Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2009 11:32 - Днес се навършват 80 години от рождението на писателя Георги Марков
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 4382 Коментари: 13 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Довечера от 18 часа в Камерна зала на Народния театър "Иван Вазов" ще бъде отбелязана 80-годишнината от рождението на големия български писател Георги Марков. Юбилейната вечер е организирана от Сдружението на българските писатели, издателство "Сиела" и Народния театър "Иван Вазов".

image

Авторът на "Задочни репортажи за България" е роден на 1 март 1929 г., но фамилията избра честването на годишнината да е през месец ноември, свързвайки събитието с 20-годишнината от рухването на комунизма в България, пише "Дневник".

Освен рецитал по творби на писателя слово ще произнесе литературният критик проф. Михаил Неделчев.

"Не съм престанал да се надявам, че България ще назове виновниците за убийството на Георги", каза пред "Дневник" Никола Марков, братът на писателя, който неотдавна пристигна в София от Италия, за да бъде информиран за хода на воденото от прокуратурата разследване за насилствената смърт на дисидента през 1978 г.
 
 
Кой е Георги Марков
 
Георги Марков e роден през  1929 г. в квартал Княжево в семейството на Иван и Райка Маркови. Той е най-големият от тримата синове в семейството. През 1946 г. завършва Първа мъжка гимназия в София, а после следва химия във Висшето техническо училище в Русе. Химическият факултет там обаче е закрит още през първата година след постъпването му и той се връща в столицата, където продължава висшето си образование в Софийската политехника.

Младостта му е белязана от коварната сянка на смъртта. През есента на 1948 19-годишният студент се озовава в санаториум за туберкулозни. Лечението е продължително. Санаториумите са мястото, където той започва да пише.

През 1952 г. се дипломира като инженер в Софийската политехника. Няколко години работи по специалността си във фабриките "Победа" и "Стинд", а след това преподава в техникума по керамика и стъкло и в института за учители. Заради неукрепналото си здравословно състояние обаче е принуден да се пенсионира преждевременно през 1958 г. на 29-годишна възраст.

Първите му книги са публикувани в средата на 50-те години. Литературната слава за Марков идва с втория му роман "Мъже" (1962). С него спечелва годишната литературна награда на Съюза на българските писатели (СБП) за съвременен роман и е приет директно за член на съюза. Това е прецедент, тъй като практиката е да има задължителен период на кандидатчленство. Смятан е за един от най-талантливите млади писатели по това време.

Георги Марков е един от писателите, които взимат участие в някои от общите срещи на Тодор Живков с предварително подбрани представители от творческите среди в периода 1964 г. и 1968 г. Допускането му до този интимен кръг около първия ръководител на партията и държавата му позволява не само да стане пряк свидетел на неговото общуване и начин на поведение, но и да опознае Живков, да прецени неговите положителни и отрицателни черти, слабите и силните му страни. 

След смачкването на Пражката пролет в Чехословакия през 1968 в България се надигат античехословашки настроения и комунистическата власт налага цензура. Всички пиеси на Георги Марков са снети от сцената, включително и документалната пиеса "Комунисти", с която трябва да се отбележи тържествено 25-годишнина от победата на БКП на 9 септември 1944 г. След известни трудности писателят получава виза и заминава за няколко месеца за Италия, където отсяда при брат си Никола Марков, емигрирал през 1963 г.

В продължение на няколко месеца пътува до Австрия, ФРГ и Англия, опитвайки се да предложи свои литературни творби. Комунистическата власт в България оказва натиск в желанието си да го принуди да се върне в страната. Той отказва да направи това и през 1970 г. се установява в Лондон, където известният български емигрант и продуцент Петър Увалиев му е обещал да филмира новелата му "Жените на Варшава".

"Трябва направо да ви кажа, че за нашата литература настъпиха най-тежките години от войната досега, в някои отношения по-тежки от Сталиново време", пише в едно от писмата си Марков от този период.

