Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2009 21:49 - Международните маневри преди избора на нов генерален директор на ЮНЕСКО
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 544 Коментари: 0 Гласове:
0



В щаб-квартирата на ЮНЕСКО на парижкия площад "Фонтеноа" срещу Айфеловата кула тече сесията на Изпълнителния съвет на международната организация, на която в отделни интервюта се изслушват девет кандидати. Те трябва ясно и конкретно да изложат визията си как ще изглежда организацията, ако бъдат избрани за генерален директор. Изборът започва в четвъртък привечер в 18.30 ч. Ако на първия тур никой не получи мнозинство, следва втори в петък, трети в събота, четвърти в понеделник, чак до пети във вторник. "След всяко заседание ще излизаме с комюнике, но това ще става след дълги дебати и късни вечери за журналистите", заяви за "Дневник" Сю Уилямс, шеф на медийния отдел на ЮНЕСКО. Изборът действително няма да е лесен.

Смятаният за фаворит дългогодишен египетски министър на културата Фарук Хосни е крайно противоречив кандидат. Той е известен с

авторитарния подход и серия скандални изказвания

като например, че лично ще гори еврейски книги, а десетте му заместници бяха обвинени и съдени за корупция. В момент, когато американският президент Барак Обама протегна ръка на ислямския свят с реч в Кайро преди месеци и опитва да възобнови мирния процес в Близкия изток, изборът на нов шеф на ЮНЕСКО придобива особено значение. САЩ се върнаха в организацията през 2003 г. и Конгресът трудно би одобрил вноската на страната (25% от бюджета на ЮНЕСКО), ако начело застане такава спорна личност. Логично задкулисните усилия на американската дипломация могат да бъдат обобщени под лозунга "Всеки друг, но не и Хосни", а Америка

всячески поощрява конкурентните кандидатури.

Египетският кандидат постави в неудобно положение и Париж. Като страна домакин Франция по принцип спазва неутралитет. Срещу Фарук Хосни в открито писмо във в. "Монд" обаче застанаха видни интелектуалци начело с Бернар-Анри Леви организирал и петиция, както и базираната в Париж международна асоциация "Репортери без граници". Президентът Никола Саркози обаче, макар и да не се е изказвал публично по въпроса, бил поел ангажимент пред египетския си колега Хосни Мубарак да подкрепи неговия кандидат в замяна на египетска поддръжка на измъчената френска инициатива за Средиземноморски съюз. Не случайно именно най-близкият съветник на Саркози е написал отговор в "Монд" от името на Хосни, за да прикрие неловкостта, в която е изпаднал официален Париж поради отказа на външния министър Бернар Кушнер да отговори на въпроса дали Хосни е кандидат, достоен за уважение.Четири жени могат да се изпречат на пътя на фаворита

още повече че от създаването си през 1946 г. ЮНЕСКО не е имал жена генерален директор.

Най-добре познатото име е това на еврокомисаря по външните работи, австрийката Бенита Фереро-Валднер, но като "спусната отгоре" с кандидатура в последния момент тя изобщо не познава кухнята на ЮНЕСКО.

Като представителки на страните си в организацията българката Ирина Бокова и литовката Ина Марчульоните, двете "източни" кандидатки на разделения в избора ЕС, нямат този проблем но пък не са познати на широката публика.

Изненада може да поднесе и колоритната глобализирана кандидатура на еквадорката от ливански произход Ивон Баки, евентуален компромис за арабския свят.Изборът е много отворен, всичко се решава в дискретни кулоарни преговори и не зависи прекалено много от личните качества на кандидатите.

Нито досегашният генерален директор Койчиро Мацура, нито предшественикът му Фредерико Майор са били фаворити при избирането им. Победителят в изборния процес ще бъде одобрен на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж през октомври.


Тагове:   маневри,   юнеско,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039416
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930