Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2009 20:09 - Световните медии за избори на Ирина Бокова
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 812 Коментари: 0 Гласове:
0



Победата на Ирина Бокова е историческа. Никога досега жена не е избирана за ръководител на ЮНЕСКО. Тя стана и първият директор на организацията от Източна Европа. Така започва коментар на френския вестник "Монд" от сряда за избора на Ирина Бокова за генерален директор на световната институция към ООН за култура, наука и образование.

На 57 години, българката полиглот е родена в София и произхожда от бившия комунистически елит, продължава изданието. След демократизацията на страната тя прави политическа кариера в редиците на социалистическата партия, а по-късно става дипломат. От 2005 г. Бокова е посланик на България във Франция, преди да оглави ЮНЕСКО, отбелязва вестникът.

Първите й думи бяха към победения съперник Фарук Хосни, с когото тя е "близък приятел". "Никога не съм възприемала надпреварата като война, като битка на един срещу друг", каза тя.

"Египтяните предложиха много добри идеи и яз смятам да ги приема, защото ние трябва да работим за единството на ЮНЕСКО. Никога не съм приемала противопоставянето на цивилизациите, повече вярвам в диалога и толерантността. Смятам, че заедно трябва да изградим нов хуманизъм", цитира изданието думите на Бокова.

Вестникът се спира по-подробно на биографията на новия генерален директор на ЮНЕСКО.

Преходът на Ирина Бокова от комунизма до новия хуманизъм започна благодарение на ресурсите на Българската комунистическа партия, пише "Монд". Нейният баща Георги Боков е влиятелен кадър в партията - главен редактор на партийния вестник "Работническо дело", напомня френското издание.

Бокова се възползва от влиянието на баща си, за да получи привилегировано образование – английска гимназия, после заминаване за Москва, където влиза в известния Институт за международни отношения (МГИМО), създател на съветски външни министри. Дипломирана през 1976 година, тя не се бави и става съветник в ООН в Ню Йорк в началото на осемдесетте години, изброява още "Монд" факти от кариерата на Бокова.

След падането на Берлинската стена през 1989 г. тя влиза в политиката, продължава вестникът.

"Бокова е архетип на "дъщеря на...", което бе символ на стария режим", отбелязва Франсоа Фризон-Рош, специалист в Националния център за научни изследвания на Франция и експерт по въпросите на България.

"Тя е представител на новата гвардия, на поколението млади партийни кадри, добре образовани и компетентни, които са се еманципирали и са се възползвали от криволиците на прехода, за да заемат постове", казва още Фризон-Рош пред "Монд".

Ирина Бокова бе първият зам.-министър на външните работи и координатор на връзките на България с Европейския съюз от 1995 до 1997 г. преди да стане за кратко външен министър от ноември 1996 до февруари 1997 г. През 1996 г. тя бе кандидат за вицепрезидент на България. Между 2001 и 2005 г. Бокова бе депутат и зам.-председател на външната комисия, напомня още "Монд".

Вестникът цитира отново Франсоа Фризон-Рош, според когото нейната победа срещу Фарук Носни е възнаграждение за проявената интелигентност и гъвкавост.

"От шест месеца Бокова придружава президента Георги Първанов в неговите задгранични посещения. Той я представя на всичките си събеседници. Бокова направи и една активна кампания във франкофонските африкански държави", казва експертът. "Във Франция, където тя добре защитаваше българските интереси, Бокова бе хвалена както от десни, така и от леви политици", допълва той, цитиран от "Монд".


Бокова отрече еврейско лоби да стои зад избора й за шеф на ЮНЕСКО

Драматичният избор на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО, която в маратонско гласуване изпревари смятания предварително за фаворит министър на културата на Египет Фарук Хосни, предизвика крайно противоречиви оценки – от "победа на разума и на атмосферата на откритост срещу атмосферата на страха" до "утвърждаване на конфликта между цивилизациите".

Като цяло в коментарите, последвали гласуването, никой не поставя под съмнение личните качества на Бокова. "Човек с опит на международната и европейската сцена, който ще бъде изключително полезен на поетия пост”, се казва в комюнике на външното министерство на Франция – страна, която първоначално подкрепяше кандидатурата на египетския министър.

Достойнствата на Бокова се отчитат и от най-авторитетните световни медии, които обаче подчертават, че "изборът ще остави своя белег с обвиненията за засилено лобиране и нечестна игра".

"Избирането на Бокова бележи победа за еврейските групи, френските интелектуалци и защитниците на свободата на медиите, които водеха яростна кампания срещу Хосни, обвинявайки го в антисемитизъм и действия срещу свободата на словото, посочва британският "Таймс".

