Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2009 23:50 - Стефан Гамизов: Заминавам. Казаха ми да напусна веднага България!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2200 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 27.10.2009 23:51


Първанов, Драшков, Доган, Станишев, Костов – абсолютно всички блокират проектът ми да не се случи, защото е смъртоносен за политическата корупция в България, каза пред БЛИЦ Стефан Гамизов за съвместната си работа със специалисти от САЩ, получила кодовото име "проект 0". Премиерът и вътрешният министър бяха измамени да върнат в ДАНС хората, които покровителстват организираната престъпност, убеден е лидерът на Гражданската лига за България. За топ скандала от последните дни коментарът му е лаконичен: Борисов разказва съчинени истории за доклада, преследва не когото трябва.

  Г-н Гамизов, търсим продължение на темата за доклада на ДАНС, но да уточним най-напред – вие виждали ли сте доклада, държал ли сте го в ръце?

- Не е важно дали съм го виждал или не съм го виждал. Казусът с този доклад е елементарен. В момента чакам до дни постановление за арест на Иван Драшков. Няма какво да говорим и да се обясняваме. Ясно е, че е извършено престъпление от общ характер по Наказателния кодекс.

Как го формулирате това престъпление?

- Престъплението се нарича набеждаване от длъжностно лице в пълно съзнание пред надлежен орган прокуратурата. Впоследствие прокуратурата е направила проверка по въпросното набеждаване, оказало се е, че няма абсолютно никакви данни и така сигналът се е превърнал в набеждаване. Този въпрос повече не подлежи на коментар.

Но прокуратурата е установила това преди доста време. Защо чак сега повдигате въпроса?

- Висшият съдебен съвет да си направи проверка на прокурора, който се е занимавал със случая. За това, че не е привлякъл Иван Драшков като обвиняем. Защо не го е направил е друг въпрос. Аз знам защо не го е направил – под давление на президента Първанов.

Драшков няма ли чадър от закона – като заемащ определена длъжност е имал право да подозира определени хора и да предприема разследване срещу тях?

- Не, не може. Той го е направил в качеството си на длъжностно лице, но докладът не е изготвен по надлежния ред, както се прави в една служба.

Сега обаче разследването тръгва в друга посока – търси се кой го е изнесъл, на кого го е дал?

- Ни най-малко не съм изненадан. Това да не би да е първият случай в България, в който престъпността се прикрива? Той е смешен самият коментар – вместо да се коментира съдържанието на доклада, търсим кой го е изнесъл. Кое е по-важното?

Всичко е важно, но хората си задават въпроса защо точно сега се разиграва тази драма?

- Защото премиерът Борисов и неговата дясна ръка Цветан Цветанов бяха подлъгани да върнат тези изключително лоши хора в службите за сигурност и в момента те не знаят какъв ход да изберат. От една страна ако излезе наяве какво са вършили тези хора, ще излезе, че премиерът Борисов е върнал хора, които очевидно покровителстват и организират организираната престъпност в България. Очевидно той не е искал да го направи и не това е била неговата идея. И по тази причина неговите глупави пиари искат този скандал да отиде в друга посока, която смятат, че ще е безопасна за тях. Но това нещо не може да бъде прикрито и оставено без последствия.

Кои от хората, които са се върнали на старите постове?

- Мисля, че всички са наясно кои са се върнали. Ръководството на ДАНС в момента, цялото ръководство, се занимава с това, за което говорим.

Включително и този служител, чието име споменахте преди време във връзка с мокра поръчка по ваш адрес, за която бил ангажиран наркоразпространителя Таки?

- Няма да го коментирам в момента. Какво да го коментирам – да свършим работата на прокуратурата и на съда и на кой ли още не? Не можем да правим това. В България правосъдието е описано в конституцията по какъв ред се раздава. Българската правоохрана да вземе мерки спрямо тези хора.

Г-н Драшков обаче е върнат на поста си от съда. Какво ще направите Вие?

- Аз ставам политически емигрант.

Чувствате ли се застрашен от него?

