Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2009 19:20 - Общ траурен ритуал за загиналите в Охридското езеро
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1378 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Над 1000 души дойдоха да се поклонят пред тленните останки на загиналите 15 българи във водите на Охридското езеро на 5 септември. На поклонението в Пирдоп присъстваха министърът на външните работи Румяна Желева, колегата й от Македония Антонио Милошоски и кметът на Охрид Александър Петрески.

В  читалище “Напредък” в града имаше панихидата с църковно богослужение в памет на жертвите. При инцидента загинаха 15 българи. Това са Гана Георгиева, Ганка Лукова, Георги Метанов, Динка Гущанова, Зорка Гьорова, Кула Маджарова, Лула Балабанова, Лушка Стоянова, Мария Георгиева, Мария Димитрова, Невена Николова, Нонко Маджаров, Павел Павлов, Славка Иванова и Тодор Стаменов. Всяко от семействата на загиналите ще получи по 10 000 лв, реши Министерски съвет.

Депутатите също почетоха с минута мълчание паметта на загиналите 15 българи във водите на Охридското езеро. Председателят на парламента Цецка Цачева подчерта, че ако се установят пропуски в нормативната уредба, НС ще се наеме своевременно с тях.

Дотогава по думите й парламентът трябва да запази дискретност в момент на скръб. Постоянните комисии с пряко отношение могат да изразят становищата си на редовните заседания, насрочени за тази седмица, посочи Цачева. Тя беше категорична, че държавните институции са реагирали адекватно и своевременно на трагедията.

Капитаните на корабите “Александрия” Петър Василев и “Кристина” Веско Янев, собственикът на “Александрия” Зоран Гилевски, екипажите на двата кораба, заедно с Георги Костовски от Скопие, който спаси 15 от давещите се туристи ще получат орден “За гражданска заслуга” I степен. С орден ще бъдат наградени и други македонски граждани участвали в спасяването на българите. Предстои българското Генерално консулство в Скопие да уточни списък с имената на македонците.

Електронното издание Инпрес отбелязва, че две лекарки от Сърбия са спасили повечето пострадали от кораба „Илинден”. Жаклина Спасич и Гордана Димитрич са били в съседните кораби, а след ужасяващата гледка са се впуснали в хуманна мисия.

Преди 5 години сърби и черногорци, участвали в спасяването на децата, паднали с автобуса във водите на река Лим, получиха ордени “Мадарски конник” от президента Георги Първанов.

Корабът „Илинден”, който в събота потъна във водите на Охридското езеро, на дълбочина шест-седем метра най-вероятно ще бъде изваден утре. Комисията съставена от експерти от България, Хърватия и Македония пет дни след инцидента все още разглежда снимките направени под водата, за да установи какъв е дефекта и какви са причините водата да е навлязла в корпуса на плавателния съд.

Според македонските медии при добри времеви условия днес, също е възможно корабът да бъде изваден. Очаква се специален балон, който трябва да бъде доставен от Сплит, пише македонският вестник “Вечер”. Балонът, който може да се напомпа със сто кубически метра въздух, трябва да повдигне 30-тонния кораб. Допълнителен проблем била водата, която е навлязла в кораба, която може да е допълнителни 70 тона, пише „Вечер”.

В момента в Охрид е заместникът на главния прокурор Камен Ситнилски, който е си сътрудничи при разследването с македонският главен прокурор Любчо Швърговски. От българска страна е изпратена молба за правна помощ между България и Македония.

Разследването на причините за трагедията протича доста по-бързо от обичайното в подобни случаи, тъй като паралелно с македонските следствени органи действат и българските.

Досегашните данни от разследването показват, че предпазните средства на борда на “Илинден” са били крайно недостатъчни. Все още не е ясно защо е потънал корабът. Възможно е да се е получила пробойна в корпуса му, да се е скъсало въжето на руля или да е бил претоварен с пътници. Това обаче предстои окончателно да се установи от експертния екип.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000133
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031