Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2009 20:21 - Черни каси във футбола
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 543 Коментари: 0 Гласове:
0



Огромна част от клубовете работят с “черни каси и част от президентите на футболните клубове използват отборите за пране на мръсни пари”. Това заяви шефът на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев. Във всички футболни отбори от “А” група са констатирани нарушения при декларирането на данъци, каза пък след среща със заместник-главния прокурор Бойко Найденов, председателят на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов. Заедно с Яне Янев, той внесе резултатите на НАП от проверката на футболните клубове.

По-рано днес Стефанов заяви пред БТВ, че най-малко 8 млн. лева укрити данъци имат футболните клубове. Високо платените футболисти не декларират реалните си доходи и се осигуряват на минимална заплата, а 4 млн. лева са неправилно описани от клубовете като загуба, показват данните от ревизията на НАП. Истинските заплати на футболистите се записват в анексите към договорите на играчите, разказа Стефанов.

След срещата шефът на НАП обясни пред журналисти, че няма клуб в “А” група, при който да не са открити нарушения, а големите нарушения са свързани с анексите към договорите на футболистите. Проверката е обхванала периода 2005 - 2008 година. В един отбор са констатирани нарушенията за над 2 млн. лв., в три клуба - над 1 млн. лв. и в 1 клуб - за над 500 хил. лв. Стефанов обаче отказа да назове имената на отборите с мотив, че това е „данъчноосигурителна тайна”.

“И футболистите, и клубовете носят отговорност. Във всеки един клуб има нарушения, аз казвам само за големите. Големите нарушения са там, където сме успели да намерим тези анекси”, посочи още шефът на НАП. “Обикновено трудовите договори са за 220 до 500 лв., след това с анекси се уговарят допълнителни суми. 12 хил. долара е най-голямата сума, получавана с анекс”, уточни Стефанов. Той бе категоричен, че НАП ще изисква тези данъци да бъдат платени, заедно с лихвите, а там, където има нужда от административни санкции – ще бъдат наложени глоби. Тепърва НАП ще се насочи към собствениците на клубове и футболистите, които не са декларирали получените суми, каза още Красимир Стефанов.

Бившият председател на УС на ЦСКА Александър Томов побърза да каже своята истина. “ЦСКА, по време на управлението на Александър Томов, не е имало укриване на данъци; пране на пари; заплащане на комисионни на служители на клуба, въпреки че това не е забранено от закона”, гласи декларация от офиса на Томов.

“През 2007 – 2008 г. в ЦСКА бяха направени нееднократни проверки от НАП, ДАНС и други компетентни органи. В края на 2006-а, началото на 2007 г., непосредствено след като Александър Томов поема ПФК ЦСКА АД, всички заплати, премии, включително анекси бяха декларирани публично и включени в данъчните справки, като тогава Красимир Стефанов, като зам. – директор на НАП бе лично осведомен за тази стъпка”.

Във връзка с изказването на депутата Яне Янев Александър Томов го призовава да свика публична среща за изясняване на фактите с оглед спирането на клеветите, които Янев сипе.

Собствениците на Славия и Сливен Венцеслав Стефанов и Йордан Лечков коментираха пред “Всеки ден”, че техните клубове са “чисти”. “Напълно нормално е да има такава проверка и така трябва да бъде. Не може едни да плащат, а други – не. При нас също имаше проверка и ви казвам, че Славия не дължи една стотинка на НАП. Другите клубове не ме интересуват, нека всеки отговаря за себе си. Ние знаем само, че сме изрядни и плащаме данъци на реалните заплати на футболистите”, категоричен бе Стефанов.

Лечков добави: “Като член на БФС какво имам да коментирам. Това е работа на органите, които се занимават с това. Щом са установили толкова голяма сума недекларирани пари, да си ги плащат. Ако ние имахме – щяхме да се оправим. Но ние в момента нямаме никакви задължения към НАП, така че който има да си ги плаща. Нас в Сливен ни направиха проверка, защото така се казва в България, а разследване щеше да бъде ако бъде установено нарушение. Нашият клуб е един от тези 7-8 проверени клуба, така че всичко при нас е изрядно”.

Междувременно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е възложил разследване по случая. “Футболните отбори, които са укривали данъци, са повече от 8”, заяви Борисов и допълни, че е наредил да не се споменават все още имената на отборите, но да се върви докрай спрямо всички, които са нарушавали закона.

„Или държавата решава: в даден момент да помогне на футболните клубове. Това е официално, това е след решение на парламент или Министерски съвет, или на футболните клубове, ако искат. Но да се крие и да се лъже по този безобразен начин, не може”, каза Борисов. „Те опорочават системата по този начин и се стига до този срамен, пародиен за всички българи начин, независимо от това дали са левскари или цесекари по този безобразен начин заради някаква евтина печалба, да се загърби интересът на феновете на първо място”, разгневи се премиерът.

От своя страна председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев заяви, че огромна част от клубовете работят с “черни каси и част от президентите на футболните клубове използват отборите за пране на мръсни пари”. Той съобщи, че Комисията за борба с корупцията ще разгледа на свое специално заседание резултатите от проверката на НАП. ”Ще предложа да бъдат изслушани основните босове – българските футболни олигарси. Те да дадат обяснения как точно са извършени тези финансови операции”, посочи още Янев.

По думите му са необходими “допълнителни експертизи на трансферите на незаконни парични потоци”. “Всеки трансфер над 30 хил. лв. трябва да мине на проверка за произход на средствата, такова нещо не е правено. Огромна част от парите, които са трансферирани са с неясен произход. Клубовете нямат приходи, които са легитимни и могат да бъдат доказани, не само по отношение на заплатите и осигуровките на футболистите, но и за поддържането на спортните съоръжения”, заяви още Янев.

“Ще настояваме прокуратурата да стигне докрай, защото сега започва да се разплита цялата корупционна верига и за да се случи това ще са необходими още десетки проверки. Трябва да се проследи цялата хранителна верига и взаимовръзка дали футболните олигарси не са подпомагаме от правителствата”, уточни лидерът на РЗС.

“На мене ми е много любопитно каква е ролята на други олигарси и други лица. Едното, от които аз определих преди време като подвижна финансова пирамида. На официално заседание на футболен клуб има стенографски протокол и тази подвижна финансова пирамида заявява: “Не ме занимавайте с данъци, няма да внасяме такива”, разказа председателят на комисията за борба с корупцията, визирайки бившия председател на Управителния съвет на ЦСКА Александър Томов.



Тагове:   футбол,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049183
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930