Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2009 19:59 - Бивш шеф на МОСАД разкрива тайни на службата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 699 Коментари: 0 Гласове:
0



Бенямин Нетаняху по време на предишния си мандат като премиер на Израел се е съгласил на пълно изтегляне от Голанските възвишения в замяна на мирно споразумение със Сирия и нормализиране на отношенията между Йерусалим и Дамаск. Това обяви известният и в България ген. Дани Ятом, който беше ръководител на МОСАД по време на първото управление на Нетаняху.

Бившият шеф на най-известната разузнавателна служба, който момента ръководи фирма за сигурност и стратегическо консултиране, беше у нас през май по покана на лидера на “РЗС” Яни Янев. Той трябваше да помага на партията да бори корупцията и организираната престъпност в България. Тогава в интервю за “Всеки ден” генералът с усмивка отказа да разкрие подробности за работата си в МОСАД, като обясни, че това е поверителна информация, сега обаче в новата си книга вади на бял свят някои от тайните си.

В книгата си Ятом се позовава на сведенията на тогавашния специален пратеник на Бенямин Нетаняху за преговори със Сирия Рон Лаудер, според когото споразумението за изтегляне от Голанските възвишения е подписано между израелския премиер и президента на САЩ в този период Бил Клинтън. Ексшефът на МОСАД твърди, че макар това споразумение не обвързва сега Нетаняху “той трябва да признае”, че се е съгласил да се изтегли от тази територия.

По силата на международното право Голанските възвишения принадлежат на Сирия, но от 1967 г. са окупирани от Израел, а от 1981 г. в областта са в сила и израелските закони. Те имат огромно стратегическо значение както за Сирия, заради близостта им до Дамаск, така и за Израел, заради водните източници и военния контрол над северната част на еврейската държава. Оттам има възможност за визуален контрол на цял Северен Израел, което при евентуално изтегляне без трайно уреждане на отношенията с Дамаск крие сериозни стратегически рискове.

Според израелската гледна точка, пълното или частично изтегляне на Израел от Голанските възвишения трябва да бъде предшествано от сключването на мирен между Израел и Сирия и пълното уреждане на спорните въпроси, особено тези, които касаят водоснабдяването на региона, сигурността и борбата с тероризма.

През 2000 г. Ехуд Барак прави неуспешен опит да ги върне на Сирия, а на 25 май 2008 г. тогавашният външен министър Ципи Ливни постави като условие за тяхното връщане скъсването на връзките на Сирия с Иран и определени пропалестински организации.

Новият външен министър Авигдор Либерман още в първите си дни след встъпването си в длъжност изключи напълно възможността за изтегляне от Голанските възвишения в замяна с мир със Сирия. “Няма решение на израелския кабинет за преговори със Сирия и ние вече заявихме, че няма да приемем изтегляне от Голанските възвишения”, отсече той. “Мирът може да бъде постигнат единствено в замяна на мир”, подчерта той в началото на април, като по този начин контрира принципа “мир в замяна на земя”, който беше в основата на мирните преговори между Израел и неговите арабски съседи от международната конференция в Мадрид през 1991 г. насам.

Министърът на околната среда Гилад Ердан, който е представител на партията на Бенямин Нетаняху “Ликуд”, отрече твърденията на ген. Ятом. По неговите думи министър-председателят никога не се е споразумявал за подобно нещо и не веднъж го е казвал. Така или иначе няма причина да се ровим в миналото, смята Ердан.

Междувременно по отношение на проблема с ядрената програма на Иран Дани Ятом заявява, че само военен удар би могъл да спре Ислямската република да се сдобие с ядрени оръжия. “Светът трябва да разбере, че иранска бомба ще го постави под заплаха. Израел няма да може да стои и да гледа как Техеран става ядрена сила”, смята той. “Не смятам, че днес светът, ръководен от САЩ, е готов да поеме риска да се замеси в удар по атомните съоръжения на Техеран”, казва още генералът.

Изявленията на бившия ръководител на израелското разузнаване съвпадат с посещението на испанския външен министър Мигел Моратинос в Йерусалим, където той се срещна с президента Шимон Перес. Испанският първи дипломат е уверил държавния глава на Израел, че сирийският му колега Башар Асад е “оптимистичен по отношение на възобновяването на мирните преговори между Израел и Сирия”. Двамата обсъдиха и възможността преговорите за мир между израелци и палестинци да бъдат съчетани с Арабската мирна инициатива. Шимон Перес изрази надеждата си, че “възобновяването на мирния процес” ще бъде обявено “по време на Генералната асамблея на ООН” в Ню Йорк през септември.

Въпреки оптимизма на Моратинос по отношение на отношенията между Сирия и Израел според сирийския външен министър Валид Моалем Тел Авив не се интересува от мирния процес. В изказване пред Арабската лига в Кайро Моалем обвини Израел, че обрича на глад палестинците в Ивицата Газа и заклейми продължаващото строителство на израелски селища.

Междувременно израелските медии съобщиха вчера, че премиерът Нетаняху в понеделник тайно е посетил Москва. Според тях по време на секретната минивизита той е обсъдил с руското ръководство оръжейните договори на Русия с Иран и Сирия.

За посещението на Нетаняху съобщава и руският вестник „Коммерсант”, позовавайки се на високопоставен източник в Кремъл. Според експерти подобно посещение би било оправдано единствено в случай на извънредни обстоятелства. Например в случай че Израел има намерение да нанесе удар по Иран, коментира изданието.

От кабинета на Нетаняху отричат премиерът да е пътувал до Русия и твърдят, че той е бил ангажиран със “секретни класифицирани дейности”, по време на отсъствието му за повече от 12 часа в понеделник, за което все още няма обяснение.



Тагове:   служба,   Мосад,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043165
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930