Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2009 21:54 - Понеделник е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от Охридското езеро
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 760 Коментари: 0 Гласове:
0



Понеделник е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от Охридското езеро, съобщи премиерът Бойко Борисов. Всички тържества по случай утрешния национален празник - Деня на съединението се отменят. Ще има само заупокойна литургия и поднасяне на венци, уточни премиерът. Заради инцидента той няма да ходи в Пловдив.

Българските жертвите от потъналия кораб в Охридското езеро са 16, каза Борисов. Опасявам се, че техният брой може да нарасне до 22-ма загинали, допълни той. Шест възрастни жени са били в трюма на сянка и най-вероятно са останали там, но все още не са извадени, обясни премиерът. Загиналите са от Златица, Пирдоп, Челопеч и Антон.

На място македонските власти съобщават за 15 загинали българи, предаде репортерът на телевизия ReTV Ладислав Цветков, който е в Охрид. Той уточни, че повечето от починалите са възрастни хора.

Военен самолет "Спартак" е на пистата и чака разрешение от македонските власти за да излети и да приберем телата, каза Борисов. По думите му българската страна е предложила помощ от водолазни екипи, но македонската засега не е поискала. Премерът Борисов е разговарял по телефона с македонския си колега Никола Груевски. Първоначално Груевски не знаеше, че загиналите са българи, каза Борисов. Той посочи, че е поискал от него да бъде осигурен достъп на правителствения самолет до летището в Охрид, както и извозване на екипите, които е изпратил.

В Охрид са министрите на здравеопазването Божидар Нанев и на транспорта Александър Цветков. Заедно с тях има екип от 9-души специалисти от Военно-медицинска академия - лекари, психолози, анестезиолози и още двама известни хирурзи. Останалите живи при инцидента българи ще се приберат в България с правителствения самолет Ту-154, каза премиерът.

Българската група, която е пътувала на потъналия кораб в Охридското езеро е била от 55 души. Те са били превозвани от фирма "Клюнчев", каза премиерът. По първоначална информация причината за инцидента е претоварване на корабчето, което е довело до разпорване на шеф от ламарината, каза премерът.

"Всичко стана за миг, корабът се наклони на едната страна и потъна за две минути", разказа спасил се българин пред ReTV. По голямата част от оцелелите са се добрали с плуване до брега. Докато е плувал, мъж е теглил съпругата си за да спаси и нея. Тя е сравнила случилото се с потъналия Титаник. "Ужас, който никога не съм си преставяла, че ще мога да преживея", каза друг оцелял пред ReTV.

Убеден съм, че македонската страна ще потърси отговорност от виновните за трагедията, каза българският премиер. Той отказа да коментира поведението на Македония, за да не изостри още повече взаимоотношенията между двете страни.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000394
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031