През 1971 г. започва да сътрудничи на българската секция на Би Би Си, а през 1972 г. е назначен като щатен служител. Шесто управление на ДС (политическата полиция) образува разработка срещу Георги Марков под кодовото име "Скитник" като невъзвръщенец през 1971 г. В края на същата година посолството в Лондон отказва да удължи срока на паспорта му и го принуждава да стане политически емигрант. Писателят иска и получава от Англия политическо убежище.

В края на 1971 г. става сътрудник на радио "Дойче веле", което започва да излъчва негови есета. Заради тези предавания през декември 1972 е осъден задочно на 6 години и половина затвор като изменник на родината и за това, че с дейността си се е поставил в услуга на "вражески" радиостанции.

Литературните успехи в Англия за Марков идват през 1974 г. Тогава един от лондонските театри поставя пиесата му "Да се провреш под дъгата". Същата година пиесата му "Архангел Михаил" печели първо място на престижния литературен конкурс в Единбург.

През 1975 г. Марков се жени за Анабел Дилк, журналистка от Би Би Си, по-късно им се ражда дъщеря Александра-Райна.

През 1975 г. радио "Свободна Европа" започва да излъчва части от книгата му "Задочни репортажи за България", която се превръща в най-задълбочената критика на българската комунистическа система. Те са излъчени в 137 емисии, един път седмично в продължение на 32 месеца, като всяка едно тях се повтаря в друг ден. Поредицата стартира в началото на ноември 1975 г., а последното предаване е през юни 1978 г. С тях аудиторията на "Свободна Европа" се увеличава с 60 процента.

По това време ДС ги анализира и информира за тях управляващата върхушка:
         "Като най-масирана пропагандна атака на "Свободна Европа" срещу социалистическия начин на живот през разглеждания период се очерта поредицата "Задочни репортажи за България" от изменника на родината Георги Марков."
        
Същата година Първо главно управление (ПГУ) на ДС (разузнаването) образува разработка срещу писателя под кодовото име "Скитник". През следващата година е набелязана операция за неговото обезвреждане.
        
Пред ноември 1977 г. радио "Свободна Европа" започва да излъчва репортажи, посветени на срещите на писателя с Тодор Живков. Първият от 11-те откъса е излъчен в средата на ноември 1977 г., а последният - в края на януари 1978 г. В тях Марков подлага Живков на безпощадна критика:

"Той нито веднъж, нито за момент не си е правил илюзии, че може да отиде против волята на ръководителите на Кремъл. Дори при най-силни и, предполагам, доста искрени патриотични изригвания, той никога не е забравял, че първо идва Съветският съюз, а след това – България...
         Той беше най-силният, най-солидният, най-съобразителният и над всичко най-верният. Може да се каже, че той служеше на Съветския съюз по-ревностно, отколкото самите съветски ръководители."

В началото на 1978 г. началникът на Първо главно управление на КГБ ген. Владимир Крючков получава телеграма от министъра на вътрешните работи на НРБ ген. Димитър Стоянов, с която е отправено искане за помощ за изпълнение на заповед на Тодор Живков за ликвидиране на българския писател Георги Марков. Случаят е докладван на председателя на КГБ Юрий Андропов.

Той първоначално се възпротивява, но за да не бъдат влошени българо-съветските отношения, нарежда КГБ да предостави техническа помощ за убийството. В тази връзка началникът на контраразунаването на съветското ПГУ ген. Олег Калугин и още няколко високопоставени офицери от КГБ посещават неколкократно София.

"През следващите шест месеца, използвайки таланта на учените от КГБ, обучени в изкуството на отравянията и другите методи за убийства, ние с българите проправяхме пътя към убийството на Марков"
, посочва в мемоарите си Калугин.
         
През лятото на 1978 г. Марков и няколко емигранти взимат решение за създаване на ново емигрантско списание "Нов Златорог". До реализиране на идеята не се стига.
         
На 7 септември 1978 г., рождения ден на Тодор Живков, непознат мъж се сблъсква с Георги Марков на моста "Ватерло" в Лондон. Писателят усеща убождане отзад в дясното си бедро. През нощта здравословното му състояние се влошава, настанен е в болница, където умира на 11 септември. Лекарската експертиза констатира, че причината за смъртта е отравяне на кръвта, а при аутопсията от дясното му бедро е извадена миниатюрна сачма от платинено-иридиева сплав с каналчета за отрова.

