Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2009 21:17 - Първанов се възмути в Австралия за "териториални претенции" на Македония
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 965 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Изказване на македонския министър-председател бе окачествено от българския държавен глава като израз на недопустими териториални претенции. Българският заместник-министър на външните работи пък припомни, че Македония още няма дата за започване на преговори за членство в ЕС и индиректно заплаши, че може и да не я получи заради подобни изказвания.

В началото на седмицата по време на посещение в Австралия премиерът Никола Груевски заявил според цитати в медиите : "В Австралия македонците имат уникалната възможност, която нямат в Македония, а тя е да живеят заедно със сънародниците си от Егея и Пирин, и ви призовавам да не се делите по тоя въпрос, защото няма вардарци, няма егейци, няма пиринци, а съществуват само македонци".

Посещавайки на свой ред Австралия, на среща с живеещи там българи в четвъртък президентът Георги Първанов каза, че приема позицията на Груевски "като недопустима, като израз на териториални претенции".

"Още повече, че Македония има амбициите да бъде член на ЕС и искам да припомня още по-твърдо онова, което казах в началото на годината - Македония трябва стриктно да изпълнява всички критерии за членство, част от които са свързани с добросъседството и с недопускането спорни въпроси да бъдат привнесени в рамките на самия ЕС. Така че българската подкрепа за македонското членство в Евросъюза, отново ще кажа – не е безусловна. Тя зависи в голяма степен от това какво ще бъде поведението на нашите съседи и дали ще бъдат снети незабавно подобни претенции, заяви Първанов".

На свой ред пък заместник-министърът на външните работи Марин Райков, който придружава президента в Австралия, припомни, че "Република Македония все още няма дата за започване на преговори зачленство в ЕС и ще я получи със сигурност тогава, когато реши своите проблеми със съседите, а това предполага добра политическа воля".

Райков подчерта, че изказвания като направеното от македонския премиер "категорично са в противоречие с очакванията ни за наличие на добра политическа воля за решаването на проблемите, които Република Македония създава на своите съседи".

"Вярваме, че годините и десетилетията сигурно ще доведат до прогрес в евентуални преговори, но това предполага категорично изоставяне на практиката да се говори с езика на омразата, на зле загатнати претенции, на отказ от съвместните чествания на общото ни минало", каза Марин Райков.

Министърът, отговарящ за българите в чужбина, Божидар Димитров обясни изявлението на Груевски с това, че всъщност македонският политически елит не желаел влизането на Македония в ЕС и НАТО. Нещо повече - той абсолютно съзнателно създавал всякакви препятствия пред влизането на Македония, като например предявява териториални претенции към съседите си.

От Брюксел, където пристигна за участие в Европейския съвет, премиерът Бойко Борисов препоръча на Македония да прочете какви ценности се изповядват в Европейския съюз и НАТО.

"Винаги съм казвал на нашите съседи от Македония, че след като са тръгнали по пътя към членство в Европейския съюз и НАТО, трябва да прочетат какви са ценностите, които се изповядват  там. А те са Европа без граници, Европа на добросъседство, Европа, в която проблемите не се решават с подобни изказвания, а с мир, разбиране, толерантност", заяви Борисов.

Затова ресорът за еврокомисар,  на който залагаме и считаме, че е най-възможно да получим, е разширяване и добросъседство, добави той, след което съобщи, че му предстои среща с премиера на Албания Сали Бериша, на която също ще бъде обсъдено изказването на Груевски.

А македонският народ винаги ще бъде приятел на България, добави премиерът.
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=158010&srcpos=10



Тагове:   австралия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996439
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031