Петров, предположи Камен Костадинов от ДПС. Той също не е запознат с текста, но все пак е прегледал папките отгоре-отгоре. Прочел е един от класификаторите с изпратените материали, който съдържал вътрешни инструкции, заповеди, устройствени документи – те му били по-интересни. “Ако интервюто на Алексей Петров беше предишния ден, може би щях да му обърна повече внимание”, признава Костадинов. Тепърва ще се запознае с материалите в папките, но припомни, че работата с документи от секретното деловодство се извършва при по-специални условия. Освен това ако има подобен доклад на ДАНС, президентът, премиерът, председателят на НС са хората, които трябва да се запознаят с него.

“Ако има такъв доклад, то това е потвърждение, че ДАНС може би си е вършила работата. Въпросът е кога и на кого е бил предоставен, какво се съдържа в него и т.н.”, коментира депутатът. И Костадинов няма притеснения за бившите министри от квотата на ДПС. “Нашата позиция е ясна - ако някой е извършил нарушение, трябва да си носи отговорност, няма политически чадър над никого, но проверките трябва да се извършват от компетентните органи, а не да се хвърлят кьорфишеци в публичното пространство, които много често след това не се потвърждават”, смята Камен Костадинов.

Станишев не е получавал доклад от ДАНС

Председателят на БСП Сергей Станишев, в качеството си на министър-председател на Република България, не е получавал доклад на ДАНС със сигнали за корупция, свързани с бивши министри от кабинета му, заявиха от “Позитано” 20. Сергей Станишев нееднократно е заявявал, че няма чадър над никого, който е престъпил закона. В мандата си на премиер той не е прикривал информации и данни за извършени нарушения, допълниха от БСП.

И ексминистрите му в неведение 

Съобщението за доклад на ДАНС, който да изобличава 10 бивши министри в корупция, изненада и останалите членовете на кабинета “Станишев”. Те са в неведение за съществуването на подобен документ. “Не съм чувал, такъв доклад не е стигал до мен”, каза пред “Всеки ден” бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По повод разкритията на Яне Янев, че доклади и докладни записки за корупция по висшите етажи на властта били подавани от ДАНС на експремиера Сергей Станишев, Димитров напомни, че ако има такива доклади, те имат и копия и в ДАНС, и в МС и лесно може да се провери.

“Всеки, който твърди, че има такъв доклад, нека да го представи пред медиите и да разберем за какво става дума, а не непрекъснато да се вкарваме в схеми – има корумпирани, няма корумпирани. Ако има конкретни констатации на ДАНС, които могат да послужат на прокуратурата, нека да бъдат извадени”, категоричен бе бившият транспортен министър Петър Мутафчиев.

В кулоарите на парламента пък екс регионалният министър Асен Гагаузов съобщи пред репортери, че преди обяд е говорил с Петко Сертов, който му казал, че такъв доклад не е съществувал до 5 август, а от това следва и че той нито го е изготвял, нито подписвал или изпращал на бившия министър-председател Сергей Станишев. /Всеки ден



Тагове:   доклад,   данс,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997609
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031