Експертите установяват, че най-вероятно дисидентът е отровен с рядката отрова рицин, която не оставя следи в тялото. Няколко дни по-късно подобна сачма е открита в гърба на изменилия предишната година в Париж офицер от ДС Владимир Костов, който усеща подобен удар като този при Марков в гърба си на 26 август 1978 г. на спирка в парижкото метро. За измяната си Костов е осъден в България от военен съд на смърт.
         
Скотланд ярд извършва мащабно разследване, но не успява да установи извършителя на убийството на Георги Марков. В същото време комунистическото разузнаване предприема цяла серия от активни мероприятия, чиято цел е да отклони вниманието на Скотланд ярд в погрешна посока, а именно, че убийството е предизвикано от раздори в българската емиграция. Западните медии многократно публикуват становището, че извършителите на покушението са тайните служби на комунистическа България.

В НРБ не е публикувана нито една информация за смъртта на писателя, а прокуратурата не образува дело по случая, каквото е задължена да направи по закон. Режимът разгласява официално становище само за западните средства за масова информация с което отрича обвиненията и обявява, че случаят е антибългарска кампания.
         
Въпросът за убийството на Георги Марков става актуален в родината му България едва 12 години по-късно, след сгромолясването на Живков от власт и краха на комунизма в България.



Гласувай:
7



1. kkabakciev - Така е
13.11.2009 12:40
Да, днес е осемдесетата годишнина от рождението на най-великия български писател Георги Марков, светец на българската демокрация!
Но вместо портрет на Марков на мнозина места в Нета се мъдри портретът на ... лице с хубавото име Гяуров. Защото бил казал нещо си във връзка с посланиците ...
Ето защо не само комунистите и гоцетата са проблемът на тая нация! "Демократите" в известен смисъл са още по-голям проблем! Аз не мога да разбера докога този индивид с много хубавото име Гяуров ще продължава да бъде не само член на СДС, но и сред лидерите на партията. Въпросът е съществен за мен, защото аз съм правил тази партия (вж. линка по-долу). Той е известен като лице, което съзнателно и систематично е пречило на разследването и разкриването на убийството на светеца на българската демокрация Георги Марков - което опозори за вечни времена тази държава пред света. Фактите подробно са описани в книгата "Убийте Скитник" на Христо Христов, журналист в "Дневник".
Има и друго. Личните ми наблюдения сочат, че страшно много българи, които не са комунисти, изобщо не знаят за съществуването на тази книга! Това е повече от потресаващо, като се има предвид, че вече 20 години живеем в демокрация и свободни медии, от които, въпреки проблемите, може да се научи всичко.
Книгата "Убийте Скитник" ПРЕДИЗВИКА ИСТИНСКА СЕНЗАЦИЯ ПО СВЕТА! Благодарение на този труд, който е 1200 страници, едва ли вече има грамотен човек в англосаксонския свят, който да не знае, че е разкрито убийството на Георги Марков, разкрит е физическият убиец, разкрити са поръчителите - Политбюро. (И всичко това въпреки, че книгата не е преведена на английски, но беше изключително широко отразена по целия нормален свят.)
Ясно е, че непознаването на случая с Георги Марков и на книгата на Христо Христов не се дължи само на неграмотността, невежеството и неморалността на голяма част от общата българска популация, тъй като - по мои наблюдения - и изключително много грамотни хора с нормални и демократични разбирания НЕ САМО НЕ СА ЧЕЛИ, НО ДОРИ НЕ ЗНАЯТ ЗА КНИГАТА "УБИЙТЕ СКИТНИК"!
Това е също толкова нетърпимо положение, колкото беше нетърпим фактът, че след 10.11.1989 г. огромната част от българите не знаеха нищо съществено за убийството на Георги Марков, а ОСОБЕНО ПОЗОРНОТО беше, че се установи, че също толкова неинформирани и неинтересуващи се са така наричащите се български писатели (една сбирщина подлоги на престъпната комунистическа власт, с незначителни изключения). Фактът на невежеството и непукизма на така наречените писатели беше установен от съпругата на Марков Анабел Маркова, която скоро след промените посети Съюза на българските писатели и участва в среща на почти целия състав.
