Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2009 12:11 - Избират ново ръководство на БСП
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 904 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.10.2009 12:32


Националният съвет на БСП се събира днес, за да избере предложения от председателя Сергей Станишев състав на ново Изпълнително бюро. До избора на ново ръководство се стигна след като на конгреса на социалистите на 18 октомври по искане на Станишев в дневния ред беше включен избор на нов председател, а той беше преизбран за осма година начело на БСП с подкрепата на 455 делегати.

Гласуването днес ще бъде тайно и поименно, а избраните трябва да получат одобрението на 50 процента плюс един глас от присъстващите. Очаква се Станишев да предложи по-тесен състав на досегашното 20-членно ръководство
ще извади Румен Овчаров и Румен Петков. Той даде заявка за това още на конгреса на БСП, а и двамата обявиха, че не желаят да бъдат в следващото ръководство на БСП.

Социалисти, близки до Станишев, прогнозираха, че в новото ръководство ще останат секретарят по кадровата политика и финансите Евгений Узунов, бившият вътрешен министър и зам.-председател на парламентарната група на БСП Михаил Миков, депутатът Бойко Великов, бившият зам.-просветен министър Ваня Добрева, председателят на движението на ветераните социалисти Владимир Топенчаров и председателят на обединението на жените социалисти  Катя Николова, която е секретар по вътрешна политика на президента Георги Първанов. Традицията в БСП повелява в новия състав на ръководството да влезе председателят и на другото демографско обединение в БСП -
на младежите, което беше учредено седмица преди конгреса на БСП. За председател беше избран Явор Гечев от Пловдив.

Прогнозите са сред новите попълнения да бъдат
новоизбраният лидер на БСП-Пловдив Илия Баташки, председателят на БСП-Варна Борислав Гуцанов - районът, от който Станишев е избран за депутат, лидерът в оставка на Лявото крило в БСП Янаки Стоилов, който на конгреса беше конкурент на Станишев за лидерския пост. Последните сондажи на Станишев кого да привлече в новото ръководство показват, че вероятно ще предложи на пленума бившите зам.-министри - на икономиката Явор Куюмджиев и на регионалното развитие Димчо Михалевски.

Сред обсъжданите варианти за членове на новото ръководство на БСП били председателят на БСП-Сливен, който е и общински съветник в града, Мартин Славов, както и лидерът на БСП-Ловеч Димитър Горов, научи "Дневник". Горов обаче по-скоро ще остане извън ръководството, тъй като Евгений Узунов, който е депутат от Ловеч, обмислял да напусне парламента, където не се чувствал комфортно, а втори след него в листата е Горов. 

Слуховете на "Позитано" 20 прогнозират и друг депутат от БСП да напусне парламента - Кирил Добрев, ако бъде избран за член и на следващото ръководство. Смятаният за близък до Станишев Добрев, който подготви организацията по младежкото обединение и беше инициатор на редица младежки инициативи в подкрепа на лидера на БСП, предпочитал да се отдаде на партийната работа. Неговата кандидатура за новото Изпълнително бюро и тази на секретаря по медийната политика и депутат Антон Кутев, се очаква да бъдат най-оспорвани на днешното заседание. Двамата несе ползват с одобрението както на сочените за двете най-силни фигури в партията Румен Овчаров и Румен Петков, така и на редови социалисти. 

Опасенията на близки до Станишев са, че заради номинациите на Добрев и Кутев, опонентите на лидера ще се опитат да бламират избора на ново ръководство. Единият вариант е чрез провал на кворума, а втората стъпка - имената, които не получат необходимата подкрепа да бъдат заместени с предложения от залата. Социалисти обаче прогнозират, че всички предложения на Станишев ще бъдат приети, в противен случай се показва недоверие към лидера и трябва да се насрочи нов конгрес или пък му се дава оправдание за евентуални бъдещи неуспехи. 

Станишев вече е направил опит да провери подкрепата си в Националния съвет, като е организирал подписка за свикване на Националния съвет, научи "Дневник". Уставът на БСП предвижда пленумът да бъде свикан по искане на една трета от членовете на Националния съвет - 61. Според близки до Овчаров целта е била по този начин Станишев да избегне заседание на досегашното изпълнително бюро, за което пред конгреса каза, че отдавна не е екип. Тъй като не е успял, това е наложило той да насрочи заседанието, а ръководството се събра в петък следобед за последно в този състав, разказаха социалисти от лагера на Овчаров. Близки до Станишев обаче твърдят, че подписката е събрала нужните гласове, но от колегиалност председателят на БСП  свикал в петък старото ръководство.

Според участници в сбирката той не споменал за намеренията си какъв състав на Изпълнителното бюро ще предложи днес, а основната дискусия е била дали в дневния ред да бъде включена точка за скандала около доклада на ДАНС, в който премиерът Бойко Борисов обвини Станишев, че е изнесъл класифицирана информация. Заради нежеланието на лидера на БСП, такава точка не е предвидена, но в изказването си пред пленума щял да акцентира и на този въпрос, научи "Дневник". Кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев вече заяви, че ще настоява ситуацията около доклада на ДАНС да бъде обсъдена на пленума.

Социалистите ще приемат и декларация по повод 20-годишнината от 10 ноември 1989 г.



Тагове:   ръководство,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044822
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930