Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2009 08:32 - Алексей Петров занесе на Борисов "отлежал" доклад на ДАНС за корупция в кабинета "Станишев"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1679 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров е занесъл на премиера Бойко Борисов доклад справка от 30 страници с гриф "поверително" за корупция в правителството на Сергей Станишев. Това обяви самият Борисов на извънреден брифинг, свикан специално за случая в събота. Петров донесъл на крака доклада в "качеството си на лоялен гражданин".

Борисов описа накратко въпросния документ. Той бил изготвен на 8.10.2008 г. в пет екземпляра, като първият се съхранявал в ДАНС, вторият бил изпратен на премиера Станишев, а останалите копия - на председателя на Народното събрание, на президента и на главния прокурор.

Според Борисов докладът е "относно действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и държавни структури". Запитан както се крие зад "деструктивно", премиерът отговори - "обратното на конструктивно".

Премиерът обясни, че в секретното деловодство на Министерския съвет въпросният доклад е бил заведен като получен, но когато Станишев напускал поста, той вече липсвал и това не било отбелязано. Екземплярът, който сега получил, бил липсващият от Министерския съвет.

"Това показва, че няма държава и няма специални служби и всичко, което се пише или работи от самите създатели на доклада, бива давано да се чете и съответно - да се предупредят съответните лица и кръгове", коментира Борисов.

Той посочи още, че след като получил от Петров доклада, веднага написал резолюция, която е заведена в секретното деловодство на Министерски съвет, обадил се е по телефона и незабавно на ръка препоръчано е изпратил до главния прокурор с резолюция и молба да се направи незабавна проверка относно автентичността на доклада и реда, по който е излязъл от държавните структури.

"Вече и аз не знам в каква държава сме живели, как се е работило със специалните служби, как са се спазвали законите, на кой може да се има доверие", оплака се Борисов.

На въпрос, дали е възможно проверките и сигналите, които са изпратени до прокуратурата, да завършат с провал и да няма наказани за нарушенията, извършени във ведомствата, Борисов заяви: "Ако и в този случай виновните длъжностни лица не получат възмездие, значи утре могат и тази зала да я изнесат навънка и ще бъдат безнаказани".

Борисов каза още, че "спасявайки лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури, значи агенции на държавната администрация, този, който им дава да изчетат, поне той да си понесе наказанието".

Станишев: Не съм прикривал или изнасял информации от ДАНС

Реакцията на бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев не закъсня. Тя бе разпространена следобед в събота от пресцентъра на БСП. "Председателят на НС на БСП Сергей Станишев в качеството си на министър-председател на Република България не е прикривал, нито изнасял информации и доклади, подавани от ДАНС, съобщи пресцентърът.

"От създаването на ДАНС до края на своя премиерски мандат Сергей Станишев е предавал и разпореждал за проверка на съответните органи и институции всички, получавани от него сигнали, информации и доклади. Ежедневно в кабинета на бившия премиер са постъпвали десетки материали, по много от които са правени и проверки от прокуратурата".

"Сергей Станишев се надява заедно със сегашния премиер да предприемат необходимите действия, за да бъдат изяснени всички съмнения и подозрения около мними или явни доклади за злоупотреби", продължава съобщението и завършва с предупреждението, че "напоследък зачестяват случаите, в които се заиграва със "секретна" информация, което насажда излишна истеричност в обществото". Според БСП "т.нар. доклад за корупция на бивши министри се оказа отчет за текущата работа на ДАНС".

И от прессекретариата на президента Георги Първанов реагираха с краткото изявление, че "президентът остро възразява срещу всички опити за дискредитиране на ДАНС, независимо от това - откъде идват те. Президентът е провел среща с Цветлин Йовчев, председател на ДАНС, и е поискал анализ на виски публични коментари и събития през последните месеци, свързани със службата".

Докладът, който ту го има, ту го няма

Темата за прословутия доклад, койте не е доклад, а доклад-справка, се подмята от доста време в публичното пространство от бивши служители на ДАНС, от журналисти, близки до ДАНС, и от политици. Миналата седмица в новия вестник "Галерия" се появи част от доклада, а главната редакторка на изданието, считано за близко до Алексей Петров, Зоя Димитрова - бе привикана в ДАНС да даде обяснение откъде вестникът се е сдобил с документа. Тя така и не отговори, но обясни, че копие от него е изпратила на Борисов и на Борис Велчев.

Самият Алексей Петров, чиито статут в ДАНС бе доста неясен, макар официално да се водеше съветник на предишния председател на ДАНС Петко Сертов, преди месец също заяви, че има такъв доклад, което бе опровергано от някогашния му началник.

След като днес Алексей Петров излезе от сянката и занесе на Борисов вероятно същия документ, поне стана прозрачна отричаната от него връзка с вестник "Галерия". Но пък самата акция на Петров в резултат на "доблестна гражданска позиция" остава с втори план, той като са известни сдържаните отношения между него и премиера.

Това обаче не отговаря на въпроса защо Станишев, главният прокурор и президентът отричаха, че са получавали каквито и да било документи, свързани с корупция в правителството на тройната коалиция.

Впрочем гражданският акт на Алексей Петров даде повод на премиера да обясни още веднъж пред специално свиканите журналисти, че "те (бившите управляващи - б.р.) са го правили това, и сега ги е страх да не им приложа същата хватка". Той посочи още, че "те трябва да си понесат моралната отговорност, а не да говорят, че сегашното управление е авторитарно и иска да ги забрани". Според него хората трябва да знаят, че "който гласува за тяхната партия, гласува за партия, която е взривявала църкви и убивала хора".

И понеже същия ден в редица населени места на страната се провеждаха частични местни избори, БСП поиска ЦИК да се сезира за нарушение на избирателния закон от страна на премиера, който с тези думи провежда "политическа агитация срещу една политическа сила".




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035698
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930