Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2009 19:45 - Сакскобургготски може да съди България в Страсбург
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 974 Коментари: 1 Гласове:
0



Заради гласувания в петък мораториум върху т. нар. "царски имоти“ е възможно бившият премиер Симеон Сакскобургготски да "си търси правата“ в Международния съд по правата на човека в Страсбург. Това стана ясно от думите на новия лидер на партията Христина Христова, която в понеделник даде специална пресконференция във връзка с решението на НС да отнеме правото на бившия премиер Сакскобургготски от разпореждане с върнатите им земи и сгради.

Мораториумът върху разпореждането с "царските имоти" се налага до приемането на специален закон.

"Европейският съд по правата на човека - там казусът трябва да е частният казус на човека и Симеон Сакскобургготски заяви на конгреса на НДСВ, че освобождавайки се от ангажименти да бъде политически лидер, той сам вече ще прецени, както намери за добре и така ще защитава своите интереси. Предполагам, включително и сигнализиране и даване на иск в Европейския съд по правата на човека", коментира Христова, която неотдавна зае мястото на Сакскобургготски като лидер на НДСВ.

Христова отново заяви намерението на партията да още днес да сезира българския и европейския омбудсман за мораториума върху "царските имоти".

Освен по този казус, който касае пряко интереси на техния основател и бивш лидер, НДСВ ще сезират различни институции и за промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), както и за евентуален референдум за новините на турски език по БНТ, макар че премиерът Бойко Борисов вече отмени това си намерение.

НДСВ ще изпрати писмо и до комисаря по правата на човека към Съвета на Европа и до президента на Европейските либерали и демократи.

Христова отново посочи, че с гласуваната забрана се нарушават правото и неприкосновеността на частната собственост.

Според НДСВ с измененията на ЗЕС, които предвиждат тотален контрол в Интернет, "се нарушава правото на личната кореспонденция, а това е недемократично и противоконситуционно“.

От партията изразиха притеснение от закриването на независимия орган за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), който става парламентарна подкомисия.

"Най-върховният орган на България - Народното събрание, системно нарушава конституционни права и свободи на хората, а изземва и функциите на съдебната система“, смята Христова.

Новият зам.-председател на партията Любомир Дацов, който в предния кабинет беше зам.-финансов министър, коментира икономическата политика на правителството и посочи, че правителството води не антикризисна, а кризисна политика. Според него заради неумелото управление на икономиката, следващата година страната ще загуби 1 - 1.5 на сто от БВП.



Тагове:   Страсбург,   дело,


Гласувай:
0



1. mem - лукави Кобурги,
22.12.2009 18:12
От Фердинанд гледат на България единствено като на стадо за доене и стригане.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033781
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930