Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2009 17:28 - Не плащаш здравни вноски - не те пускат в чужбина
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 398 Коментари: 0 Гласове:
0



Който не е платил здравните си вноски за шест месеца назад, да не може да напуска страната.Това е една от непопулярните мерки за подобряване на събираемостта на здравноосигурителните вноски, които министерството на Божидар Нанев предлага. Идеята бе огласена на семинар на ведомството в Русе.

 Ако това стане факт, ще се въведе вероятно и възможността дължимото да се плати на границата. Не можем да искаме да потребяваме, а да не внасяме, бе категоричен здравният министър Божидар Нанев. От ведомството ще предложат още при сключване на сделка за недвижим имот да е задължително да се представя и декларация за платени здравни вноски.

В момента се обмисля как хората, които не са си плащали здравните вноски дълъг период от време, да си възстановят здравноосигурителните права. Едната възможност е да си платят накуп вноски за минимум 36 месеца или да платят само дължимата сума. Здравноосигурителните права пък се предлага да се прекратяват при 6 месеца неплащане. Обсъжда се вариантът да се налагат и глоби за некоректните платци. По последни изчисления здравните вноски на 800 000 здравно неосигурени българи ощетяват системата с около 1 млрд. лв. В момента в страната здравно неосигурените лица са около 1.2 млн. души, допълни министърът на здравеопазването.

ЗА КАСАТА

Сега органите на управление на Здравната каса са Общо събрание, Контролен съвет, Управителен съвет, директор. От министерството предлагат касата вече да няма Управителен и Контролен съвет и на тяхно място да се създаде Надзорен съвет, който да има по-широки правомощия. Предвижда се още да бъдат увеличени правомощията на директора на НЗОК и да се назначат заместник-директори. Обмислят се промени в начина на избиране на директора на касата. Предложенията са той да бъде назначаван с решение на Общото събрание или по решение на парламента. По думите на министъра по-лесно би било директорът да се избира от Общото събрание, но все пак решението ще бъде взето след обсъждане с депутатите. Предложението за промяна в Общото събрание касае неговата численост. Предложението е те да бъдат намалени от 36 на 25 представители и да се запази трипартидният принцип. Здравният министър коментира, че броят на членовете на органите на управление на НЗОК сега е голям, там няма оперативност, трудно се взима решение, има много недоволство от страна и на пациентите, и на медиците.

РЕАКЦИИ

Евгений Желев, бивш здравен министър:

За тези, които имат средства и не си плащат вноските, забраната за пътуване в чужбина е добра мярка. Трябва да се мисли за социално слабите и държавата да се намеси, защото част от хората, които не плащат, просто нямат възможност. По отношение на предложението Районните здравноосигурителни каси да не са длъжни да сключват договор с всеки изпълнител на медицинска помощ, това се коментира отдавна. Би трябвало да има много ясни и точни критерии и ново законодателство, за да се даде възможност за такъв ход, тъй като ще възникне въпросът защо едни могат, а други не. Много сериозно трябва да се работи и много да се внимава, но така или иначе промени в законодателството специално в здравеопазването са наложителни, особено в Закона за здравето, Закона за лечебните заведения, Закона за лекарствените средства.

 Лъчезар Иванов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване:

Всеки български гражданин трябва да е съпричастен към проблемите на здравеопазването. Не може човек, който не си е плащал вноските, да отиде на курорт например в Гърция или Турция. В момента изготвяме Закона за здравното осигуряване и там ще бъде упоменато как да можем да имаме по-голяма събираемост на вноските. Трябва да се сложи точка на хората, които по някакъв начин се опитват да източват системата и да я нарушават. Имаме солидарен модел на здравно осигуряване, което означава, че всички трябва добросъвестно да си внасяме вноските, за да може здравеопазването да се финансира адекватно.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041100
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930