- Вижте, ако тези хора останат в българските служби за сигурност, казвам го съвсем официално – аз ще поискам политическо убежище в чужбина и ще представя достатъчно доказателствен материал, така че съдът в съответната държава да ме признае за политически емигрант. Нека много добре да се замислят някои хора какви ще бъдат последиците от това.

Не е ли по-добре не в друга държава, а тук нещата да се изяснят?

- Не е възможно. Просто няма да е възможно това нещо. Срастването между организираната престъпност и тези, които организират организираната престъпнос,т е толкова голямо, че практически възможностите в България да се прави каквото и да е са изчерпани.

Да разбираме ли, че в момента премиерът и новото ръководство на МВР нищо не могат да направят?

- Премиерът и Цветан Цветанов бяха измамени от тази група хора да бъдат върнати в ДАНС. Крайният резултат от това е, че тези хора практически контролират държавата в момента.

Вие споменахте вчера, че сте имали контакти и сте получил подкрепа от вашите задокеански контакти. Има ли в момента някакво продължение на техния интерес към развитието на ситуацията у нас?

Като казвате задокеански звучи като теория на конспирацията. Имам бизнес партньори в Съединените щати, на тях частният им бизнес е разследване н корупция, създаване на специални звена за разследване на корупция в служби за сигурност и т.н.

Каква е тяхната преценка?

- Те ме посъветваха снощи да напусна България по най-бързия начин, ако трябва да бъда съвсем честен.

Но вие не смятате да направите това?

-Не знам. Те смятат, че в тази ситуация е абсолютно безсмислено да стоя в България повече. Тъй като са много наясно какво се случва в България, познават добре ситуацията и мнението им е, че трябва да замина. И както един от тях се изрази, истината трябва да се казва директно, право в очите. След като се е стигнало до диктатура в България, няма никакъв смисъл човек да се подлага на риск, с идеята, че нещо може да се промени.

Все пак някои от идеите Ви получиха развитие – например законът за амнистията вече е изпратен на Конституционния съд?

- Как мислите, кой стои зад това? Аз сто. Положението е просто. Колкото и да не им харесва на българите, защото си имат фетиш, наречен Бойко Борисов. Те не харесват хора като мен, защото аз върша неща, които те не желаят да вършат. Аз съм съвсем истински и реален човек. Но 76% от българите не желаят да погледнат какво се случва в България. И на мен започва да ми се изчерпва желанието да върша каквото и да било за това общество. Защото никой не знае аз какви жертви съм направил през последните две или три години. Никой не знае за какво става дума. И какво се случва? Накрая се случва, че когато на премиера Борисов му носят доклад, в който ясно се казва, че един гражданин е бил преследван заради това, че е служил на обществото и службите за сигурност, той застава пред телевизията със съчинена история за това какво има в доклада и тръгва да преследва не хората, които са извършили престъпление, а тези, които били изнесли доклада. Как ви изглежда тази работа на вас отстрани? Как човек трябва да изтълкува това нещо? Това сигнал за борба с престъпността ли е? Или е : “Спокойно, няма никакъв проблем, ние с тия ще се оправиме”.

Подготвят се промени в закона за ДАНС. Очаквате ли те да подобрят нещо?

- Не, нищо не може да се подобри. Единственото нещо, което трябва да се случи, е ДАНС да бъде закрита. А хората, за които говорим, да бъдат подведени под наказателна отговорност. Защото аз дори не казах всички неща, които знам. Тъй като на самия Петко Сертов му е време да стане клиент на прокуратурата, защото не я е осведомявал за неща, които са свързани с въпросните хора.

Но Вие сте работили с него, сътрудничили сте си?

- Разбира се, ние работихме заедно с Петко Сертов в продължение на две години.

И какво не се е получило, та го пращате сега в прокуратурата?

- Едното с другото няма нищо общо. Едното е нещо, по което е работено, а другото са техни вътрешни разследвания в ДАНС. Разследвания на кръга Драшков в ДАНС.

С други думи – няма шанс, никаква реформа не може да помогне там?

- Не, абсолютно категорично. Там реформа не може да има. Трябва да се започне създаването на нова служба. Проектът е готов, приготвен е. В крайна сметка за това е работено две години. Ако премиерът Бойко Борисов желае, да го захваща и да го върши. А ако възнамерява да се води по акъла на тези хора, ами негов си проблем.

