Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2009 19:59 - Първанов спря решението за отзоваването на посланиците в САЩ и Турция
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 534 Коментари: 0 Гласове:
0



Президентът Георги Първанов е върнал правителственото решение за отзоваването на посланиците ни във Вашингтон и Анкара – Лъчезар Петков и Бранимир Младенов. Първанов каза в събота, че не е спазена процедурата по предварително съгласуване и не е ясно какво точно е нарушението, за което те трябва да бъдат отзовани.

Той посочи още, че ако посланиците действително имат вина, те ще бъдат отзовани. "Ако има други виновници, аз не бих искал нашите посланици да са тези, които да операт пешкира", заяви Първанов.

Той каза още, че ще настоява да му бъде предоставена пълната документация и аргументация, за да може на базата на експертния анализ да вземе своето решение.

Правителството реши в сряда да предложи на президента да издаде укази за освобождаване на посланиците ни в Турция и в САЩ. Решението бе мотивирано с установени нарушения при организирането и произвеждането на парламентарните избори в двете страни.

Освен за нередности при организирането на изборния процес зад граница, Бранимир Младенов бе проверяван и заради това, че е кореспондирал директно с депутатите от парламентарната комисия по външна политика в нарушение на правилата на министерството.

Лъчезар Петков пък бе подложен на проверка за изчезването на документите от изборите, проведени в САЩ. Според неговите обяснения е възможно те да са били изхвърлени от чистачката.

"С изненада научих, че президентът е върнал решението на Министерския съвет", коментира по-късно в събота министърът на външните работи Румяна Желева. Тя заяви, че е готова да предостави данните от проверката на посланиците на президента, но по закон това може да стане само със съгласието на двамата дипломати.

Първанов, който присъства в събота на панихидата за Архангелова задушница, която се състоя във Военния мавзолей - костница на Централните софийски гробища, коментира след края на службата и скандалите около ДАНС. "Има престрелки между бивши служители и аз съм против това институциите да стават заложници в този конфликт", каза президентът. Според него може да се говори за дискредитация на ДАНС.

Първанов не пропусна да напомни, че ДАНС е била "замислена като една служба, към която президентът има много малко отношение".

"Ако решението за промени в ДАНС бъде в полза на правителството в търсенето на решение в борбата с престъпността, корупцията, тероризма, аз разбира се, бих го подкрепил", каза президентът. Той допълни, че винаги е имал съмнение, когато става въпрос за структурни промени и прехвърлянето на функции от едно място на друго.

"Това създава несигурност в служителите, създава понякога и условия на демотивация", посочи още Първанов.

Президентът отказа да направи цялостна оценка за стоте дни на правителство на Бойко Борисов. Според него за момента е най-важно да се запази добрия тон и диалога между институциите.



Тагове:   отзоваване,   сащ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995590
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031