Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2009 20:53 - Втори мандат за Меглена Кунева ?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 973 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 12.09.2009 20:54


image
Еврокомисарят Меглена Кунева няма намерение да се отказва от битката за нов мандат като член на Европейската комисия. Това намекна самата Кунева в интервю пред бТВ в петък .

До месец българското правителство трябва да излъчи кандидатурата си за еврокомисар, като очакванията към момента са това да е на сегашния външен министър от ГЕРБ Румяна Желева. От ГЕРБ твърдят, че това е изрично желание на Желева, а от друга страна веднага след победата на ГЕРБ на парламентарните избори през юли, Европейската народна партия (ЕНП) неколкократно изрази очакване новото правителство да излъчи еврокомисар от ЕНП.

Кунева, която е член на НДСВ, е представител на либералната европейска формация АЛДЕ.

По-рано тази седмица вицепремиерът Цветан Цветанов заяви, че правителството на ГЕРБ няма да подкрепи Кунева, но темата все още не е поставяна официално на дневен ред.

Запитана директно има ли шансове да запази поста си в ЕК и дали при срещата на премиера Борисов с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу в четвъртък в Брюксел е станало дума за българската кандидатура за еврокомисар, Кунева не отговори пряко, а обясни какъв е политическият механизъм при избора на председател и членове на ЕК.

"Всички проевропейски партии подкрепиха вота за председателя на Европейската комисия да се случи на 16 септември. През юни такава възможност всъщност не беше дадена, да се гласува през юли, преди отпуската, за президента Барозу. Бяха представени няколко условия, едно от които той да излезе с програма за следващата комисия, което и той направи, и мина през всички политически семейства, през всички проевропейски партии, за да обясни своята подкрепа и да поиска тяхното съгласие за номинацията си", припомни Кунева.

"Урокът оттук е много ясен за всеки политик, включително и национален - търси се широк национален консенсус. Аз самата мога да ви кажа, че при началото на първия си мандат отидох във всички проевропейски партии, обясних какво смятам да правя и получих всъщност подкрепа от абсолютно всички - и от Европейската народна партия, и от социалистите, и, разбира се, от либералите", продължи Кунева и допълни, че това трябва да се търси и в национален план.

С тези думи тя даде да се разбере, че си е изработила лична широка подкрепа в Брюксел, а както се говори - и персонална подкрепа от Барозу.

Кунева е представител на АЛДЕ, а Барозу, като член на ЕНП, не би се лишил от подкрепата и на либералите при гласуването за втория му мандат.

Пред телевизията Кунева се застрахова, че "няма личен дневен ред", но че "трябва да има наистина консенсусна кандидатура, че това би помогнало на България да излезе с комисар, който ще мине изслушването с подкрепа от всички партии".

"Това е начин, модел на работа изобщо в ЕК и президентът Барозу даде силен знак, че така би искал да продължи да работи. Мисля, че това е добър урок", заключи Меглена Кунева.

По същото време пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов не се ангажира с конкретен отговор ще подкрепи ли кандидатурата на Кунева или ще излъчи своя. Той също отрече в Брюксел да е ставало дума за българската номинация за ЕК.

"С мен такива разговори не са водени по време на тези срещи и, ако не знаете, да ви кажа. Практиката е - всяко правителство излъчва своя еврокомисар и няма никаква практика други държави да се намесват във взимането на решение, от страна на която и да била държава", заяви Борисов. Той отрече да е разговарял с Кунева по този въпрос. Премиерът бе лаконичен, като каза, че "след около месец ще имаме решение на тази тема и ще предложим нашия кандидат". /Медиапул



Тагове:   Меглена Кунева,


Гласувай:
6



1. boristodorov56 - Чудя се - какъв е приносът и, реалния?
12.09.2009 20:59
А кой го интерисува какво мисли Миглена Кунева?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040906
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930