Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2009 15:04 - Настъпи сезонът на отравянията с гъби
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 720 Коментари: 0 Гласове:
1



Не са редки случаите през лятото, когато отделни хора или цели семейства попадат в болницата в много тежко състояние, предизвикано от отравяне с гъби. Наскоро имаше подобен случай. Наш дълг е да ви припомним опасностите, да ви подскажем как да окажете първа помощ, да ви запознаем с първите признаци на отравянето.

- фактът, че сте яли гъби, независимо какви;
- общо неразположение;
- повръщане;
- диария;
- нарушаване на зрението, гърчове, безпокойство, неадекватност, изменение цвета на кожата, особено при отравяне с мухоморка.


Това далеч не е всичко. Особено ако става дума за деца или възрастни хора. Родителите трябва да обърнат внимание на всяко неадекватно поведение на децата си или на възрастните си родители.

При отравяне с гъби всяка минута е ценна, затова:

- Незабавно извикайте “Бърза помощ”.
- Освободете червата и стомаха от храната, предизвикала отравянето. Предизвикайте повръщане, направете клизма.
- Поставете болния в легнало положение със студен компрес на главата. Но на корема трябва да поставите горещ компрес.
- При отслабнала сърдечна дейност се препоръчва силно кафе.
- Може да се пие студена вода и мляко, те отслабват действието от отравянето.
- Категорично се забранява да се дават алкохолни напитки, защото те помагат за по-бързото проникване на отровните вещества в кръвта.
- Запазете остатъците храна за медицински анализ.


Ако става дума за дете или възрастен човек, последвайте съветите на специалистите

Най-напред, дори и само да подозирате, че става дума за отравяне на детето ви, без да се бавите, извикайте “Бърза помощ”. В никакъв случай не разчитайте на своите възможности и не се колебайте, надявайки се, че всичко ще премине от само себе си.

Трябва да изясните за себе си, а това ще помогне и на лекарите, какво друго освен гъби е приело детето. Т.е. какво е предизвикало отравянето. А може съвсем да не става дума за гъби. Вашата задача е да кажете на лекаря, че на трапезата е имало и гъби.

Докато чакате “Бърза помощ”, дайте на детето да пие студена подсолена вода - на един литър вода се слага една супена лъжица сол. След като я изпие, опитайте да предизвикате повръщане при детето си. Бръкнете с пръсти в устата и на всяка цена предизвикайте повръщане.

ВНИМАНИЕ!
Това, което описахме до тук, по никакъв начин НЕ ТРЯБВА да се прави, ако детето е в безсъзнание или е много вяло и отпуснато. Не трябва да прилагате тези мерки и към много малките деца, които не разбират какво и защо правите. Не забравяйте, че процедурата по промиване на стомаха, колкото и проста да ви изглежда, може да доведе до усложнения. Освен това и в болницата ще извършат промивка и вие трябва да се съгласите на това. Без нея не може.


Ако “Бърза помощ” още не е дошла, може да дадете ентеросорбент на детето - активен въглен или друг препарат, ако разполагате с такъв.

Не позволявайте на детето да яде нищо, но трябва да опитате буквално да го наливате с течности.

За да не се стигне до обезводняване. Това още повече ще задълбочи състоянието на детето, особено ако е малко.

И ядливите гъби могат да нанесат вреди!

- Отровните гъби съдържат силно действащи токсични вещества, които предизвикват отравянията при човека. Няма да изброяваме кои са те. Това ще бъде предмет на друг материал.

- При употреба на мухоморка под действието на атропиноподобните алкалоиди се развиват двигателна възбуда и хаюцинации.

- Може да възникне бъбречно-чернодробна недостатъчност и да се стигне до кома.

- Не е изключено и много често се наблюдава увреждане на сърдечносъдовата система. В ранни етапи се проявява с понижено кръвно налягане и учестен пулс.

- При увреждане на черния дроб и бъбреците в ранен етап се развива гастроентерит вследствие на обезводняване, нарушен електролитен състав на кръвта и нарушение на киселинно-алкалния баланс. При болните се развива намалено уриниране.

- Често се развива и некроза на клетките и настъпва бъбречна недостатъчност. Клинично заболяването се характеризира с увреждане на главния мозък и жълтеница. При разпространени некрози в черния дроб се развива чернодробна кома.

- Увреждането на бъбреците води до нефропатия с развитие на тежки случаи на остра бъбречна недостатъчност.

Внимание!

- Човек може да се отрови и с условно ядливи гъби.

В такива случаи признаците се появяват 5-10 часа след това - прилошаване, повръщане и болки в корема.

- А при тежките случаи се развива жълтеница, увреждат се черният дроб и бъбреците.

Може да се стигне до загуба на съзнание и гърч с припадък. Не е изключен смъртен изход.

Промивката на стомаха е по-ефикасна от повръщането

При всяко, дори съвсем леко отравяне с гъби или подозрение за това следва незабавно да извикате “Бърза помощ” или да откарате отровения в болница. Вече споменахме, че докато дойде лекарят, на болния се прочистват стомахът и червата и се поставя в леглото. Стомаха можете да промиете с топла вода, солен разтвор или слаб разтвор на калиев перманганат на капки.

Промиването на стомаха е по-ефикасно в сравнение с предизвикване на повръщане, защото то не действа, особено при отравяне с мухоморка.

Ако след яденето на отровните гъби са минали няколко часа и вие сте получили обилно повръщане, по-добре да не приемате средства, които предизвикват ново повръщане. Ограничете се с промиване на червата със слабителни.

В качеството на слабително е желателно да ползвате рициново масло. Можете да използвате горчива сол, а за пълно прочистване направете клизма. За нея са необходими 3 супени лъжици рициново масло.

При отравяне с гъби можете да приемате някакви химични препарати, но само под наблюдение на лекар.

Необходимо е да се запълни и загубата на течности от повръщането и диарията. Давайте на болния да пие на малки глътки подсолена вода. Това ще намали повръщането и прилошаването. Полезни са силният чай, както и силното кафе.

При силна болка в главата сложете на болния студен компрес.

Как да се предпазим от проблеми

- Събирайте само тези гъби, които добре познавате.
- Никога не опитвайте сурови гъби.
- Не доверявайте събирането на гъби на децата.
- Не берете стари и престарели гъби, плесенясали, червиви, наранени.
- Събирайте гъби само на определени места и купувайте от пазарите, на които се предлагат гъби, преминали през лабораторна експертиза.

Ако първата причина за отравяне е непознаването на гъбите, то втората е незнанието как правилно да се приготвят гъбите, как кулинарно да се сготвят.

Никога не ги правете на консерви!

Не си приготвяйте гъбени консерви, нито си купувайте такива от пазарите.

Домакините използват различни начини за съхраняване на гъбите за по-дълго време. В тази връзка остава актуален въпросът за профилактика на ботулизма - най-тежкото хранително отравяне, свързано с употребата на гъбени консерви, домашно приготвени. То се съпровожда с висока смъртност.

Спорите на бацила на ботулизма могат да останат в шапчицата на недобре измитите гъби и при продължително съхраняване в консерви - херметично затворени, те прорастват във вид на токсини.

Възбудителят на ботулизма намира много добра среда в херметично затворените буркани.

Заболяването започва само няколко часа след употребата на гъбените консерви. Клиничните прояви бързо нарастват. От прилошаване, повръщане и слабост до появяване на “облак” пред очите, главозамайване, затруднено гълтане, охрипяване на класа.

По принцип смъртта настъпва на 2-ия до 5-ия ден.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033352
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930