Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2009 19:31 - Върнаха Иван Драшков в ДАНС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове:
0



Иван Драшков се е върнал на работа като зам.-председател в ДАНС още миналата седмица, научи Mediapool. Той бе отстранен от предишното правителство, но обжалва решението пред Върховния административен съд (ВАС). Тричленен състав на ВАС отмени уволнението му през октомври, след което премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството няма да обжалва пред петчленен състав.

През цялото време, докато се водеше делото, Драшков твърдеше, че няма да се върне на работа в ДАНС, а търси само "морално удовлетворение".

Той заговори друго, след като преди два месеца избухна поредният скандал между враждуващите лагери в ДАНС, повод за което стана изтекла справка на службата от миналата година, в която Драшков отправя остри нападки срещу тогавашния си началник Петко Сертов и обкръжението му. Тогава отстраненият зам.-шеф на ДАНС се закани, че може да се върне в агенцията и да си "разчисти сметките".

Дали той ще остане зам.-председател на агенцията, ще стане ясно съвсем скоро. Според някои източници Драшков имал договорка с премиера Борисов да се върне на работа за седмица до Коледа, за да си вземел довиждане със състава и да поучи "моралното удовлетворение", за което води делото. Според други източници обаче Драшков смята да продължи дългогодишната си кариера в контраразузнаването.

Драшков бе уволнен от ДАНС на 9 октомври 2008 г. в разгара на скандала около сайта "Опасните" и подслушването на журналисти и политици в рамките на делото "Галерия". До момента той и бившият му шеф Петко Сертов си прехвърлят взаимно отговорността за стартирането на скандалната разработка. Според парламентарната комисия за контрол на ДАНС делото е започнато по нареждане на Сертов.

Официално обаче Драшков бе отстранен заради участието му в подписката срещу бившия червен депутат Татяна Дончева, с което уронвал престижа и политизирал агенцията.

Отстраняването му бе съпътствано от друг скандал, свързан с брат му – Петър Драшков, който бе замесен в незаконно прехвърляне на общинска собственост в София. В публичното пространство излязоха и информации, че 25-годишният син на Иван Драшков е собственик на жилищен комплекс със 160 апартамента. По делото срещу Петър Драшков обаче от година нищо не се случва.

Кампанията срещу Иван Драшков тогава бе оглавена от лидера на РЗС Яне Янев, който официално получи симпатиите на бившия съветник в агенцията Алексей Петров, който е от кръга противници на Драшков.



Тагове:   данс,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999158
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031