Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2009 09:16 - Ирина Бокова е новият генерален директор на ЮНЕСКО
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 782 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.09.2009 20:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Българският посланик в Париж Ирина Бокова беше избрана късно снощи за нов генерален директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), съобщи Ройтерс. Тя успя да изпревари в последното пето поред гласуване фаворита за поста - египетския министър на културата Фарук Хосни. Преди това от напреварата се оттеглиха седемте останали кандидати, сред които и австрийският еврокомисар Бенита Фереро-Валднер.

Така Бокова стана първата жена начело на организацията от нейното учредяване през 1946 г. Тя наследява на поста японеца Коичиро Мацуура.

Българският дипломат получи общо 31 гласа, докато за Хосни подкрепа оказаха едва 27 делегати – с два по-малко от вчерашния тур, когато и двамата имаха по 29 гласа.

Кандидатурата на Хосни бе особено спорна. Той срещна сериозна съпротива от страна на САЩ, като според различни слухове Вашингтон е лобирал срещу него и дори се говореше за вероятност за оттегляне на американското участие в бюджета на ЮНЕСКО, в случай че организацията бъде оглавена от египтянина.

Неодобрението срещу Хосни, който е и популярен художник, беше предизвикано главно от негово изказване пред египетския парламент миналата година, когато той заяви, че би изгорил всяка книга на иврит, която попадне в прочутата библиотека на Александрия. Това той заяви в опит да се защити срещу обвинение, че не оказва достатъчна подкрепа на палестинската кауза. По-късно той се извини за думите си.

Друг известен епитет, отправен от него по отношение на Израел е, че еврейската култура не "нехуманна".

Според критиците на Хосни, в качеството си на министър на културата, той е спомогнал за ограничаването на свободата на словото и за налагането на цензура в египетските медии.

Ако беше победил Бокова, Хосни щеше да бъде първият генерален директор от арабски произход, като това, че той би хвърлил мост между мюсюлманите и останалия свят бе и основният аргумент в негова полза по време на лобирането за това кой да заеме челния пост в ЮНЕСКО.

Гласуването не се размина и без скандали, след като АП разпространи информацията, че днес от централата на организацията в Париж е било отстранено лице, което най-вероятно се е опитвало да купува гласове за единия от двамата кандидати.

Според Ройтерс в кулоарите е протичало активно лобиране по посока на поддръжниците на Хосни, за да гласува за Бокова, на която се гледаше като на по-приемливия и компромисен кандидат.


Тагове:   юнеско,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048025
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930