Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2009 19:10 - Али Юзеиров: Събарянето на паметника в двора ми е незаконно
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 536 Коментари: 0 Гласове:
1



Събарянето на "паметника на незнайния турски воин" е незаконосъобразно. Това заяви Али Юзеиров, цитиран от Dariknews.bg. Той представи и декларация, в която заявява, че никога не е наричал изградения в личния му двор монумент "паметник на незнайния турски войн".

"Възприемам фактическия акт по събарянето на монумента като грубо нарушение на конституционно установения принцип на неприкосновеност на частната собственост", се казва още в обръщението му. Юзеиров заявява, че още не е взел решение дали ще търси отговорност за извършеното. Напомня обаче, че преди паметникът да бъде съборен с фадрома по тъмно в сряда, вече е взето решение той да бъде съборен доброволно.  

"Проблем в конкретния случай е не фактът на събарянето, а извършването му по незаконосъобразен ред. Република България е правова и демократична държава, но това, което се случи в моя двор - нарушаване на собствеността ми без уведомление и премахване на обект, за който се твърди, че е незаконосъобразно изграден /без към този момент да има влязъл в сила акт/, е показателен или за двоен стандарт при прилагане на закона или за незачитане на човешките права", заявява още Юзеиров.

Събарянето на паметника в поповското село Славяново, издигнат по инициатива на братя Юзеир и Али Юзеирови, основателите на партия "Мюсюлмандемократичен съюз", изненада и кмета на селото, и съгражданите му.

По късно стана известно, че в сряда следобед Пламен Трифонов от районната прокуратура в Попово е изпратил писмо до кмета на Попово Людмил Веселинов, в което настоява той да издаде заповед за събарянето на обекта. Прокурорът посочва, че строителството на паметника е предизвикало "бурно обществено недоволство" и е провокирало "мнозинството от населението, което възприема този акт като грубо пренебрежение и презрение към неговите чувства и създава условия за нови нарушавания на обществения ред - отправят се призиви за нерегламентирано събаряне на паметника с всички рискове от това". Затова изисква от кмета да нареди свалянето на "всички символи и обозначения по и около т.нар. паметник на незнайния турски воин, за да се предотврати по-нататъшното нарушаване на реда в селото".

Отстраняването на символи около паметника включва и разрушаването на основата му, тъй като тя представлява голям полумесец от камъни и бетон - така Стефан Христов, районен прокурор на Попово, обясни пред "Дневник" защо е сринат целият паметник. Попитан защо изобщо се е стигнало до такова искане от прокуратурата, след като има заповед на Дирекция "Национален строителен контрол" за демонтиране на постамента, Христов обясни, че тази процедура би била твърде тромава и би продължила поне до Нова година. Предвид нагнетяването на напрежение и призивите на активисти от ВМРО решихме, че не можем да рискуваме, обясни той.

Събарянето на паметника е законосъобразно, тъй като изграждането му е израз на провокация към обществения ред, заяви тогава главният прокурор Борис Велчев. Уточни, че според Наказателния кодекс изграждането на паметника може да бъде квалифицирано като хулиганство и нарече "съвсем основателно" решението на районната прокуратура в Попово да даде указание да бъде премахнат паметник, "който скандализира обществото". Правозащитници пък изразиха опасения от несъразмерната реакция на институциите.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001869
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031