Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2009 13:46 - Започват блокираните плащания по САПАРД
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 842 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.09.2009 16:25


Директорът на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК Жан-Люк Демарти обяви при срещата си с министъра на земеделието и храните д-р. Мирослав Найденов, че е подписал плащанията по програма САПАРД. С това на практика стартира изплащането на блокираните средства по програмата, заяви министър Найденов. Той увери г-н Демарти, че усвояването на средствата по САПАРД ще става по правилата на ЕК. „Ще направим всичко възможно лошите практики от програмата да не се пренесат в програмата за развитие на селските райони”, каза министър Найденов.

До момента по програма САПАРД са платени 2 404 проекта със субсидия в размер на 793 902 398,94 лв. Общо по всички мерки по САПАРД остават за плащане 321 проекта със субсидия на обща стойност 156 068 493,82  лв.

Над 300 проекта, които не са обработени, трябва да бъдат изплатени до края на годината, обяви министър Найденов. За всички оставащи за плащане проекти проверките на място са приключили с изключение на Община Велинград, Борован и Белослав. С оглед оптимизиране на работата по програма САПАРД, са мобилизирани всички налични човешки ресурси за ускоряване на разплащането по оставащите проекти. Въведени са графици с удължено работно време през делничните и почивните дни за обработка на заявките за плащане, информира министър Найденов.


Обществените поръчки по
51 проекта са в процес на обработка и ще бъдат завършени до края на септември по публичните мерки. Общо по всички частни мерки остават за плащане 184 проекта със субсидия на стойност 86 989 529,40 лв.


Министър Найденов обсъди екшън плана за директните субсидии с директора на Главна дирекция „Земеделие” на ЕК Жан-Люк Демарти

Министърът на земеделието и храните д-р. Мирослав Найденов обсъди екшън плана за действие по отпускането на директните субсидии за подпомагане на площ с директора на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК Жан-Люк Демарти. Министърът обясни, че е в ход процедурата за избор на изпълнител за доставка на сателитни изображения (от 2008 и 2009 г.) и изготвяне на цифрова ортофотокарта по тях. Към 30 ноември ще се осигури покритие на поне 40 % от територията на страната. До края на седмицата се планира да бъде избран изпълнител на задачата, каза министър Найденов. Той обясни, че освен това е одобрено ново стартиране на процедурата за ново самолетно заснемане на цялата територия на страната до 2011 г. и изготвяне на нова ортофотокарта за нея (2010 г. - 60 % от страната, 2011 г. - 40 %).

Предвижда се процедурата да приключи в края на тази година или в самото начало на следващата, за да се гарантира, че заснемането ще започне още през м. май 2010 г. Наличните в страната ортофотокарти, които са 10% по сателитни изображения от 2009 г. , предоставени от ЕК, вече са обработени. В момента се обработват ортофотокарти по самолетно заснемане от 2008 г. на 1 500 кв.км., което е извършено за нуждите на област София – град и са предоставени на МЗХ безплатно.

Създаването на новият слой „Подходящи за подпомагане площи” в СИЗП ще започне с използвани сателитни изображения от 2008 и 2009 г. и към м. януари слоят ще покритие около 40% от територията на страната.

В края на 2010 г., използвайки и новите самолетни снимки, този слой ще покрие между 75 и 80% от територията и ще бъде завършен през 2011 г. – ще се получи припокриване от сателитни и самолетни снимки.

С прилагане на практика на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от общинските съвети и кметовете, проблемите с общинските мери и пасища ще се изчистят, каза министър Найденов. Специалните теренни проверки от отговорните служби на физически блокове, в които до 2009 г. не е имало регистрирани площи, се извършват в момента. Резултатите от проверките ще бъдат готови до 15 октомври. Определени са физическите блокове, в които регистрираната площ надхвърля т.н. „нетна площ” и тяхната проверка от общински служби по земеделие е започнала. Констатациите от тези проверки ще се готови до 15 октомври, заяви министър Найденов.

Субсидиите за отглеждан добитък тръгват от декември

Идентификационната система за отглежданите животни ще тръгне до 1 декември и това ще позволи изплащането на субсидиите за глава добитък, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от пресцентъра си. За 2010 г. са предвидени 60 млн. лв., помощите ще се дават на фермерите до 2011 г

Стартът на системата се отлага от повече от година, като липсата й стана причина за множеството протести на млекопроизводители през миналото лято, обхванали голяма част от страната. Митинги имаше и пред ведомството в София, като още с изборната победа и преди формирането на кабинета на ГЕРБ лидерът на партията обеща на селскостопанските производители да реши проблемите им и им заяви, че не иска лозунги под прозореца си.

Найденов спешно нареди на ветеринарните лекари да бъдат раздадени безвъзмездно компютри, които предишната власт искала да има даде под наем за 60 лв. месечно, за да може в тях да се вкара цялата информация за броя на отглежданите животни. За в бъдеще системата ще следи добитъка от раждането му до изпращането му в кланица.

Найденов каза още, че с година са разсрочени нисколихвените кредити на фермерите, отпуснати от Държавен фонд “Земеделие”. Министърът ще събере ръководствата на търговските банки в България на 17 септември, за да обсъдят възможностите за финансиране на модернизацията на българските ферми, след като от Европейската комисия разрешиха с още две години да се удължи срокът за въвеждането на евронормите в българските млекопроизводствени предприятия. Брюксел на практика даде с половин година повече от исканата отсрочка от българското правителство- Ако не бяхме я получили, до края на годината трябваше да затворят производства 80 хил. ферми., той като само 3 хил. отговарят на изискванията.

След изтичане на този преходен период, за да предават млякото си за преработка, фермите ще трябва да са покрили изискванията за сградов фонд и оборудване, хигиена на персонала, здравен статус на животните и хигиена на добива на млякото, които да осигурят необходимото според европейските норми качество на добиваното мляко.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998074
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031