Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2009 21:41 - Рехав полицейски протест
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1046 Коментари: 1 Гласове:
0



Изключително малко полицаи се събраха на площад "Св. Неделя" на предварително обявено като митинг-протест мероприятие. На събитието в неделя присъстваха не повече от 300-400 служители на реда, които негодуват срещу осъдителните присъди на бившите си колеги по делото "Чората", както и срещу неизпълнените засега обещания за законодателни промени, според които посегателството срещу полицаи да се инкриминира.

Мероприятието, организирано от полицейския синдикат, мина повече от вяло и бе уважено само от двамата зам.-министри Павлин Димитров и Веселин Вучков, както и от генералния комисар Калин Георгиев. Противно на заявката си отпреди три дни премиерът Борисов не дойде при "своите момчета", а министър Цветан Цветанов е на посещение в САЩ. Малко след като полицаите се разотидоха, от Министерския съвет премиерът коментира, че датата за събирането им е била "малко нещо неуместна", защото министърът не е в България.  

Нашата политика спрямо полицаите ще бъде максимум защитени и максимум отговорни. И в двата случая си зависи само от тях и те го знаят, заяви премиерът, попитан от журналисти за мнението му за полицейската проява. 

В крайна сметка сбирката не приличаше нито на митинг, нито на протест, тъй като нямаше скандирания, освирквания, призиви за оставки и закани. Разбира се, пушеше и се пиеше минерална вода като символ на полицейския протест, но обстановката бе много далеч от тази при първите протести, започнали при "властването" на Михаил Миков в МВР.

Все пак не липсваха плакати, които предупреждаваха за "корупция във военния съд" (на две инстанции военният съд издаде тежки присъди по делото "Чората" – б.р.). Друг лозунг убеждаваше присъстващите, че "Темида е сляпа, но вижда само парите".

Никой не бива да се изненадва, че полицаи могат да издигат подобни плакати. Не кой да е, а самият премиер преди два дни влезе в ролята на четвърта съдебна инстанция и, без да се притеснява, заяви, че е сигурен в невинността на столичен полицай с влязла в сила присъда. Вътрешният министър Цветанов пък преди близо месец оневини бившите служители на реда, осъдени за смъртта на благоевградския бизнесмен Ангел Димитров - Чората. Това той направи преди окончателно по казуса да се произнесе Върховният касационен съд.

Общата представа за митинг-протест не се изпълни, но за сметка на това се отслужи молебен в памет на загиналите полицаи. Той започна час и половина след началния час на сбирката, а минути преди началото му се появиха зам.-министрите и генералният комисар, които се строиха най-отпред и с тъжни физиономии изслушаха молитвата.

След това зам.-министър Веселин Вучков заяви, че до края на октомври ще бъдат внесени предложения за промени в няколко закона, отнасящи се до исканията на полицаите. Той отхвърли неофициалната информация, че в МВР има заповед от 16 септември, по силата на която се освобождават всички от министерството, осъдени по чл. 78 (А) от НК. Според този член лица, осъдени за умишлено престъпление, предвиждащо до 3 години затвор или неумишлено, което се наказва с лишаване от свобода до 5 години, и имат чисто съдебно минало, наказателната им отговорност може да бъде снета и да се замени с административно наказание – глоба. Този член не се прилага при нанасяне на тежка телесна повреда или при употреба на алкохол.

За такава заповед алармираха преди седмица представители на полицейския синдикат, според които засегнатите от нея ще са около 5000 души. Поискана е справка за това колко са полицаите с подобно наказание, каза Вучков и предположи, че става дума за няколко десетки човека.

Преди това шефът на синдиката Иван Павлов оправда рехавото присъствие с думите, че целта не е да се съберат много полицаи, а да направят обществото съпричастно към техните тежнения.

Той добави, че е уговорена среща с правосъдния министър Маргарита Попова, на която ще бъде връчена подписката "Невинен до доказване на противното!".

В същото време в Бургас тече друга подписка, която е в защита на бившата барета Петко Лисичков, който простреля смъртоносно бургаския бабаит Калоян Стоянчев - Големия Риж. Подробност е, че Лисичков е бил охранител на братя Галеви, а през 2003 година е заловен да шофира камион с 24 бидона с хлорацетон – вещество за производство на амфетамин. До осъдителна присъда срещу него обаче не се стигна.



Тагове:   протест,


Гласувай:
0



1. анонимен - Изводът
27.09.2009 21:55
Жертвите на полицейските грешки са в следствие на грешки на полицейските жертви !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030487
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930