Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2009 19:28 - Вилфред Мартенс нарежда на Бойко Борисов?*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 628 Коментари: 0 Гласове:
0



Новият еврокомисар на България трябва да бъде от ГЕРБ, изрази позицията на Европейската народна партия председателят й Вилфред Мартенс пред БНР в навечерието на първата визита на Бойко Борисов като премиер в Брюксел. “Г-жа Кунева наистина е много компетентен комисар, но като председател на ЕНП ще ви кажа, че Европейската комисия е и политически орган, не само експертен. Затова смятам, че страната, която вече се управлява от дясноцентристко правителство, член на ЕНП, трябва да изпрати в Брюксел човек, който принадлежи към нашето политическо семейство”, заяви Мартенс, цитиран от електронното издание "Всеки ден".

Това провокира най-накрая и ясна заявка от страна на правителството относно кандидатурата на Кунева за комисар в новата Еврокомисия. Спекулациите в медиите по този въпрос започнаха още след парламентарните избори, но до този момент категорично и официално становище от страна на управляващото мнозинство нямаше. След изказаното от Вилфред Мартенс мнение днес стана ясно, че Меглена Кунева е нежелана и няма да бъде номинирана повторно за нов мандат като европейски комисар.

“Конкретно име не бих искал да коментирам, но естествено е, че правителството ще има своя номинация за еврокомисар в ЕК. Приемете, че ще бъде различна от Меглена Кунева”, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в отговор на въпрос на “Всеки ден” след края на правителственото заседание и преди да отпътува за Брюксел заедно с министър-председателя. “Аз смятам, че това е заявявано и от премиера Бойко Борисов, че българското правителство ще представи и ще номинира своята кандидатура за еврокомисар в сроковете, които имаме като ангажимент на правителството”, подчерта още Цветанов, като потвърди, че темата ще бъде обсъждана по време на правителствената визита в Брюксел.

Борисов в Брюксел

Срещата на българския министър-председател с шефа на ЕНП и с председателя на нейната група в Европейския парламент Жозеф Дол е предвидена още в първия ден от посещението на делегацията ни. Според Вилфред Мартенс възстановяването на взаимното доверие между България и европейските институции ще е трудно, но постижимо - с решителни действия от страна на кабинета. По думите на председателя на ЕНП ясната воля на правителството за реформи вече е довела до смекчаване на подхода на Европейската комисия към страната ни.

“Това, което Европейската комисия направи в понеделник - с размразяването на плащанията по САПАРД, вече е проява на по-мек подход към България. И според мен причина за него е убеждението, че нещата в България ще се променят след избора на ново мнозинство, решено да наложи промените, и след избора на ново правителство, посветено на реформите. Очаквам това смекчаване на подхода да продължи, стига господин Борисов и неговите министри да продължат с решителните си действия”, заяви Мартенс.

Първата среща в рамките на брюкселската визита на Бойко Борисов е с директора на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер. В четвъртък премиерът ще разговаря с председателя на ЕП Йежи Бузек и с европейския комисар по околната среда Ставрос Димас.

Най-важната среща в програмата на Борисов е предвидена за четвъртък следобед. Министър-председателят ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Очаква се след разговора им на четири очи най-вероятно да дойдат очакваните от България добри новини – отблокиране на всички пари по Програма САПАРД и евентуалното решение за удължаване на срока по програмата ИСПА.

Двудневната визита е първото работно посещение на Бойко Борисов в Брюксел в качеството му на премиер. В българската правителствена делегация, оглавявана от Борисов, участват вицепремиерът Цветан Цветанов, външният министър Румяна Желева, министрите Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков, Нона Караджова, Мирослав Найденов и Маргарита Попова. Заедно с министър-председателя ще бъдат и секретарят на Съвета по управление на средствата от ЕС Юлиана Николова, както и посланикът и постоянен представител на страната ни в Брюксел Бойко Коцев.

Има ли право Мартенс да поучава?

Изказванията на председателя на ЕНП, съвпадащи с посещението на Борисов в Брюксел, предизвикаха разнопосочни реакции сред останалите политически сили. Бойко Борисов и ГЕРБ имат легитимното право да излъчат комисар, но коментарът на председателя на ЕНП не е коректен, заяви за “Всеки ден” евродепутатът от ПЕС Кристиан Вигенин. По неговите думи Меглена Кунева като комисар се ползва с одобрението на колегите си, включително и на представителите на Европейската народна партия. “Естествено, това не означава, че не би могло да има и друг успешен комисар, но обикновено логиката е, че когато на това ниво някой се справя добре, би трябвало да продължи”, допълни Вигенин.

Според Димитър Абаджиев - зам.-председателят на РЗС и бивш евродепутат, Вилфред Мартенс е в правото си да дава такива препоръки, защото той е председател на партия. Излъченото правителство на ГЕРБ е част от това политическо семейство и е член на ЕНП. Нормално е той да има желание и да препоръчва ЕНП да излъчи еврокомисар. Той е партиен председател, не е някакъв експерт, обясни зам.-председателят на РЗС.

Тази позиция подкрепи и евродепутатът от “Атака” Слави Бинев. “Мартенс по принцип има правото да има мнение и да иска неговата партия да се наложи на всякакво ниво - това е негово право”, заяви той пред “Всеки ден”. Според Бинев лидерът на ЕНП не само че е в правото си да дава такива препоръки, но те ще бъдат взети абсолютно насериозно и ще бъде почти като заповед. “Друг е въпросът дали има чисто моралното право, чисто човешкото право да дава чак съвети от такова естество”, коментира казуса евродепутатът.