Победа на разума

Еврейските организации и интелектуалците, които се бореха срещу кандидатурата на Фарук Хосни, приветстваха избира на Ирина Бокова.

Центърът "Симон Визентал" определи успеха на българката като "победа на разума и на атмосферата на откритост срещу атмосферата на страха".

"ЮНЕСКО току-що избегна един скандал, едно морално бедствие", обяви лауреатът на Нобеловата награда за мир Ели Визел. Философът Бернар-Анри Леви видя в избора на Бокова "победа на морала над реалполитик", визирайки очевидно попарените надежди на мнозина в САЩ, Европа и Близкия изток, че избирането на първия арабин начело на ЮНЕСКО ще бъде сигнал за помирение.

Основните обвинения срещу Хосни бяха заради направеното от него миналата година изявление, че лично би изгорил юдейските книги в египетските библиотеки. Визел и Леви освен това обвиниха Хосни, който е министър на културата на Египет от повече от 20 години, че представлява режим, налагащ цензура. А, позовавайки се на арабски сайт, Визел обвини египтянина, че през 1985 г. като дипломат в Рим е организирал бягството на палестинците, взели за заложници 450 души на италианския кораб "Акиле Лауро".

Според Ури Резник, заместник- директор на отдел "ООН" към министерството на външните работи на Израел изборът на Бокова е голямото постижение за България и българския народ в международната политика и признание за големия принос на страната в световната култура. Давид Коен, посланик на Израел в Чили и бивш посланик в България в периода 1996-2000 година, смята, че Бокова е най-сполучливият избор, който ЮНЕСКО можеше да направи за следващите четири години.

Отрицателно послание към ислямския свят

В Египет преобладава мнението, че изборът е победа на "еврейското лоби" и "ционисткото движение".

"За първи път изборът на директор на ЮНЕСКО е политически обоснован”, смята председателят на съюза на египетските писатели Мохамед Салмауи.

"Еврейското лоби оказа огромен натиск, взе изказвания на министъра и ги извади от контекста", каза Салмауи.

Катар Абу Диаб, който преподава политически науки в университета Париж-III, е на мнение, че "с този резултат от гласуването радикалният лагер утвърждава конфликта между цивилизациите". Според него гласуването е предизвикателство, отправено както към арабските и африканските страни, така и към третия свят.

Основните египетски печатни издания обвиняват европейските държави и САЩ в оказване на натиск, предлагане на подкупи и медийна кампания срещу египетския кандидат.

За катарската телевизия "Ал Джазира" загубата на Хосни е "отрицателно послание към целия ислямски свят".

Самият Фарук Хосни обвини ЮНЕСКО, че се е политизирала. Пристигайки в Кайро той заяви, че срещу египетската кандидатура са били "всички вестници и ционисткият натиск". Хосни обвини американския постоянен представител в ЮНЕСКО, че е задействал срещу него всички налични средства.

Той увери, че е имал подкрепата на държавите от Южна Европа, но срещу него е било влиянието на "други страни, много големи страни, които контролират света".

Хосни се самоопредели като представител на арабския свят и на бедния Юг. Той каза, че надпреварата е била отражение на "конфликта между Севера и Юга". "Северът все още контролира Юга", заяви Хосни .

Демократичен и прозрачен избор

"Това е победа в едни избори, демократични и много прозрачни, според мен. Аз в никакъв случай не бих искала това да се счита за някакъв удар. Аз винаги съм казвала, че не вярвам в теорията за сблъсък на цивилизациите. Веднага заявих, че аз съм приятел както на арабския свят, така и на всички други региони, тъй като ЮНЕСКО е универсална организация, ние имаме едни универсални цели и идеали и ще направя всичко възможно, за да мога да убедя моите арабски приятели, че това е така", заяви в сряда пред БНР Бокова.

Тя подчерта, че с Фарук Хосни са "в изключително приятелски отношения" и ще продължат да бъдат. "Даже ние с него си казахме още преди първия кръг на изборите, че сме приятели и какъвто и да е резултатът от тези избори, ние ще продължим да работим заедно", добави Бокова.

Тя посочи, че ЮНЕСКО се нуждае от реформи. "Като всяка друга международна организация, тя има нужда от това да стане по-ефективна, по-малко бюрократична, да могат да се прехвърлят средства от административни разходи към програми, конкретни, които да се направят.", каза Бокова.

"За мен изборът на Ирина Бокова е признание за България. Като правителство ние направихме всичко за нейната подкрепа. Надявам се госпожа Бокова да го оцени", заяви премиерът Бойко Борисов.

Ирина Бокова благодари на бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, както и на настоящия министър-председател за подкрепата, и подчерта, че заслугата да заема този пост е на три поредни правителства.
Източник: Медиапул



Тагове:   медии,   ЮНЕСКО,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000751
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031