Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2009 22:25 - Петко Сертов проговори
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 891 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 05.09.2009 22:25


image

В разпространено в събота до медиите писмо бившият председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) Петко Сертов наруши мълчанието си около завихрилите се скандали с агенцията и направи полуопровержение, че е дал разрешение да се проведе разработката срещу журналисти "Галерия" и че агенцията е изготвила доклад за корумпирани министри от предишното правителство. "Опровержението" всъщност се оказа уточняване на понятията що е това разработка и кой има право да се произнася за даден министър, че е корумпиран.

В писмото, което той пише "по повод различни свободни разсъждения и твърдения за работата на ръководената от мен до 5 август Държавна агенция за национална сигурност, направени от депутати, общественици и други", той заявява:

"През периода, който съм ръководил ДАНС от създаването й на 1 януари 2008 г. до август 2009 г., агенцията никога не е изпълнявала политически поръчки в какъвто и да било интерес и е работила съвестно и отговорно по поставените й задачи и ангажиментите към партньорските служби".

"Никога не съм утвърждавал воденето на разработка от типа на "Галерия". Професионалното отношение от страна на членовете на парламентарните комисии изисква да се прави прецизна разлика между утвърждаване на разработки и съгласуване на искане за прилагане на специализирани разузнавателни средства (СРС)", продължава Сертов, като терминологичното уточнение не отхвърля факта, че посочените ден по-рано от председателя на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов двама собственици и журналист от вестник "Уикенд" са били подслушвани в рамките на "Галерия", а от разговорите им са били прихванати и много други журналисти и лица. Сертов обаче потвърждава, че той е дал санкцията за "съгласувателната процедура" за използване на СРС, което не било разработка.

"Няма доклад с "имена на 10 корумпирани министри". ДАНС не е институцията, която би могла да потвърди или отрече корумпираността на който и да било държавен чиновник. За това трябва да се произнесат други компетентни органи", казва в писмото си Петко Сертов. Думите му не отричат да има доклад за действия на определени министри от правителството на Станишев и е повече от сигурно, че в него не се използват квалификации като "корумпирани". Съществуването на този доклад, за който първи спомена бившата дясна ръка на Сертов - съветникът му Алексей Петров, така и не получи официално потвърждение от никого, но, както се разбира от писмото на бившия председател на ДАНС, не бе отхвърлено категорично и от него.

"През споменатия период не са постъпвали факти и доказателства, че в ръководения от мен състав са работили служители на ДАНС, които са "били вербувани от чужди служби", заявява в изявлението си Сертов по повод на публичните твърдения на бившите негови подчинени Велин Хаджолов и Рашко Зайков, че в агенцията има служители, свързани с чужди разузнавания.

"Смятам, че с безразборното жонглиране с класифицирана информация, потвърдена и непотвърдена, се пречи на работата на ДАНС, на нейното ръководство и на изпълнението на поставените й задачи, в интерес на обществото и държавата", завършва писмото си Петко Сертов.



Тагове:   ДАНС,


Гласувай:
0



1. анонимен - Сертов проговори,
06.09.2009 14:29
но нища не каза ! По-точно каза нещо, но в същност то е нищо !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035336
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930