Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2009 22:51 - Руските медии за енергийните разговори Борисов-Путин
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 638 Коментари: 0 Гласове:
0



Опитвайки се да избяга от транзитните проблеми с Украйна и Беларус, Москва попадна в нов капан – този път с потенциалните транзитни страни - България и Словения. По време на визитата в полския град Гданск премиерът на Русия Владимир Путин обърна внимание на проточилите се прекалено дълго преговори с България относно проектите за изграждането на петролопроводи и газопроводи, а също така се сблъска с исканията на Словения за равен контрол върху газопровода „Южен поток” и за разполагане на щабквартирата на управляващата компания единствено на територията на Словения. Експертите смятат, че Москва няма да успее да се избави напълно от транзитните рискове, пише „Независимая газета”, цитирана от “Фокус”.

Ръководителят на руското правителство помоли България по-скоро да реши в кои от съвместните проекти с Русия ще участва, и от кои се отказва. След смяната на правителството в България през тази година новите министри фактически заявиха, че се отказват от енергийните договорености с Русия. Така българският финансов министър заяви, че страната няма средства за съвместните проекти с Русия. А новият министър на икономиката и туризма на България Трайчо Трайков съобщи, че неговото ведомство ще преразгледа всички големи проекти в енергийната сфера, в частност АЕЦ „Белене”, „Южен поток” и Бургас-Александруполис.

Владимир Путин иска от България бързо да реши съдбата на три големи съвместни инвестиционни проекта – строителството на газопровода „Южен поток”, на петролопровода „Бургас-Александруполис”, както и АЕЦ „Белене”. Реализацията на проектите с обща стойност десетки милиарди евро се бави по решение на българското правителство, пише руският вестник „Газета”.

През юли тази година след победата си на изборите Борисов заяви, че трябва да се замрази проектът „Южен поток” и още един път да се оцени целесъобразността на строителството на АЕЦ „Белене”. Освен това, българската страна, заяви, че може да преразгледа участието си в строителството на петролопровода „Бургас-Александруполис”.
В България съществуват коренно противоположни позиции по отношение на тези проекти, каза Борисов по време на срещата си с Путин и отбеляза, че новото българско правителство се нуждае от време за тяхното изучаване. Новият български министър на финансите Симеон Дянков крайно скептично оцени перспективите за участие на страната в „Южен поток”. А сложността с реализацията на „Бургас-Александруполис” е свързана с екологични проблеми. Какви конкретни решения ще бъдат взети от двете правителства трудно може да се прогнозира. Още отсега обаче е ясно, че болезнен за Русия може единствено да се откаже отказът на България да участва в „Южен поток”.

Русия може да се откаже от един от най-големите петролопроводни проекти в Черно море – „Бургас-Александруполис”, пише „Известия”. Така и ще се случи, обеща руският премиер Владимир Путин, ако България „не вземе решение, колкото може по-бързо” за своето участие. Въпреки че явно това не иска никоя от страните. Защото тогава България ще изгуби стотици милиони долари инвестиции и такси за транзит на петрол през нейна територия, а Русия може да увеличи доставките на своето гориво, заобикаляйки тесните проливи на Босфора и Дарданелите, които свързват Черно и Средиземно море. „‘Бургас-Александруполис’ обсъждаме вече седем години. Кажете ни просто: не и толкоз, ще затворим темата,” заяви Владимир Путин на срещата си с премиера Бойко Борисов в Полша.

Както заяви българският министър-председател Бойко Борисов, на страната ще са необходими два месеца, за да реши дали са й необходими съвместните енергийни проекти с Русия, пише на страниците си руският вестник „Коммерсант”. Става въпрос за строежа на газопровода „Южен поток” и руско-гръцко-българския петролопровод „Бургас-Александруполис”. По-рано руският премиер Владимир Путин помоли Борисов да вземе решение колкото е възможно по-бързо.

Путин не изключи възможността за отказ на България от един от тези проекти.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043246
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930