Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2009 17:17 - 5 правила за сигурно пътуване в чужбина
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 682 Коментари: 0 Гласове:
0



Трагедията в Охридското езеро от миналия уикенд насочи вниманието и върху туроператорските фирми. Това е поводът да проверим и припомним какво можете да направите, за да тръгнете на екскурзия по-сигурни. Как да проверим с каква компания ще пътуваме, какви са правата и отговорностите ни, кога може да разчитаме на агенцията в случай на инцидент и кога отговорността си е само наша.



Стъпка 1: Проверка на компанията, с която пътуваме

Избраният туроператор трябва да е регистриран по закона за туризма, за да има право да организира пътувания. Неговата регистрация може да се провери по няколко начина. Единият е на място в офиса, където сертификатът за регистрацията на компанията трябва да е окачен на видимо място. Другият начин за проверка е в интернет, макар че той не е 100% сигурен. На страницата на бившата вече агенция по туризъм www.tourism.government.bg има списък на легитимните туроператори и туристически агенции. Практиката обаче показва, че в списъка има пропуски. Освен регистрация всеки туроператор трябва да има и сключена професионална застраховка. Тя гарантира, че при евентуален фалит на компанията ще има пари за прибирането на туристите. Третата възможност е преравянето на онлайн форумите. Ако фирмата е имала пропуск, твърде вероятно е недоволни туристи да са изразили яда си в мрежата.

Стъпка 2: Проверка на избраната екскурзия


Много е важно клиентът да се информира какво точно получава срещу пакетната цена, която плаща. Не е достатъчно да прочете в сайта на туроператора какво включва екскурзията. Клиентът трябва да подпише и получи копие от договора с туроператора. Освен това трябва да изиска писмена информация за подробната програма на екскурзията с най-малките детайли - категория на хотела, видове допълнителни екскурзии и т.н. Още по-добре ще е, ако тази информация е на бланка на туроператора. Така клиентът ще може да има претенции, ако не получи това, което му е обещано и за което си плаща.

Стъпка 3: Пълен пакет от документи


За да е сигурен, че правата му са защитени, клиентът трябва да получи от туроператора пълен набор от документи. Това са:

- Договор за организирано пътуване

- Подробна програма за пътуването

- Касова бележка и фактура

- Ваучер за предоставяните услугите

- Самолетни или автобусни билети

- Полица за медицинска застраховка

- Копие от сертификат за сключена застраховка за отговорност на туроператора

- Копие от пълните условия на задължителната застраховка "Медицински разходи при болест и злополука на туриста" за пътувания извън страната.

И за да е сигурно, че сте получили всичко това, можете да искате и приемо-предавателен протокол.

Стъпка 4: Ако имате оплаквания

Ако не получите това, което ви е обещано, след завръщането си може да се оплачете пред Комисията за защита на потребителите. За да е валидно оплакването ви обаче, трябва на място, по време на екскурзията, да докажете, че има разминаване между предлаганата и получената услуга. Например ако сте си платили за 4-звезден хотел, а сте настанен в 3-звезден, трябва да вземете някакъв документ от хотела, който удостоверява, че е три звезди. Или ако ви е обещана празнична гала вечеря, а такава няма, трябва да помолите представител на ресторанта да ви подпише вид протокол за разминаването.

Стъпка 5: Гаранцията за сигурност

Туроператорът носи отговорността за всичко, което е описано в договора. Или неговият партньор, доставчик или подизпълнител, който предоставя услугата. Например, ако екскурзията включва разходка с автобус до местна забележителност, отговорността е на фирмата, която предоставя автобусната услуга. За да е в сила отговорността обаче, трябва да са подписани договорите с правата и задълженията на страните още преди началото на екскурзията.


Тагове:   туризъм,   чужбина,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035503
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930