БЪЛГАРИТЕ В ГОЛЯМОТО СИ МНОЗИНСТВО СА НЕГРАМОТНИ, НЕВЕЖИ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕМОРАЛНИ! Това е единствено верният извод, който може да се направи от гореизброените факти.
Но тук идва ролята на журналистиката. И аз бих си позволил да помоля всички нормални български журналисти да пишат повече за убийството на Георги Марков и за разкриването на убиеца и поръчителите. Това е правено от доста журналисти, напр. г-н Дачков, но са нужни много повече усилия!
Аз самият бях в Англия тогава, когато се разбра, че Марков е убит. Описал съм преживяното и фактите около убийството - такива, каквито бяха известни тогава, в книгата си "Перипетии на надеждата":
http://kkabakciev.blog.bg/politika/2009/10/18/peripetii-na-nadejdata.417885
цитирай
2. haralanov - Какво да напиша...
13.11.2009 12:49
Аз вече нямам надежди,че цялата истина около това срамно убийство,ще излезе наяве!Много повече работа от всичките държавни органи свърши журналиста от в.Дневник,Христо Христов!
цитирай
3. cefulesteven - Поклон!
13.11.2009 13:06
Поклон!
цитирай
4. анонимен - Един велик българин. Да е свята п...
13.11.2009 14:12
Един велик българин.Да е свята паметта му!
цитирай
5. mayaalex0105 - Георги Марков
13.11.2009 15:28
Преди много години бях след учредителите на клуб "Приятели на Георги Марков". За мен беше много вълнуващо тогава. Георги Марков и неговата "Жените на Варшава" изиграха съдбовна роля в живота ми. Връщам се към това време и си давам сметка, че по-късната ми среща с Варшава по време на военния режим там беше белязана със знака на Георги Марков. Вглеждах се в жените и търсех съвпадението с неговото описание...Удивително е влиянието му върху мен.
Светла му памет. Остава си мой любимец завинаги.
цитирай
6. анонимен - Е как
13.11.2009 15:46
Е как ще има коментари?
цитирай
7. henzelski - Поклон
14.11.2009 08:35
пред паметта му!
цитирай
8. анонимен - един българин
15.11.2009 15:08
поклон на паметта на писателя Г.Марков..като човек и българин,който до голяма степен разбира от ясновидство и вижда нещата в техния зародиш,мога само да кажа,че в основата на това убийство на писателя стои една чужда сила,със сигурнтост това е чужда държава..колкото и да не се харесва на читателите тук...
цитирай
9. анонимен - "репортажите" трябва ...
15.11.2009 16:47
"репортажите" трябва да бъдат част от учебната програма по литература! чудно защо, обаче ние българите си плюем по умните хора

няма как да пропусна опита на цесекарите за подмяна на историята им
на цитат от моя страна (точно на "репортажите") ми беше отговорено - "кой бе, агент Николай ли, бе?"

друг път пък просто умаловажаваха написаното от него
много жалко, много
толкова промити мозъци
цитирай
10. анонимен - ad
15.11.2009 16:48
"репортажите" трябва да бъдат част от учебната програма по литература! чудно защо, обаче ние българите си плюем по умните хора

няма как да пропусна опита на цесекарите за подмяна на историята им
на цитат от моя страна (точно на "репортажите") ми беше отговорено - "кой бе, агент Николай ли, бе?"

друг път пък просто умаловажаваха написаното от него
много жалко, много
толкова промити мозъци
цитирай
11. miaa - Поклон пред светлата му памет !
16.11.2009 18:59
Поклон пред светлата му памет !
цитирай
12. анонимен - днес?
25.11.2009 08:54
Това е невежество! Георги Марков е роден на 1 март, а 80-годишнината се чества през ноември в чест на падането на Берлинската стена.
цитирай
13. анонимен - Груба грешка!
25.11.2009 08:56
Георги Марков е роден на 1 март. 80-годишнината от рождението му се отбелязва през ноември в чест на падането на Берлинската стена.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998010
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031