Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2009 22:11 - Дянков: Орешарски и Искров са сключили тайно споразумение за 1 млрд. лв. от фискалния резерв
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1347 Коментари: 1 Гласове:
1



Бившият финансов министър Пламен Орешарски и управителят на БНБ Иван Искров са сключили тайно споразумение, което им позволява 1 млрд. лв. от фискалния резерв да бъдат депозирани в търговски банки. Това каза финансовият министър на Симеон Дянков днес по време на парламентарен контрол в отговор на питане на предшественика му и настоящ депутат Пламен Орешарски за идеята част от фискалния резерв да се депозира в търговски банки.

В отговор Орешарски веднага заяви, че тайните споразумения не трябва да се огласяват. "Това споразумение беше през октомври миналата година, когато по цял свят огромни публични фондове се изливаха буквално за да се спасяват водещи банки. Ние имахме готовност по аналогичен начин да действаме, ако се стигне до необходимост, но за радост избегнахме тези опасни тенденции с едно много малко изключение. Поискайте информация затова, но аз не бих искал да оповестявам неща, които биха пресдставлявали опасност за финансовата стабилност".

Изказването на Дянков бе част от по широк отговор на въпросите на Орешарски - какви са лановете за управление на фискалния резерв, защо не са били посочени рисковете от депозиране на средства от резарва в търговските банки и дали оценява несигурността, която с изказванията си внася на финансовите пазари с лансирането на идеи, които после се оказват недоразумение.

"По време на управлението на Тройната коалиция една голяма част от фискалния резерв е бил несигурен. Не само, че е бил несигурен, а това е било правено тайно", каза Дянков и допълни, че се прави анализ защо е било сключено споразумението.

От данните, изнесени от финансовият министър става ясно още, че по време на управлението на тройната коалиция 14% от фискалния резерв, който е над 7.5 млрд. лв, е бил в 17 търговски банки. "86% от резерва е в момента депозирана в БНБ, като 30% е на дневни депозити, където средно претеглената годишна лихва е 0%. Понеже тази лихва варира в съответствие с пазара, в някои седмици лихвата е отрицателна. С други думи – бюджетът плаща на БНБ да пази 30% от фискалния ни резерв. Други 63%, се пазят на седмични депозити в БНБ, където лихвата е 0.3%. С други думи предишното правителство не сте водили добра доходна политика", каза още Дянков.

Министърът изтъкна и че отсега нататък Министерството на финансите ще управлява фискалния резерв много по-прозрачно и на всеки три месеца ще публикува отчетност за размера и управлението му. Новото правителство е поело ангажимент пред МВФ да постигне балансиран бюджет в края на 2009 г. и ако все пак се стигне до дефицит, той да не е по-голям от 0.5% от Брутния вътрешен продукт (БВП).

Пламен Орешарски пък коментира от трибуната, че централната банка внася всяка година сума, която е превишение на приходите над разходите. Затова и важното е какъв доход вади БНБ от управлението на валутния и фискалния резерв, а не е важно колко "лихвички" са получавани, защото в края на годината 25% се отделят за капитализация на БНБ, а 75% се внасят във фиска.

Информация за доходността на 3 месечна база не може да се изнася, защото може да се говори само за лихви, а те не са единствения компонент на доходността. С БНБ може да се договорят по-високи лихви, но следващата година ще се получи по-малка вноска от БНБ, защото превишението на приходите над разходите ще е по-малко, понеже парите вече са били текущо изземвани, опонира Орешарски.


Официален коментар на БНБ по темата:
По повод на изявленията на вицепремиера и министър на финансите г-н Симеон Дянков относно споразумение между правителството и БНБ по време на днешния парламентарен контрол Българската народна банка изразява следната позиция:
Споменатото от министъра споразумение между правителството и БНБ от 2008 г. има за цел да конкретизира условията, при които би могло да се използват средства от фискалния резерв за осигуряване на стабилността на финансовата система. Това споразумение има предпазен характер, като поради нормалното функциониране на банковата система неговото използване не се налага и няма предоставени средства по него.
Споменатите от министър Дянков 17 банки, които обслужват средства на бюджетни организации, извършват тази дейност на основата на споразумения с Министерството на финансите, тъй като централната банка не извършва търговска дейност по обслужване на разплащания. Този тип взаимоотношения се уреждат със законите за държавния бюджет, като средствата са обезпечени на сто процента с държавни ценни книжа и парични депозити.



Гласувай:
1



1. анонимен - Та
30.10.2009 22:55
И какво? Споразумението е за нещо, което Меркел направи в Германия. И е за нещо, което Може да се случи, при необходимост.
Далеч съм от мисълта, да адвокатствам на Орешарски, но Мончо става само да прави пици.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040712
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930