Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2009 11:33 - Ирина Бокова и Фарук Хосни на финалната права за генерален директор на ЮНЕСКО
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове:
1



Ирина Бокова - посланик на България във Франция, и египетският министър на културата Фарук Хосни са двамата кандидати, които се борят за поста генерален директор на Организацията на Обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО).

Двамата кандидати получиха равен брой гласове на произведения снощи четвърти тур от изборите. Говорител на ЮНЕСКО, цитиран от Франс прес, уточни, че двамата кандидати са получили по 29 гласа при тайното гласуване в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията.

За да спечели на четвъртия тур, един кандидат трябваше да получи просто мнозинство от подадените гласове - 30, ако всички страни гласуват.

Това налага произвеждането на

пети, последен тур.

В случай че двамата получат отново равен брой гласове, новият генерален директор на ЮНЕСКО ще бъде определен с жребий, обясниха от организацията.

Ирина Бокова и Фарук Хосни останаха единствените кандидати, след като австрийката Бенита Фереро-Валднер се оттегли вчера от надпреварата, а еквадорката Ивон Баки последва вчера нейния пример.

Фарук Хосни бе смятан отдавна за големия фаворит в борбата, отбелязва Франс прес. Еврейски организации и интелектуалци обаче осъждат възможността той да бъде избран за нов генерален директор на ЮНЕСКО заради негови антисемитски и антиизраелски изказвания.
 
С най-много гласове (25 от 58 възможни) на третия тур бе египтянинът.
Българският кандидат Ирина Бокова, получи на вчерашния тур 13 гласа. След нея на трето място бе еврокомисарят за външните отношения на ЕС Фереро-Валднер с 11 гласа.

Като обяви, че се оттегля, австрийката припомни, че моралните ценности и идеалите на ЮНЕСКО са залог при гласуването и призова да бъде спрян египетският кандидат, министър на културата от 20 години в страна, където има цензура.

В интервю за в. "Либерасион" Симон Вейл, бивш председател на Европейския парламент и френски министър на образованието, понастоящем член на Френската академия на науките, обяснява защо подкрепя Ирина Бокова.

Вейл обяснява, че познава много добре българската посланичка в Париж, с която се запознала по време на посещение в България и към която изпитва симпатия и уважение. "Ирина Бокова направи много за демократичния процес в своята страна и за отварянето на България към света. По мое мнение тя е най-добре подготвения (кандидат) за този пост, поради своята компетентност, дипломатичност и енергичност", подчертава Симон Вейл.

Тя отбелязва още, че на "на ЮНЕСКО е необходима силна и активна личност, която да е гарант за отваряне". "Нейната (на Ирина Бокова) интелигентност е голяма и аз добавям, че бих била много щастлива да видя една жена да заеме този международен пост от голямо значение."

Попитана за кандидатурата на фаворита за нов генерален директор на ЮНЕСКО - египетският министър на културата, Симон Вейл, която е оцеляла от нацисткия концлагер Аушвиц-Биркенау, където загива част от семейството й, казва, че неговите изказвания за книгите на иврит и за евреите като цяло повдигат у нея много въпроси.

Ирина Бокова е родена през 1952 г. Дъщеря е на активния функционер на БКП Георги Боков (бивш главен редактор на в. „Работническо дело") и сестра на Филип Боков (бивш началник на политическия кабинет на премиера Сергей Станишев и настоящ посланик в Словения).

Завършила е гимназия с преподаване на английски език в София и "Международни отношения" в Москва. Работила е в Министерството на външните работи и в постоянното представителство на България в ООН в Ню Йорк (1977-1982).

След 1989 г. е била народен представител от БСП, зам.-министър и министър на външните работи в правителството на Жан Виденов (1996-1997),  кандидат за вицепрезидент на БСП в двойка с Иван Маразов (1996).


От 2005 г. е извънреден и пълномощен посланик на България във Франция и постоянен представител към ЮНЕСКО. Омъжена е, има две деца.

В кореспонденция от Париж на Асошиейтед прес се казва:

Египетски министър на културата, заплашил преди време, че ще гори израелски книги, ще се изправи срещу български дипломат от кариерата в надпреварата за ръководния пост на Организацията на Обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО).

Агенцията отбелязва, че изборите за генерален секретар на организацията са били изпълнени с напрежение, тайнственост и изненадващи ходове.

Ако Бокова спечели, тя ще е първата жена, станала генерален директор на организацията. Ако спечели Хосни, той ще е първият представител на арабския свят на този пост.

Протестите срещу египетския кандидат са свързани най-вече с една заплаха, която той отправи миналата година - че ще гори книги.

Говорейки пред египетски депутати и опитвайки да се защити от упреци, че е прекалено мек към Израел, Хосни каза, че ще изгори всички израелски книги в прочутата египетска Александрийска библиотека.

След като се кандидатира за генерален директор на ЮНЕСКО, Хосни се извини за думите си, заяви, че са му се изплъзнали неволно и са били израз на възмущението му заради страданията на палестинците.

Някои еврейски активисти обаче не приеха извиненията му за искрени и заявиха, че той е правил много антисемитски изказвания по време на кариерата си. Хосни е бил министър на културата на Египет повече от две десетилетия.

Критиците му казват, че той не е подходящ за ролята на пазител на културата, защото е цензурирал някои книги и филми, задушавал е свободата на медиите.

Привържениците му изтъкват големия му опит и твърдят, че той може да помогне ЮНЕСКО да премахне пропастта между Запада и Изтока.

Докато за Хосни се говореше като за фаворит за поста месеци преди изборите, Бокова излезе напред в последната минута, когато други кандидати се оттеглиха, отчасти при опити да се консолидира подкрепата за силен съперник на Хосни.

АП припомня, че Бокова е започнала работа в българското външно министерство през 1976 г., че през 1996-1997 г. за кратко е била външен министър, отбелязва, че е била очевидец на прехода на България от страна от Източния блок към членка на Европейския съюз. /Вести.бг


Тагове:   юнеско,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051054
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930