“За мен изказването му не е някакъв императив, а просто логично предположение какво ще се случи и какво трябва да бъде”, заяви пред “Всеки ден” повод коментарите на Мартенс заместник-председателят на ДСБ Даниел Митов. Според него е нормално едно правителство да си предложи съответния комисар. А след като правителството е на партия, член на ЕНП, нормално е и комисарят да бъде от това политическо семейство, заяви Митов.

Еврокомисарят – политик или експерт

“По принцип комисарите не са представители на партиите, които управляват, нито, реално погледнато, представляват страните, от които са излъчени. Така че всяка една страна трябва да заложи на професионалисти, които са се доказали и могат реално да управляват делата на ЕС, а не да се правят партийни назначения”, заяви евродепутатът от ПЕС Кристиан Вигенин. “По това кой ще избере ГЕРБ ще преценим доколко наистина залагат на професионализма или на политическите назначения”, подчерта той.

В същата посока по отношение на ролята на еврокомисаря бяха и коментарите на зам.-председателя на ДСБ Даниел Митов. “Ако искаме да имаме комисар, който да е ефективен, това означава, че той трябва да поддържа добра комуникация с правителството. От друга страна комисарите, в момента, в който положат клетва и встъпят в длъжност, са безпартийни. Т.е. те нито могат да защитават нито партиен, нито държавен интерес, те стават една наддържавна институция”, заяви заместникът на Костов. Този комисар ще трябва да защитава дори наднационални интереси, свързани с интересите на европейската общност, на всички държави-членки, защото не си е само наш комисар, добави той.

Не бива да се забравя това, че правителствата излъчват еврокомисарите, но доколкото има 23 десни правителства в момента в Европа, едва ли може да се очаква да има 23 десни еврокомисари, коментира, от своя страна, зам.-председателят на РЗС Димитър Абаджиев. В подкрепа на думите си той обясни, че самият Барозу и ЕК, за да бъде избрана, трябва да получи гласове и от други политически групи в Европарламента, не само от ЕНП. Така че трябва да се правят и компромиси.

Може ли комисарят да не е от ГЕРБ?

От друга страна, в политическото семейство, за което говори Мартенс освен ГЕРБ влизат в ДСБ и СДС. На въпрос на “Всеки ден” дали е възможно кандидатурата за нов еврокомисар да бъде издигната от редиците на Синята коалиция, Даниел Митов заяви, че това би било нелогично. “ГЕРБ, след като са поели отговорност за управлението на държавата, ще поемат и тази отговорност”, каза той. Зам.-председателят на ДСБ обясни, че към сините не е имало предложение да издига кандидатура за еврокомисар. “Не знам десницата да е мислила по въпроса за такава кандидатура”, отговори той.

В РЗС изобщо не са обсъждали кандидатури за еврокомисар, защото еврокомисарят се предлага от съответните правителства, естествено съгласувани с ЕК, заяви зам.-председателят на партията Димитър Абаджиев. Той припомни, че “Ред, законност и справедливост” е част от Съюза на европейските консерватори и реформисти.

По-важно е не толкова кой ще бъде комисар, а към какъв ресор България ще предяви интерес, подчерта евродепутатът социалист Вигенин. Колкото по-рано страната ни заяви намеренията си, толкова по-голям е шансът те да бъдат постигнати, смята той.

ЕНП редовно съветва десните у нас

Председателят на Европейската народна партия не за първи път се намесва индиректно на политическата сцена у нас. През февруари тази година изявлението му за лидерската позиция на ГЕРБ вдясно и забраната за коалиция с “Атака” разбуниха партийните духове. “Атака” и СДС остро нападнаха Бойко Борисов заради решението му ГЕРБ да се яви самостоятелно на вота. Тогава пред “Всеки ден” Волен Сидеров заяви, че целта е да се разчистят десните партии и да бъде признат “неотразимият Бойко” за вожд на дясното. Той обвини Борисов в прокарване на чужди интереси и нарече ГЕРБ “кукла на конци на ЕНП”. Според него “такива като Бойко Борисов, които ходят да целуват задниците на Мартенс и на други подобни” не са достойни политици. “Пожелавам им и на тях да бъдат част от най-голямата европейска партия и съжалявам за използваните от него думи”, обърна се Бойко Борисов към Сидеров.

Днес Слави Бинев заяви пред “Всеки ден”, че Мартенс е коригирал и смекчил острата си позиция към партията му, която изрази преди парламентарните изборите след като партията има европейски представители. Евродепутатът на “Атака” заяви, че не бива да се забрава, че ЕНП е най-голямата европейска партия, а големите винаги се държат в някаква степен високомерно.

След изказванията на Вилфред Мартенс през февруари бившият зам.-шеф на СДС Пламен Радонов обяви, че самостоятелното явяване на вота на ГЕРБ ще доведе до братоубийствена електорална война. Той се възмути от коментарите на лидера на ЕНП. Според Радонов Мартенс не само не съдействал, но се явявал и пречка за десноцентристкото управление на България. Той го посъветва да не забравя, че в ЕНП съществува неформална консервативна фракция, която при едни такива действия от негова страна като председател на ЕНП може да се разрасне.
----------------------
*Заглавието е променено




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034261
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930