Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2009 11:27 - Посланикът в Турция подаде оставка, очаква се този в САЩ да го последва
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 743 Коментари: 1 Гласове:
2



Посланикът на България в Турция Бранимир Младенов е подал оставка, съобщи говорителят на МВнР Драговест Горанов в петък. По неофициална информация това ще направи и посланикът ни в САЩ Лъчезар Петков. Това става ден след като президентът Георги Първанов каза, че въпреки несъгласието му с исканото от правителството освобождаване на двамата дипломати, оставането им на постовете вече е трудно заради избухналия скандал.

При това положение мнозинството в парламента отложи обсъждането на подготвената декларация, с която се настоява президентът да изпълни конституционните си правомощия и да освободи посланиците.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов каза, че късно снощи е излязла информация за оставката на Младенов. "По този начин този човек, който може да е извършил нарушение, достойно се опитва да защити президента, който фактически иска да не изпълни конституцията, т.е. той се опитва да му помогне", коментира Костов.

Според Костов, тъй като късно снощи са се появили очаквания и посланикът на САЩ Лъчезар Петков да си подаде оставката, вероятно това е "скритата причина" за отлагане на планираната декларация на парламента за освобождаването на посланиците в Турция и САЩ.

"Виждаме много сериозен аргумент за импийчмънт на президента Георги Първанов, ако той си присвои правото на преценка, а не по конституция да назначава посланици", посочи още Костов.

Той допълни, че конституцията категорично задължава президента да назначи и освободи от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства по предложение на Министерския съвет и не му е дадена възможност за преценка.

"Слуховете твърдят, че посланиците са били посъветвани от хора в президентството да си подадат оставките, за да се "измъкне" президентът от тежката ситуация, в която е поставен", каза депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров.

Според Костов най-сериозният нарушител при гласуването в чужбина тепърва ще излезе и това е посланикът във Великобритания Любомир Кючуков.

"Той беше изпълняващ длъжността министър на външните работи и той организира изборите (зад граница -бел.ред.). Аз съм убеден, че комисията, която прави проверка, ще посочи точно него като основен виновник за организационното опорочаване на процеса. Ние очакваме правителството да го предложи за освобождаване", каза Костов.

Според депутата от СДС Димо Гяуров обаче президентът не е нарушил конституцията, като не е отзовал посланиците в Анкара и във Вашингтон, и това не е достатъчна причина за искане на импийчмънт.  Гяуров допълни, че това е аргумент, който заедно с други аргументи може да доведе до процедурата по отстраняване на държавния глава, която СДС ще подкрепи.

Декларацията за отзоваването на двамата посланици, макар и неразглеждана и негласувана от парламента, свърши своята работа, коментира Гяуров. Според него тя е станала ненужна на този етап, тъй като посланикът в Анкара е подал оставка, а днес или до няколко дни това ще направи и посланикът в САЩ.
 

Според Димо Гяуров, искането за импийчмънт на президента е постигнало задачата да се постигне обща воля на мнозинството в Народното събрание и по отношение на отзоваването на Младенов и Петков.

БСП застъпи позицията на президента, че двамата посланици са дискредитирани заради скандала. Мнозинството нямаше търпение да изчака резултатите от проверката на парламентарната комисия, която разследва данните и започване на дисциплинарно производство от страна на външния министър Желева, коментира Мая Манолова от БСП.

Нормална практика е МВнР да изложи своите основания и мотиви писмено на държавния глава и да ги представи по надлежния ред, за да може Георги Първанов да направи своето решение мотивирано, а не да бъде поставян в ситуация на обикновен администратор на решенията на МС, каза Манолова.

"Искаме министър Желева да дойде в Народното събрание и да обясни дискредитирането на двама български дипломати“, заяви Манолова.



Тагове:   посланик,   оставка,   САЩ,


Гласувай:
2



1. tili - Е, камък
13.11.2009 11:48
ми падна от сърцето!!! Ура, Президентът остава ;-(((
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042930
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930