Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2009 20:25 - Замразява се приемът на проекти по селските райони
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 565 Коментари: 0 Гласове:
0



След като преди месец управителният съвет на фонд "Земеделие" замрази приема на документи по четири от мерките от програмата за развитие на селските райони поради невъзможност да обработи свръхзаявките, в сряда фондът реши, че спира още две от мерките - за млад фермер и селскостопанска техника, към които има най-голям интерес. Причината е, че фондът е задръстен от искания за субсидии, които многократно превишават допустимия бюджет до края на действието на програмата през 2013 г. Откритите досега мерки по програмата са 13, като от следващата година може да се пуснат други 10.

Проблемът беше поставен в сряда от земеделския министър Мирослав Найденов и ръководството на фонд "Земеделие" пред депутатите от земеделската комисия с искане да дадат подкрепата си за спешните мерки, необходими за преструктуриране на програмата и финансиране по най-търсените мерки. Най-тежко е положението с общинските проекти за пътища и канализация на малките села, където исканията за субсидии превишават двойно заложения бюджет от 806 млн. лв. до 2013 г. "Подадените проекти са за 1.6 млрд. лв., което означава, че ако всичките проекти са изрядни, фондът няма как да удовлетвори всички заявки поради невъзможността да покрие останалата сума от 877 млн. лв.", обясни министър Найденов. Като превантивна мярка новото ръководство предлага да се иска експертното становище на строителната камара, която да оцени представените общински проекти. Депутатът от БСП Димчо Михалевски препоръча да се сравни по общини колко са проектите за водопровод и канализация, субсидирани и по другите оперативни програми на министерствата на околната среда и на регионалното развитие. "Ако в дадени общини има дублиране на подобни проекти, може да се направи оптимизиране на исканите субсидии", обясни още Михалевски.

Предишното ръководство на фонда е знаело още през май, че проектите по някои от мерките надхвърлят допустимия ресурс, без да предприеме нищо, обясни още министър Найденов. Така до средата на годината одобрените проекти по мярката "млад фермер" са с 65 млн. лв. повече от заделените субсидии, а при покупката на селскостопанска техника превишението е с 35 млн. лв.

За да предотврати блокирането на програмата, новото ръководство на фонда ще трябва поне половин година да преговаря с Европейската комисия, за да постигне преструктуриране на финансирането. За да не връщат одобрените проекти, ще се иска разрешение от ЕК за прехвърляне на средства от мерките, към към които има слаб интерес. "Ще предложим подобно прехвърляне на 65 млн. лв. от мярката за полупазарни стопанства към "млад фермер", които са сходни по подпомагане", обясни изпълнителният директор на фонда Калина Илиева. Ресурсът за полупазарните стопанства е 273 млн. лв. до 2013 г., но досега са подадени заявления за едва 9 млн. лв.

Превишените средства за селскостопанска техника пък ще се търсят от финансовия резерв на мярката "Модернизация на земеделските стопанства", заделени за проекти по нитратната директива, по средствата за сектор "Мляко" или за проекти в биологичното земеделие. По всички тези мерки почти няма приети проекти основно заради недостатъчната им популяризация от предишното ръководство, поясниха фермери.

В сряда правителството разреши във фонда да бъдат назначени още 200 извънщатни експерти, които да ускорят одобряването на проектите по програмата.
Сметната палата откри сериозни нарушения в Държавния поземлен фонд

Търговете за отдаване под наем на земя от Държавния поземлен фонд са правени при пълна непрозрачност, незаконно са сключвани договори с нерегистрирани земеделски производители, липсват санкции и срещу неплащане на таксите за наем. Констатациите са на одиторите от Сметната палата, които са проверили дейността на дирекция "Земеделие" за периода от началото на 2005 до края на 2007 г.Дирекцията е на подчинение на министъра на земеделието и контролира управлението на Държавния поземлен фонд (ДПФ). Освен за предоставянето на държавни земи под наем фондът отговаря още за замяната или за продажбите на терени, за безвъзмездното отдаване на имоти за ползване от научни институти и училища и др. В края на мандата на предишното правителство се установи, че част от учебните земи са били продавани на частни фирми. Зам.-министърът на земеделието Преслав Борисов съобщи, че се правят допълнителни проверки на сделките със земи от държавния фонд. Обмислят се и нови механизми за прозрачност при провеждането на търговете.

Етапи за действие, предприети от новата управа на фонда

* Спира приема на нови проекти - най-малко за половин година

* Започва преговори с Еврокомисията за прехвърляне на средства от други мерки - преговорите ще продължат поне 6 месеца

* Прехвърляне на 65 млн. лв. от мярката за подкрепа на полупазарните стопанства към "млад фермер"

* Покриване на наддекларираните 35 млн. лв. за селскостопанска техника от резервните плащания за "Модернизация на земеделските стопанства"

* Стриктна проверка на общинските проекти и засичане на оценките за строителство на канализацията със специалисти от бранша
http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/novini/2009/09/23/788657_zamraziava_se_priemut_na_proekti_po_selskite_raioni/


Тагове:   селски райони,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032268
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930