Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2009 21:03 - Тръгват плащанията по спрените водни европроекти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 764 Коментари: 0 Гласове:
0



Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще започне да плаща междинните траншове по спрените общински проекти, финансирани от Оперативната програма “Околна среда“ (ОПОС), съобщи в петък през журналисти екоминистърът Нона Караджова.

Около 350 проекта с подписани договори за финансиране от предишния министър на околната среда Джевдет Чакъров бяха спрени за проверка от новото ръководство на ведомството. То предупреди общините да не плащат нищо на изпълнителите, както и да спрат всички обществени поръчки, докато не се вземе решение как ще се продължи финансирането по ОПОС.

Още през лятото от Европейската комисия алармираха, че одобрените от бившия екип на МОСВ проекти са значително оскъпени.

Към всеки от 350-те договора по ОПОС има поне по още пет договора с изпълнител, строителен надзор, за помощ при управление на проекта, за предпроектно проучване и др., обясни Караджова. Назначената от нея проверка установила, че по-голямата част от проектите са с извършени нарушения при провеждането на обществените поръчки.

Съгласно правилата на европейските фондове фактически на сгафилите по една или друга причина общини трябва да им се откаже възстановяване на направените разходи по реализацията на проектите и загубите да си останат за тяхна сметка.

МОСВ обаче се е решило на компромисния вариант да плати на общините, но след сключване на анекс към договора, в който се запише ясно, че за допуснатите грешки на общините ще им бъдат наложени финансови корекции. Това ще стане, след като се разработят национални правила за такива корекции по проекти с грешки, обясни Караджова. Сумата, с която ще се намали финансирането, ще бъде приспадната от следващи междинни плащания за съответните общини.

С местните власти, които имат значително оскъпени проекти, се водят преговори за намаляване на финансирането, което ще се регламентира в допълнителни споразумения, допълни министърът.

Нашата цел не е да спираме проекти, а после при одитирането им от ЕС да няма проблеми, обясни Караджова.

Тя допълни, че критерии за пределна цена на изграждането на водна инфраструктура ще се прилагат при следващите проекти на общините, които вече ще се договарят директно с местните власти. Всяко надхвърляне на осреднените стойности за изграждане на ВиК ще се обосновава от общините.



Тагове:   МОСВ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043974
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930