Чий е проектът?

- Това не е нов проект, той съществува от две години. Проект, с който се занимавах лично заедно с Петко Сертов.

Той на основата на сегашната служба ли е или е нещо различно?

- Не. Той не можеше да се прави на основата на сегашната служба, трябваше да се създаде ново звено в ДАНС, който да е от абсолютно нови хора, външни, които са обучени по специална програма само за България, която беше подготвяна около две години, и проектът щеше да се ръководи от едно от най-известните имена в борбата с престъпността в западния свят. Това е единственото, което мога да кажа. Всъщност това е човекът, който снощи ме помоли да напусна веднага България.

На чие бюро лежи сега този проект? Кой трябва да вземе решение?

- Не лежи на ничие бюро. Защото имаше решение за неговото осъществяване, едно скромно решение на Министерския съвет.

Кога е било това решение?

Отдавна беше. Петко Сертов си го прокара, не знам кога е било, но всичките тези хора – Първанов, Драшков, Доган, Станишев впоследствие, Костов като се смени новото правителство – абсолютно всички започнаха да блокират това нещо да не се случи, защото то е смъртоносно за политическата корупция в България. Те няма и да го направят в интерес на истината. Аз утре ще замина и ще закрият проекта окончателно. Той загуби възможността си да се осъществи в България, защото най-важното нещо беше той да е секретен. Секретен не на гриф “секретен”, а между доверени хора, които се опитваме да направим нещо за обществото.

Хората, които споменахте, че го блокират, те запознати ли са подробно с този проект?

- Запознати са естествено. Те затова го блокират.

Всички, които споменахте? До Станишев и Костов?

- Да. И абсолютно съзнателно го блокират. В интерес на истината проектът трябваше да се ръководи в България от човека, който – ще кажа, макар че не е много коректно да се казва – но това е човекът, който е основал Криминалния съд на Ирак след падането на Саддам Хюсеин. Човек с невероятен опит...

Как се казва той?

- Не мога да казвам такива неща. Няма смисъл. Провалихме се така или иначе, или ни провалиха. Но аз не изпитвам абсолютно никакво съжаление по въпроса. Едно нещо ще им кажа: аз този проект ще го направя в България рано или късно. Дали след две, пет или десет години, няма значение. Посветих три години от живота си на тоя проект. Три години.

А Алексей Петров съдружник ли ви е в този проект?

- Не, никога не е бил. Нито е бил запознат за какво става дума. Алексей Петров е една абсолютно странична личност и думичката съдружник изобщо не може да се употребява за това, за което говорим, защото за да може този проект да бъде абсолютно поверителен, подготвителната част се движеше с мои средства. Това е положението, колкото и да е шокиращо за някои хора. За да не може да изтече абсолютно никаква информация. Това е. Но аз изпитвам абсолютно удовлетворение от нещата, които се случиха и ще ви кажа защо. Моите български съграждани не заслужават такава саможертва. Те просто не заслужават такава саможертва. Да си живеят в тая корупция. Да си избират Бойко Борисов, Цветан Цветанов да им е вицепремиер, Доган да си върти далаверите и в момента, БСП да си управлява енергетиката и да си прибират рушветите. Щом те не могат да оценяват жертви на мъже като мене, те не заслужават друга съдба. Този проект вече се осъществява в Румъния. Три години ние натрупахме опит и няма да го загубим. Има достатъчно източноевропейски държави, които искат да се възползват. А също и латиноамерикански. Каква е разликата? Разликата е, че ще живея прекрасно в чужбина и ще бъда уважаван на други места, а българите ще си тънат в мизерия, ще бъдат крадени, а децата им ще стават проститутки в чужбина, а пък момчетата им алкохолици. Това е. Защото не са виновни политиците, които ни причиняват това. Виновни са хората, които им позволяват това. Защото след една седмица, като отмине този скандал, като попитате колко му е рейтингът на Бойко Борисов, той ще е стигнал сигурно 80% или 90% или 99%, а НЦИОМ може да му даде и 150%. Ние се чувстваме много добре, защото ни олекна. Целият този скандал сваля отговорността от нас да се занимаваме с тази работа.

