Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2009 22:40 - Предколедни енергийни преговори в Москва
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 663 Коментари: 1 Гласове:
0



Енергийни преговори часове преди Бъдни вечер ще проведе министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с руския си колега Сергей Шматко в Москва, за където Трайков замина в сряда. Това съобщи пресцентърът на икономическото министерство.

В съобщението се посочва, че "в рамките на двустранния диалог ще бъдат обсъдени енергийни въпроси от взаимен интерес между двете държави". Трайков ще бъде придружаван от заместник-министър Мая Христова и изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева.

Посещението освен, че става в навечерието на Коледа, но и идва само десетина дни, след като двамата министри Трайков и Шматко се видяха и обсъдиха нашироко енергийните въпроси от взаимен интерес в София по време на заседанието на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество.

Според Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) още тогава била договорена принципно нова среща между двамата енергийни министри, неочаквана се оказала предложената от руснаците дата – 24 декември, когато се празнува Рождество Христово, но пък от друга страна за тях това не е официален празник, тъй като те отбелязват Бъдни вечер и Коледа на 6 и 7 януари.

Няма драматични развития по енергийните проекти, за да се смята, че срещата е спешна и извънредна, не се очакват грандиозни решения, заявиха за Mediapool от пресцентъра на MИЕТ.

От руска страна обаче нееднократно са демонстрирали желанието си да налагат тон във водените преговори и, въпреки отричанията на МИЕТ, е възможно от тяхна страна да са отправени нови агресивни оферти или предупреждения по съвместните енергийни проекти. Най-малкото защото на срещата Трайков-Шматко не бе постигнат никакъв напредък по важните за Москва АЕЦ “Белене“, газопровода “Южен поток“ и нефтопровода “Бургас-Александруполис“.

На срещата Шматко показа явното желание на Русия на всяка цена да реализира втората атомна централа, като последната оферта на руснаците е да финансират на корпоративен принцип, без държавни гаранции, пълния обем работа на своите компании, ангажирани в проекта “Белене“.

Освен това в последните дни руски медии все по-често посочват “Бургас-Александруполис“ като нерентабилен за участващите в него руски компании, контролирани от Кремъл. За сочения като конкурентен на българо-гръцката тръба проект “Самсун-Джейхан“ стана ясно, че на Русия може да й бъде даден контролът от 50 на сто, а досегашните партньори – италианската ЕНИ и турската “Чалик Енержди“, да станат миноритарни участници.



Тагове:   Москва,


Гласувай:
0



1. veninski - Светли празници!
24.12.2009 05:57
Светли празници!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032510
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930