Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2009 21:07 - Борисов прие оставката на зам.-външния министър от ДС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 686 Коментари: 0 Гласове:
1



Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на зам.-външния министър Красимир Костов. Той е помолил да бъде освободен по лични причини, свързани с установената му принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност, съобщи правителствената пресслужба в петък. Не се съобщава кой ще заеме освободения от Костов пост.

Комисията по досиетата освети преди два дни Костов като секретен сътрудник към ДС, ПГУ с псевдоним "Норис". Бил е вербуван през 1989 година и снет от действащ оперативен отчет през 1991 година. Зам.-вътрешният министър Павлин Димитров пък е бил щатен служител на СОУ на МВР-ДС.

Тогава премиерът Бойко Борисов коментира, че и за двамата знае, че "не са били агенти, а офицери от службите" и разясни, че "има разлика между агент и служители и това го знаем всички от много години”.

Статутът на Костов в ДС обаче дори и според разбиранията на премиера не е на "добро ченге", тъй като не е бил щатен служител. Павлин Димитров влиза в тази категория. Все пак вътрешният министър Цветан Цветанов се учуди от принадлежността му към ДС, въпреки че тя би трябвало да му е известна предвид дългогодишната кариера на Димитров в МВР, и каза, че трябва да се извърши проверка.

Само преди две седмици Борисов заяви, че"с нетърпение очаква" списъците с агенти във Външно министерство, които трябва да се появят догодина и предположи, че до 90 на сто от тях ще се окажат кадри на ДС. Тогава той коментира, че хората от ДС са в основата на всички скандали в България и че 20 години след падането на комунизма е добре да излязат от властта и "се ометат".

Външният министър Румяна Желева съобщи, че Красимир Костов ще продължи да работи в Министерството на външните работи.

"Ценя това негово лично решение да подаде оставка. Оценявам го, защото това е решение на един професионален дипломат. И за това решение аз го насърчих да отиде и да представи молбата си за оставка пред премиера Борисов”, каза Желева.

Зам.-външният министър Милен Люцканов ще поеме ресора "европейски въпроси”, за който отговаряше досега Красимир Костов.

"Впоследствие ще мислим кой ще заеме позицията на Красимир Костов. Това не е нещо, което е наложително. Имаме възможност да организираме работата и с наличния потенциал”, каза Желева.

В правителството на Борисов все пак остава министърът за българите в чужбина Божидар Димитров. Сегашният премиер го изключи от общия казус със служителите на ДС още преди парламентарните избори, заявявайки че "носи лична отговорност за кандидатурата му".

Доскорошният член на БСП Божидар Димитров нееднократно е признавал съпричастността си към ДС, а Комисията по досиетата го посочи като секретен сътрудник и агент към Първо и Второ главно управления на ДС с псевдоними Кардам, Тервел и Телериг.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035625
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930