Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2009 10:26 - Драшков: Служители на ДАНС рекетираха бизнесмени за милиони
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3397 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Някои структури в ДАНС са работили като организирана престъпна група, защото има бизнесмени, които са рекетирани за милиони левове. Това заяви бившият заместник-председател на агенцията Иван Драшков по бТВ.
  Той обаче нито потвърди, нито отрече, че е автор на секретния доклад, който в последните дни придоби публичност, след като премиерът Бойко Борисов съобщи, че е изнесена класифицирана информация чрез него.

Мотивът на Драшков беше, че ако каже дали той е писал “справката”, както той нарече доклада, ще изнесе класифицирана информация.

Истината е обаче, че когато сдавах поста заместник-председател на ДАНС на 10 октомври миналата година с решение на правителството, подписах справка до премиера, президента, председателя на парламента и главния прокурор с конкретно съдържание.

Целта на тази справка беше да опиша факти и събития, причините, които доведоха до едно безобразно състояние, до безобразен стил и метод на работата в агенцията, обясни Драшков.

За тази справка дори физически е бит и малтретиран в сградата на ДАНС директор на дирекция от друг служител на агенцията. Бил е бит, защото някои са подозирали, че той е участвал в писането на справката, разкри още той.

Според него голяма част от архива на ДАНС е изнесен извън агенцията, въпреки че това е класифицирана информация. 

След създаването на агенцията основното оперативно звено  в структурата й -  бившата НСС, започна активна работа във връзка със скандалите в МВР, за да покаже на Европейската комисия, че България напредва в тази сфера. В същото време обаче някои служители на ДАНС са започнали да фабрикуват компроматите срещу мен с цел отстраняването ми от длъжност, разкри още бившият заместник-председател на агенцията, за който съдът прецени, че е бил отстранен незаконно от работа.

Според него анализаторът Стефан Гамизов е запалил фитила за това с едно интервю в столичен вестник. Тогава той визираше косвено мен, а аз разбрах по-късно, че е бил в престъпна комбина с моя бивш ръководител Петко Сертов, като целта е била да се създаде скандал, за да може аз да бъда отстранен, обясни още той.

Драшков смята, че в края на май миналата година в ДАНС се е възцарил пълен хаос. Тогава председателят на агенцията Петко Сертов абдикира от задължението си да администрира ръководството на агенцията и той до последно не разписа функции за управление на двамата си заместници, анализира Драшков.

По думите му всеки е започнал да разпорежда на всеки в агенцията. При Сертов се носеха заповеди от различни хора, които той разписваше, някакви хора привикваха други, които използваха оперативни документи без надлежния ред.

Драшков направи още едно скандално разкрие от кухнята на агенцията. Започнаха да се привикват колеги зад гърба на прякото им ръководство, да им се поставят задачи и то с уговорката, че няма да я докладват на прекия си ръководител. За всичко това съм се опитвал да говоря със Сертов, за да въведе нормален ред на работа, защото ДАНС бавно и сигурно потъваше, но като резултат от това започна да се демонстрира недоверие към мен и към някои мои подчинени.

Към някои дори се отправяха преки и косвени физически заплахи, заяви Драшков, но отказа да назове конкретни имена.

Според него заради всички тези нарушения в агенцията, тя се е управлявала на автопилот и дори някои структури са започнали “да работят едва ли не като улични банди”.

Драшков каза, че е правил редица опити да се срещне с бившия премиер Сергей Станишев, но не е успял.

Така се стигна до известната на обществото подписка, което всъщност беше едно писмо, подкрепено от 350 служители на ДАНС, защото тайно се надявахме, че след това Станишев най-после ще обърне внимание и ще дойде да види какво става в агенцията. Това не се случи и тогава разбрах, че ние сме оставени на произвола на съдбата, коментира още контраразузнавачът.

Той разкри, че целта на написването на справката до премиера е била неговата последна надежда, че Станишев ще я прочете и ще предприеме действия, за да се спре безобразното съсипване на службата.

Драшков припомни, че прокуратурата е установила, че всички обвинения срещу него са били неоснователни. ДАНС атакуваше и сина ми чрез медиини публикации.
 
НАП обаче направи пълна проверка на фирмите му и не откри нарушения. А аз знам, че още когато бях заместник-председател на ДАНС, моя служителка, която беше запозната с бизнеса на сина ми, е била привиквана да каже, че той се занимава с далавери, каза още Иван Драшков.

Той смята, че сега в агенцията трябва да се направи пълна проверка, за да останат на работа само служителите, които не са в престъпни схеми.

Сегашното ръководство трябва да престане да се примирява с позицията на боксова круша, върху която се упражняват хора с престъпни действия. Трябва да  дадат на прокуратурата всички безобразия, защото не може класифицираната информация да е повод за прикриване на престъпно поведение, изрази своята позиция Драшков.


Тагове:   данс,


Гласувай:
0



1. анонимен - Заспал народ
28.10.2009 13:02
Как да има коментари като тази информация е завряна на бабината си и дори и Бареков и БТВ не успяха днес да я съживят.
цитирай
2. анонимен - Все пак
29.10.2009 08:20
излиза, че синът му е твърде кадърно момче! - На 25 години да построи жилищен квартал. Евала.
цитирай
3. анонимен - Този г-н Драшков защо говори така ...
29.10.2009 09:39
Този г-н Драшков защо говори така все едно той не е работил в ДАНС и не е бил заместник директор на същата служба.Водичка ненапита.Далаверата която врътна брат му за 14 мил евро с общината също сигурно не се е случила.Е като се разсмърдя работата Борисов каза ,че подписа му е фалшив, но след като сега другия герой в тая афера е депутат от ГЕРБ имам сериозни съмнения по въпроса.И като се тегли чертата всички в тая служба са се занимавали с далавери само той е бил честен и неподкупен.И къде беше толкова време и какво правеше след отстраняването си до сега.Хайде докато беше тройната коалиция на власт го разбирам ама 3-4 месеца е друга власта,защо не ни е осветлил до сега за тези неща.А това не е секретен доклад , а събрани клюки от вестниците
цитирай
4. анонимен - taka e
29.10.2009 10:37
nali ima folk pevici da se komentirat i obsyjdat. Kakyv barekov kakvi pet leva
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995008
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031