Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2009 10:08 - Офсетните програми блокирани
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 721 Коментари: 0 Гласове:
0



В условия на криза държавата трудно изпълнява ангажиментите си по офсетните програми, затова ще се наложи предоговаряне на условията за някои от тях. Това съобщи шефът на дирекция "Офсетни програми" в министерството на икономиката Кирил Мазнев след приключването на двудневната международна конференция по отбраната и сигурността, организирана от Атлантическия клуб. По тези програми държавата трябва да заплати доставката на техника, срещу което чуждите компании се ангажират да инвестират в гражданското производство.

За последните четири години България се споразумя за доставки на военна техника за армията по четири програми - с френската компания "Юрокоптер", италианската "Аления", германската "Даймлер Крайслер" и американската "Текстрон". От своя страна те се задължаваха да инвестират общо над 150 млн. евро в нови производства, насърчаване на износа или въвеждане на ноу-хау за български компании. По различни причини са изпълнени малка част от тези договори, затова българската страна е решила да облекчи процедурите по офсета, обясни Мазнев. За целта държавата ще намали стойността на компенсаторните сделки на доставчиците на техника.

Досега инвестициите в гражданско производство задължително превишаваха с 10 на сто цената на внесената военна техника, но с промени в наредбата за възлагане на специалните обществени поръчки стойността на тези сделки ще се изравни.
До този момент "Текстрон" и "Даймлер Крайслер" изпълняват гражданските сделки по програмата. Освен завода за нисковолтови вериги в град Раковски, който е изграден с инвестиции на американската компания, значителни инвестиции е направила и германската компапния, която от своя страна трябваше да осигури джипове и други транспортни средства за армията. Българска компания изнася сензори за автомобилите на "Даймлер Крайслер", наша софтуерна компания поддържа и сайта на автомобилния гигант.

По офсета на "Юрокоптер" с вноса на военните хеликоптери френската компания е инвестирала в създаването на аеротехнологичен център, който е пред изграждане, съобщи Мазнев. И добави, че по договора с "Аления", който обеща да инвестира в оранжерия, чуждата компания още не е избрала подходящото място.

Прави се регистър на търговците на оръжие

От януари на страницата на Министерския съвет ще има публичен регистър на лицензираните търговци на оръжие, за да се гарантира прозрачност на този вид сделки. Подобен регистър досега имаше само в министерството на икономиката. Това съобщи Светослав Спасов, председател на междуведомствения съвет за специалните обществени поръчки с компенсаторни споразумения, който е на пряко подчинение на правителството. До този момент с пълен лиценз са 116 компании, 27 са с ограничен, още 8 имат одобрение за транспорт към трети страни.


Тагове:   МО,   Офсет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045243
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930