Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2009 20:17 - Обет за мълчание в ДАНС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 520 Коментари: 0 Гласове:
0



Служителите в Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) вече нямат право да контактуват с журналисти и политици без съгласието на ръководството на агенцията, съобщи електронното издание “Всеки ден”. Нарочна заповед задължава да се пишат подробни доклади за това с кого и по какъв повод е разговаряно. При установени нерегламентирани контакти с медиите или представителите на политическите сили, ще следват и съответните наказания, довериха източници на “Всеки ден”.

Така заявлението на новия председател на ДАНС Цветлин Йовчев, че агенцията ще се превърне в тайното оръжие на държавата, на практика означава, че тя се превръща и в тайно оръжие на властта, коментират запознати. Йовчев обеща още при встъпването си в длъжност, че никаква информация за дейността, методиката и функциите, които изпълнява ДАНС, повече няма да се появяват в публичното пространство. “Умишлено избягвам контакти с журналисти, въпреки че с вас сме колеги, тъй като боравим с информация”, отбеляза тогава Йовчев и подчерта, че ДАНС е служба, която “трябва да бъде тайното оръжие на държавата”.

След поредицата от напускания на някои служители обаче в публичното пространство се появиха множество пикантни подробности от кухнята на секретната агенция. Така например осветеният агент и съветник на бившия председател Петко Сертов Алексей Петров проговори и оповести, че повече няма да мълчи, като определи последния си работен ден в агенцията така: “Ще се запомни с последния ми ден на мълчаливо несъгласие с основни тези и решения на премиера и неговия кабинет. От утре ще се чувствам освободен от взаимното неудобство с премиера да сме в отношения на работник и работодател”.

Впоследствие Петров обяви, че има доклад на ДАНС за десет корумпирани министри от кабинета “Станишев”. Настоящият мистър-председател Бойко Борисов и президентът Георги Първанов, както и самият Сергей Станишев обаче отрекоха. Същото направи и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев, както и предшественикът му Петко Сертов. След тях и от прокуратурата обявиха, че няма да се сезират за никаква корупция и този доклад бил “хипотетичен”.

Малко по-късно пък се заформи и поредният скандал в ДАНС. Напусналият шеф на дирекция “Контраразузнаване” Рашко Заяков заяви, че агенти на ДАНС са обвързани с чужди специални служби и с определени икономически интереси. Заяков заедно с шефа на отдела за специални акции (ОСА) Велин Хаджолов дори сезираха председателя на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев за корупционни практики в ДАНС. По-късно пък Янев покани двамата като експерти в оглавяваната от него политическа сила “Ред, законност и справедливост”.

Делото “Галерия”, което се очакваше да бъде разсекретено, така и не излезе наяве. След изслушването на Петко Сертов миналата седмица пред комисията за контрол на ДАНС, се разбра единствено, че той се е подписал за разработката, по нея е работил и Алексей Петров, но не стана ясно в качеството си на какъв. Председателят на комисията Иван Костов пък разпореди безпрецедентни мерки за сигурност и охраната от НСО да не допускаше външни лица край залата на етажа в бившия Партиен дом, където бяха изслушани един след друг Петко Сертов, Иван Драшков, Рашко Заяков и Велин Хаджолов. След края на това заседание пък Костов обяви, че голяма част от служителите в ДАНС са пред пенсия и агенцията нямала необходимия човешки ресурс.



Тагове:   ДАНС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024646
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930