Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2009 21:56 - Преразглеждат списъка на забранени за приватизация предприятия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1171 Коментари: 0 Гласове:
1



Икономическото министерство ще започне оценка на критериите, по които определени дружествата са били включени в забранителния списък за приватизация, съобщиха от ведомството. Ден по-рано надзорният съвет на Агенцията за приватизация (АП) предложи да бъдат извадени част от компаниите от списъка. В момента 168 държавни предприятия не могат да бъдат раздържавени.

Сред тях е компания за инвестиционен маркетинг, ВиК дружества и коневъдно предприятие. Техни принципали са различни министерства и агенции. Поставят се в списъка по предложение на ресорния министър, последвано от одобрение на Народното събрание чрез промяна в Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСПК). Най-вероятно първи от забранителния списък ще отпадне Българският енергиен холдинг или обособени части от него.

От надзорния съвет на АП обясниха, че изваждането на предприятията от забранителния списък не означава, че непременно ще започне продажбата им. "Важно е да се вземе решение за бъдещето на дружествата, за да може АП да започне подготовката за тяхната продажба", обясни Руси Механджиев от надзорния съвет. Само ресорните министри могат да направят предложение за отпадането на определени дружества от списъка. "Общовалиден принцип в световен мащаб е държавата да притежава само имущество, чрез което постига определени политически цели", обясни Димитър Бъчваров от НС на АП. По думите му всичко, което се постига като задължения по приватизационните договори, с изключение на цената, би трябвало да бъде държавна политика. Негово предложение е разпореждането с публична и частна държавна собственост да се осъществява от един орган по нареждане на съответния принципал.

В Закона за приватизация и следприватизационен контрол има два списъка с дружества - забранителен и разрешителен. Във втория влизат дружествата, важни за националната сигурност, които се приватизират чрез избраната и съгласувана с парламента стратегия. В него в момента има само три компании - военните "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ), търговското оръжейно дружество "Кинтекс" и приватизираното през миналата година Параходство "Български морски флот".

Общият брой на компаниите в забранителния списък е 168. Най-много дружества, които не могат да бъдат продавани, има Министерството на здравеопазването - 71, следвани от 39 компании на строителното ведомство. Сред тях са дружества за "Водоснабдяване и канализация", "Научноизследователския и строителен институт", както и фирмата за инвестиционен маркетинг "Цеси инвест". Министерството на икономиката е забранило за приватизация общо 19 компании. Сред които млечната "Ел Би булгарикум", "Българската агенция за експортно застраховане", дружества за рекултивация на минни терени - "Еко-Елшица", "Еко Медет", "Еко инженеринг", "Еко антрацит" и други. Забранено е държавата да продаде и останалите 49% от "Пловдивски панаир". Справка в забранителния списък показва, че не може да бъдат купени и веригата за младежки туризъм "Орбита", "Учебно консултантски комплекс - Берковица" и "Национален институт за изследване на виното и спиртните напитки".

Министерството на външните работи има само една фирма в него - Агенция дипломатически имоти в страната. "Вярно е, че за задграничните си имоти нямаме такава фирма, но тази в страната е създадена, за да гарантира конкурентното предлагане на пазара на недвижими имоти", обясни говорителят на външното министерство Драговест Горанов. По думите му това обяснява и различните цени, при които се предлагат имоти на държавата от дружеството. Не може да бъде приватизирана и "Националната спортна база", някои от обособените обекти на компанията.

Консултанти актуализират оценката на "Булгартабак" Обединението "Събев и съдружници" и "Еврофинанс" ще трябва да актуализира направената през април оценка на цигарения холдинг "Булгартабак" заради забавянето на приватизацията му. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов. От ведомството обясниха, че държавата няма да плати допълнително за тази услуга, защото тя е предвидена в договора, сключен с оценителите. Допреди няколко месеца кабинетът "Станишев" си беше поставил за цел да намери купувач на холдинга преди изборите, но това така и не се случи. Все още тече съгласувателна процедура с икономическото министерство за критериите, по които ще избира купувач на "Булгартабак".
Дневник



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039441
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930