Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2009 21:56 - Три версии за трагедията в Охрид
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 698 Коментари: 0 Гласове:
4



Няколко версии за потъването на македонския кораб "Илинден", при което загинаха 15 българи, и неясноти кой точно и как е организирал злополучната екскурзия - това е равносметката след втория ден на трагедията в Охридското езеро.

Версиите
Официалната версия на македонското вътрешно министерство, обявена часове след инцидента в събота по обед, е скъсване на въже за управление и заплитането му във витлото. Към този извод ги насочили подводните снимки и първоначалният оглед на плавателния съд, пуснат на вода преди 85 години.

Само техническа може да е причината за потъването на "Илинден", твърди и Зоран Гилевски, собственик и капитан на корабa "Александрия", който първи се е притекъл на помощ на българските туристи в Охридското езеро. В медиите се тиражираше и вероятност за грешка на капитана при маневра.

Македонските власти съобщиха, че срещу капитана на "Илинден" Сотир Филев е повдигнато обвинение в престъпление срещу сигурността на хората. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 4 до 15 години затвор.

Според българския зам. външен министър Марин Райков, който пристигна в Охрид часове след трагедията, най-вероятната причина за потъването е претоварването на кораба. По данни на македонската полиция на борда е имало 56 души при лимит 43-ма. Прокуратурата и МВР започнаха паралелно разследване на инцидента.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов информира, че основните версии са, че корабът се е преобърнал заради скъсано стоманено въже, свързващо щурвала с руля, или заради претоварването му. "Все още е рано те да се коментират", каза Цветанов. Той добави, че въпреки лошото си техническо състояние корабът е имал разрешително да превозва туристи. Разпространява се и трета, неофициална версия, че катастрофата може да е вследствие на счупен лагер в кормилната система.

Зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов съобщи, че за трагедията в Охридското езеро се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Текстът, по който е образувано делото, предвижда от 5 до 15 години затвор. В понеделник зам. главният прокурор Камен Ситнилски ще замине за Македония, за да се формализира правната помощ за събиране на доказателства, съобщи главният прокурор Борис Велчев пред "Нова телевизия". Той добави, че ще се работи и по версия за умишлено потопяване на кораба.

Окончателните причини вероятно ще станат ясни след подводното разследване на екип от български и хърватски водолази.

Организаторите
В деня след трагедията се появиха разнопосочни информации кой от българска страна е организирал злополучната екскурзия до Македония.

Оцелели участници разказаха, че пътуването струвало 150 лв., а парите се плащали на Боряна Георгиева. Тя е съпруга на Иван Клюнчев. Превозът е осигурен от неговата фирма "Клюнчев" ООД, която наела автобус от друга фирма - "Солак-тур".

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обаче съобщи, че туроператорът е "Фара тур". Справка в информационната система ДАКСИ показва, че компанията е собственост на Юсуф и Айше Солакови със седалище в Кърджали. Солакови са собственици и на фирмата за превози "Солак-тур".

Проверка на Комисията за защита на потребителите, разпоредена от министерството на икономиката, пък установи само кой е превозвал хората от с. Антон, Пирдоп, Златица и Челопеч - "Клюнчев" ООД чрез "Солак-тур". И двете дружества не са регистрирани като туроператори и/или туристически агенти. Това означава, че те нямат право сами да извършват организирането на групови или индивидуални туристически пътувания, съобщиха от комисията.

"Клюнчев" ООД има договор за превоз по линията София - Антон, извършва и обществени превози в Димитровград, където е официално регистрирана. Според кмета на Пирдоп Антоанета Илиева автобусите на "Клюнчев" са в лошо състояние, затова за екскурзията до Охрид бил нает автобус в по-добро състояние. Пред медиите Клюнчев обясни, че в момента не разполагал със свободен собствен автобус, затова е наел чужд.

От своя страна превозваческата компания "Солак-тур" твърди, че е продала автобуса на лизинг на фирма "Клюнчев", която не е изплащала редовно вноските и затова още той не е прехвърлен документално.

На въпрос на БТА ще се търси ли отговорност на "Фара тур" и "Клюнчев" ООД прокурор Джамбазов отговори, че част от разследването ще бъде насочено и към самото организиране на екскурзията.

Траур в Македония
В неделя в Македония беше ден на траур, обявен от правителството. Знамената на сградите на официалните институции бяха смъкнати наполовина. Телевия А1 съобщи, че площадите на Скопие са необичайно празни за неделния ден, а в кафенетата звучи тъжна музика.

Македонското правителство отказа да приеме оставката на транспортния министър Миле Янакиевски, който си я подаде по морални причини в деня на трагичния инцидент.

Според българските закони туроператорът носи отговорност за организираните туристи независимо дали ги води в страната или в чужбина, коментира Ирина Найденова, председател на контролния съвет към асоциацията на българските туроператори и турагенти. Туроператорът трябва да намери начин да провери лицензите и всички необходими документи за услугите, които се ползват по време на екскурзията. "Затова често ние предпочитаме да намерим партньор от държавата, в която се отива, който познава по-добре местните условия и може да поеме тази отговорност", каза Найденова.

Според закона за туризма извършването на туроператорска дейност без регистрация се наказва с глоба от 30 хил. лв.


Тагове:   жертви,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049732
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930