Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2009 22:47 - Мутафчиев: Новите управляващи се опитват да окажат натиск върху съдебната система
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 440 Коментари: 0 Гласове:
0



Г-н Мутафчиев, имате ли информация за доклад на ДАНС до премиера, в който 10 бивши министри са уличени в корупция?

Категорично не, нямам такава информация. Разбрах го от медиите. Всеки, който твърди, че има такъв доклад, нека да го представи пред медиите и съответно да разберем за какво става дума, а не непрекъснато да се вкарваме в схеми – има корумпирани, няма корумпирани. Ако има конкретни констатации на ДАНС, които могат да послужат на прокуратурата, нека да бъдат извадени и да се дадат на прокуратурата и обществото.

Вътрешният министър Цветан Цветанов днес за пореден път обяви, че до няколко дни ще има обвинения срещу бивши министри. Той обаче не пожела да уточни за кого точно се отнася заплахата. Вие имате ли някакви притеснения или предположения за кой ваш колега може да се отнася?

Аз нямам притеснения, но се учудвам как министри и премиер могат политически да говорят как ще бъдат съдени или ще бъдат повдигнати обвинения на министри – бивши или настоящи, няма значение. Въпросът е, че има независима съдебна система и е недопустимо чрез непрекъснато политическо говорене на управляващите в момента да се опитват да оказват натиск върху съдебната система.

Това ли мислите, че се случва?

Много често започнаха да се говорят подобни неща. Първо започна една кампания на клеветене, за да се настрои обществото, че виждате ли, има хора, които са нарушили закона. Да, вероятно има, но това може да се твърди само когато има ясни доказателства, а не от проверки за 1-2 дни на определени сделки, включително такива, които не са сключвани от министрите или те нямат отношение, да им се прехвърлят като някаква схема, в която те са участвали. Това е напълно безпринципно за една демократична държава, свързано е и с Конституцията на нашата страна и правата на всяка една власт.

Целта е на обществото да се наложи представа, че това управление е било корумпирано, да се премахнат достойнствата на всичко, което беше постигнато. Не че не сме допускали грешки, допускали сме, но когато има ясно доказани провинения, нека тогава да се каже – да, този е провинен, ще има съдебно дело и на базата на това дело да се докаже неговата виновност. А не непрекъснато да се клеветят министри от бившето правителство.

И да се оказва натиск върху съда, правилно съм ви разбрала, нали?

Мисля, че това политическо говорене има подобна цел, но аз се надявам, че тази цел те няма да я постигнат.

А какво се случи със сигналите срещу вас?

Какви бяха, че аз започнах да забравям? То сумати неща се изписаха.

Например за двата правителствени “Еърбъс”-а, от които новите управляващи се отказаха.

По отношение на сделката за самолетите в момента има разследване от страна на прокуратурата и се надявам да се докаже истината. Още веднъж искам да споделя с вас, че този конкурс беше открит. В него участваха и представители на ДАНС и това е по изричното мое настояване именно, за да не се спекулира с нея. Нямам притеснения, че има каквито и да е закононарушения, най-малкото заради това, че в комисиите бяха включени хора от доста ведомства извън Министерството на транспорта и Авиоотряд 28 – става дума за Министерство на финансите, за Министерски съвет. Подготвена беше и комисия, която да изготви изискванията за тръжната документация – пак от представители на различни ведомства. Наистина съм убеден, че не са допуснати никакви закононарушения в тази сделка.

Конкретно по тази сделка има ли някакъв документ, подписан от вас?

Не е важно дали има подписан документ или няма. Важното е, когато става дума за такава важна сделка – знаете, това държавна поръчка от страна на правителството, знаете, че не министърът на транспорта или който и да е може еднолично да решава дали отряд 28, който обслужва изцяло държавната власт в страната, може да разполага с два, един или три самолета, такава сделка трябва да бъде открита. Ние сме направили всичко възможно, включително и с публикации в европейски вестник за този конкурс, и с трите проведени търга, докато последно беше избран изпълнителят, това да бъде един открит и изцяло съобразен със закона конкурс.

Питам ви за подписа и заради съмненията, че сте били достатъчно умни и хитри, за да намерите такава пролука в закона, че да не носите отговорност.

Вижте какво, в министерството съм упълномощил главният секретар да сключва сделките, които касаят Министерство на транспорта. Те не са много обаче, искам това да се знае, защото често се спекулира. Така беше и по отношение на сделките по Оперативна програма “Транспорт” зам.-министърът, който наблюдаваше управляващия орган – г-жа Господинова. Целта каква е – да не се концентрира власт само в министъра, да се предотвратяват корупционни практики. Министърът е този, който трябва да следи за тези неща чрез вътрешния одит и ако има някакви нарушения, да контролира процеса. Там, където законът е поискал ясно правомощията на министъра – примерно както е при концесиите, там аз съм председател на комисията и полагам своя подпис под подписваните договори. Но искам да ви кажа, че няма сделка от последните години, за която да не сме поискали наблюдение именно от ДАНС, за да се премахнат всякакви подобни спекулации. Виждам, че на клеветниците в края на краищата и това не им пречи да забравят тези факти и непрекъснато да прехвърлят вини – виждате ли, навсякъде има корупционни практики. Важното е човек да бъде чист пред съвестта си. Аз знам, че не съм правил нарушения на закона.
http://www.vsekiden.com/?p=57425




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045982
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930