Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2009 21:25 - МАЕЕ осъди Иран за укриването на ядрен обект
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 745 Коментари: 0 Гласове:
0



Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) осъди с резолюция Иран, че тайно е изграждал ядрен обект, и го призова незабавно да замрази този проект, съобщиха световните агенции в петък.

Това е първата резолюция срещу Иран от четири години насам и бе подкрепена от 25 членове на съвета, против бяха трима, а шестима се въздържаха.

Резолюцията бе подкрепена и от Русия и Китай, които в миналото блокираха опитите за изолация на Иран. Само Куба, Венецуела и Малайзия гласуваха "против".

Очаква се резолюцията да бъде силно послание към Иран, че международната общност не може да приеме факта Ислямската република да пази в тайна работата по ядрената си програма, отбелязва Ройтерс.

Постоянният представител на Иран в МААЕ Али Асгар Солтание определи резолюцията като "заплашване", което ще отрови атмосферата на разговорите между Иран и шестте сили, започнали на 1 октомври в Женева.

Солтание посочи, че резолюцията е прибързана и ненужна стъпка, наложена от малък брой членове на Управителния съвет на МААЕ, предаде ДПА. Той добави, че като реакция Иран ще ограничи сътрудничеството си с агенцията до възможния законов минимум и няма да осигурява доброволно достъп до ядрените си обекти.

Руското външно министерство обяви, че очаква Техеран да се отнесе с "цялата сериозност" към сигналите в резолюцията.

Посланикът на САЩ в МААЕ Глин Дейвис посочи от своя страна, че търпението на международната общност към Иран се изчерпва и шестте държави, ангажирани в преговорите с Техеран за ядрената му програма, не могат да продължават да водят "кръг след кръг" безплодни разговори в името на самите разговори.

Британският премиер Гордън Браун каза, че ако Техеран не спази резолюцията, ще последват санкции.

Резолюцията отразява раздразнението на агенцията от отказа на Иран да предаде нискообогатения си уран за дообогатяване в Русия и Франция в замяна на готово ядрено гориво.

Резолюцията осъжда изграждането на завода за обогатяване на уран Фордоу, който се намира в планински район близо до свещения град Кум. В документа МААЕ приканва Иран незабавно да спре доизграждането на завода и да изясни за какви цели го строи.

За съществуването на завода стана ясно през септември. Излезе наяве и фактът, че Иран е строил този обект поне от 2 години.



Тагове:   Иран,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039368
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930