Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2009 14:46 - Конгресът на БСП все пак ще избира председател
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 766 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 18.10.2009 15:05


"Приличаме повече на банда негодници, отколкото на съмишленици", каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на заседанието на 47-мия Конгрес на партията.

БСП се намира в своеобразна окопна война. Всеки е изкопал собствена дупка, защитата е единична, а вината винаги е в съседния двор, заяви той.

Станишев поиска оценка от другарите си за свършеното от него по време на управленския мандат на БСП. Той обаче подчерта, че самият той не търси изход за самостоятелно спасение и затова не подал оставка веднага след изборите, "защото постигнатото трябва да бъде защитено".

Кой иска да създадем мит, че БСП е морално и кадрово неспособна да се справя с проблемите на хората, попита той.

И добави, че фокусът върху председателското място е бил поставен непосредствено преди заседанието на конгреса, който предварително е бил замислен като критична и самокритична дискусия за загубата на парламентарните избори от 5 юли.

Станишев упрекна някои свои съпартийци, че не само редовно са четели жълтата преса, но и активно са я списвали. Той цитира героя на Мел Гибсън от "Теория на конспирацията", който казва, че жълтата преса трябва да се чете редовно.

БСП трябва да представи обективната оценка на управлението си, а не изкривената картина, която се представя днес, посочи в доклада си Сергей Станишев. Обществото има нужда от силна позиция на БСП, смята той.

Станишев направи оценка на управлението на тройната коалиция. За последните 20 години не е имало такъв период на градеж, на икономически и социален напредък, каза лидерът на партията.

Той обаче отбеляза, че е имало моменти, когато е бил готов да се откаже от премиерския пост и да напусне. НДСВ често е подхождала към управлението теснопартийно.

Често бяхме подложени на извиване на ръце, обща координирана игра на ДПС и НДСВ срещу БСП, заяви бившият министър-председател, но посочи, че благодарение главно на БСП, страната ни е станала член на Европейския съюз.

Станишев отчете и свои грешки, сред които, че след изборите за евродепутати през 2007 г. не е направил очакваните персонални промени в Изпълнителното бюро въпреки силния сигнал за промяна.

Бившият премиер отбеляза като слабост, че не е предвидил дълбочината и мащаба на съпротивата на самата система срещу създаването на ДАНС и не е поискал веднага оставката на Румен Петков, след като главният отпор е дошъл именно от МВР.

Конгресът включи в дневния ред на днешното си заседание

точка за избор на нов председател на БСП
.

Точката беше добавена по предложение на лидера Сергей Станишев. В подкрепа на предложението гласуваха 410 делегати, 235 бяха против и 64 се въздържаха.

Станишев отбеляза, че след дискусията по политиките конгресът може да вземе решение и за извънреден конгрес, и за следващото заседание на конгреса.

Делегатът от Видин Надка Балева отбеляза, че при обявения кворум от над 820 делегати в началото на заседанието, 410 гласа "за" означава неприемане на предложението. Кристиан Вигенин я репликира, че от значение е броят на гласувалите.

Със 739 гласа "за", 27 "против" и 24 "въздържал се" конгресът прие дневния ред на заседанието. В него освен избор на председател е включена оценка на участието на БСП в управлението на страната, анализ на обществено-политическата обстановка след изборите за Народно събрание и дейността на БСП като парламентарна опозиция, както и мерки за по-нататъшното организационно-политическо развитие и обновление на партията.

Татяна Дончева посочи, че два месеца Станишев обикаля страната и прави кампания, а останалите претенденти за лидерския пост "ще правят скок от място". По-рано Румен

Овчаров обяви, че няма да предложи нов лидер.

Според него единственото възможно да се случи е оставка на сегашния председател или някакъв вид недоверие. Вчера

Татяна Дончева каза, че има визия за нов ляв проект
.

Тя заяви по националното радио, че за нея не е фикс идея да бъде лидер на БСП. "Мога да правя този ляв проект върху БСП, мога да го правя успоредно с БСП.

Преди да започнем да правим политически проект, ще трябва да започнем да правим един граждански проект, който на практика да обедини хора, които в тези 20 години са участвали и показали сериозни възможности в държавното управление, които не приемат свръхбогати със свръхбедни хора да съжителстват, които биха желали държавата да бъде подредена, да бъде разумно управлявана.

Всеки да си намери нишата и за бизнес, и за активност, и за наемен труд, и за образование", заяви тя. Според нея има голяма вероятност на конгреса да бъде избран нов лидер.

Сред материалите на 47-мия конгрес на БСП e и декларация, в която се признава, че по време на управлението на партията са били формирани сфери на икономическо влияние чрез заемането на постове и длъжности, както в държавното управление, така и в самата БСП.

Документът беше приет на Националния съвет на партията в петък.

В него се признава, че партията е претърпяла най-тежкото си изборно поражение, като най-тревожното е, че и след изборите доверието към БСП спада драстично.

Според документа главната причина за загубата на доверие към партията е коалиционното управление и впечатлението, което то е създало у избирателите, че се обслужват предимно интересите на тесен кръг лица.


Четирима се кандидатираха за председател на БСП

Младен Червеняков, Сергей Станишев, Татяна Дончева и Янаки Стоилов са кандидатите за председател на Националния съвет на партията.
Предложенията за кандидатите трябваше да бъдат направени до 14 часа като за всеки от кандидатите трябваше да се съберат минимум 50 подписа от делегатите на конгреса.
По-късно днес всеки от тях ще има право да защити кандидатурата си чрез изказване.


Тагове:   Конгрес,   председател,


Гласувай:
1



1. zaw12929 - Проблеми няма, нека
18.10.2009 18:43
Проблеми няма, нека
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045734
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930