Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2009 20:19 - Желева: Съгласувателната процедура с президента за отзоваване на посланици е спазена
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 998 Коментари: 1 Гласове:
0



Министърът на външните работи Румяна Желева смята, че съгласувателната процедура с президентската администрация по искането да се прекратят мандатите на посланиците ни в Турция, Бранимир Младенов и в САЩ, Лъчезар Петков е спазена.

Поводът за извънредната пресконференция днес в Министерството на външните работи бе върнатото от президента Георги Първанов правителствено решение за отзоваването на посланиците ни във Вашингтон и Анкара – Лъчезар Петков и Бранимир Младенов, съобщиха от МВнР. Министър д-р Румяна Желева подчерта, че към настоящия момент в МВнР не е получено официално становище за решението. Президентът не разполага с правомощието по реда на Конституцията и законите на република България да “връща” взето вече за преразглеждане в Министерски съвет решение на Правителството - каза министър Желева. Тя обясни следното:
При назначаване и освобождаване на ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители при международните правителствени организации, Министерският съвет и Президентът имат съвместна компетентност. Тя заяви, че предложението на Министерски съвет е необходимо условие за упражняване на компетентността на Президента. Той може да откаже или да издаде указ. Отказът от указ не противоречи на Конституцията. В нея обаче, не се предвижда механизъм за повторно предложение до Президента за издаване на указ за назначаване или освобождаване на ръководител на дипломатическо представителство. Това означава, че правителството не може да преразгледа вече взетото решение.
В съдебната практика “назначаването” и “освобождаването” от длъжност на дипломатически представители са актове предоставени за преценка на Министерския съвет и Президента. Те произтичат от функцията на посланика като ръководител на дипломатическо представителство на Република България и като неин представител пред съответната чужда държава и нейните най-висши органи. Тази функция предпоставя преценка за качествата на посланика и доверието в него. Това означава, че ако правителството няма доверие на посланиците, то може да предложи и да ги отзове. Съдът при тълкуването и прилагането не изисква мотиви или доказателства, а визира преценката въз основа на качествата на посланика и доверието, което той създава чрез дейността си.
Министър Желева напомни, че президентът Георги Първанов по време на неговия мандат е издал указ за предсрочно освобождаване на посланика ни в Париж. През 2005 г. Марин Райков, сега заместник – министър на външните работи е освободен, при това без дисциплинарно дело и без да се изискват мотиви или доказателства от МВнР. Не трябва да продължаваме с порочната практика от последните 20 години – заяви министър д-р Желева. Идеята на реформата е да се подобри работата на нашите мисии по света и на преден план да бъде изведен професионализмът. Той да стане водещ принцип за качествата на всеки един от българските дипломати, представляващи България извън граница..
Министърът на външните работи Румяна Желева отбеляза накрая, че е провела няколко телефонни разговори преди и след взимането на решението с ръководителя на президентската администрация Красимир Стоянов. В него подробно е обяснила мотивите за налагане на наказанието. Трябва някой да напомни на Президента, каза тя, че е невъзможно предоставянето на събраните по дисциплинарни дела доказателства и информация от служебните досиета на посланиците, защото съгласно чл.17 ал. 3 от Закона за държавния служител, предоставянето на подобна информация от служебните досиета не може да бъде направена без предварително писмено съгласуване на съответния държавен служител. Към този момент подобно искане не е налице, затова искането на Президента се явява незаконосъобразно. Въпреки това аз съм готова да запозная президента Георги Първанов с фактите и обстоятелствата около дисциплинарното производство, след изпълнение на задължителните процедури, заяви министър Желева. /БГНЕС


Тагове:   Желева,   отзоваване,


Гласувай:
0



1. анонимен - Интересен казус
07.11.2009 20:59
Президентът НЕ издава указ за предсрочно отзоваване на посланиците, а Правителството /МВнР/ продължава да работи с посланици, които вече НЕ СЕ ползват с доверието му .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045851
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930