Някак не изглежда сериозно да приемем, че се отказвате?

- Не съм казал, че се отказвам, напротив. Това ще се случи. Не на тези хора и по това време, но ще се случи на това място. Когато му дойде времето. Може би след 5, след 10 години. Българинът не желае демокрация и не желае да живее в правова държава. Това е реалността. И няма защо да се заблуждаваме. Българинът иска проститутки на телевизора под формата на чалга певици и евтина ракия. В крайна сметка това е изборът на мнозинството.

Споменахте енергетиката – какво виждате там?

- Нищо не виждам. Какво да виждам? Цветан Цветанов стои на една маса с Дечо Колев, човек който е разследван от полицията в Стара Загора за опит за злоупотреба за 18 милиона лева. Един ден преди това същият човек заплашва шеф на държавно предприятие, който му пречи да ги открадне тия 18 млн. лв., и обяснява, че е бил заедно с Бойко Борисов и е желателно проблемът да се реши. Какво да приказвам, нещо ще се промени ли? Няма да се промени – нито днес, нито утре. Цветан Цветанов ли ще го промени?

Има и геополитически фактори, които влияят?

- Няма геополитически фактори, не се заблуждавайте. Има само едно нещо и то се нарича корупция.

За АЕЦ “Белене”?

- Няма геополитически неща. Има една огромна корупция, която е била покровителствана от същата тази служба ДАНС, където всеки договор, свързан с АЕЦ “Белене” е класифицирана информация под формата на индустриална сигурност. Защо? За да не може никой да разбере колко се краде. Това е положението. Ако снощи не са ме разбрали хората това си е за тяхна сметка. Човек прави избори в живота си. Избира дори дали да е жив или да е умрял.

Е, много хора просто са избрали да не са тук?

- Точно това исках да кажа. Не случайно България е с най-много бежанци в Европа. Защото емигрантите на България не са емигранти, те са бежанци. Това е точната дума – бежанци от терора, който са им наложили стотина души в България.

Казахте преди време, че един човек ще се събуди с европейска заповед за арест?

- Иван Драшков е този човек. Но за да я получи, трябва първо да си поискам статут на политически бежанец в Европа на определено място, което ми е уговорено. За да може въпросният съд въз основа на доказателствата, които ще представя по делото, да предприеме нужните действия.

Интервю на Лили Тодорова агенция БЛИЦ


Тагове:   доклад,   ДАНС,


Гласувай:
3



1. demograph - Отровиха ни....
28.10.2009 01:44
Господи.. .Отровиха и душите ни!
Гамизов, не вини народа. Водачите му са грешници.
И ти си един от тях. Ако си захванал нещо, да го бе свършил като хората. Нима не знаеше с кого си имаш работа? Какво бягаш като мишок от напеченото. Живей си в благодат и забрави за нас. Ние оставаме тук при котараците. Може и да доживеем до завръщането ти.
цитирай
2. анонимен - Мошеник
28.10.2009 10:54
Гамизов е професионален лъжец и мошеник. Той всеки път говори различно, но вече никой не му вярва. Нещастник! Да си ходи в Америка и да не се връща!
цитирай
3. анонимен - Прав е !
28.10.2009 19:33
Дано да има повече хора,като него!Време е стария политически елит да си отиде,а новия да си помисли,какво трябва да направи,за да избегне революцията на народа.Тя неизбежно ще настъпи,ако беззаконието и бандитизма са крайъгълния камък на българската политика.
цитирай
4. анонимен - Гамизов, преди да си заминеш остави ...
28.10.2009 19:36
Гамизов, преди да си заминеш остави поне едно списъче с имената на "ония" стотина дето ни тровят живота........
цитирай
5. iskren74 - Господин Гамизов, силно се надявам ...
04.12.2009 03:34
Господин Гамизов, силно се надявам да не се откажете от политиката. Знам, че Ви пречат. Те се страхуват от Вас. Ако по някакъв начин реализирате проекта Гражданска лига аз ще ви подкрепя. Дано и много други хора го направят.
С уважение: Искрен Георгиев
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025365
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930