Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2009 18:00 - Поздравление за Рождество Христово на пловдивския митрополит Николай
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 675 Коментари: 0 Гласове:
2



Обични в Господа братя и сестри, отново сме в радостта на великия, светлия празник на славното и мироспасително Рождество Христово. Отново чуваме радостната вест, възвестена от ангела Божий на Витлеемските пастири, а чрез тях на цялото човество и на всички нас: „Ето благовестя ви голяма радост, която е за всички човеци, защото се роди в града Давидов спасителят на човешкия род”.

Тази радост повече от 2 хиляди години никой и нищо не може да помрачи в душите и сърцата ни, защото това е радостта от безграничната Божия любов към човеците. Защото с раждането на спасителя Христос ние разбираме истинността на Божието слово. А именно, Бог толкоз обикна света, че отдаде своя единороден син, та всякой, който вярва в него да не погине, за да има живот вечен. Ние чувстваме с душа и сърце безграничната Божия любов към нас човеците. Светата църква ни подготви, за да възприемем с цялото си същество, с разума си, с чувствата си, с душата си божествената любов. Защото през благодатните дни на рождественския пост Светата църква ни призоваваше, приканваше със сладкогласни песнопения, с възторжени духовни химни : „Христос се ражда- посрещнете го, Христос идва – прославете го, Христос слиза от небесата на земята, за да възнесе нас човеците от земята на небето”. 

И ето днес ние изживяваме тая благодатна радост. Защото това е празник на нашата надежда, на надеждата за вечно спасение на човешкия род. Това е празник, в който ние трябва да се подготвим. Несъмнено домовете на верните чада на църквата, на християните в нашето отечество и по целия свят са подредени и празнично украсени. Несъмнено трапезите в домовете на всички ни са богато отрупани с различни ястия. Ние сме се подготвили и да дарим ближни и далечни с много обич. И като отображение на тази наша обич ще поднесем подаръци. Но нека най-напред да се подготвим в скришната стаичка на сърцето и душата на всеки едного от нас. Да я подредим, да я очистим, за да посрещнем богомладенеца Христос, който да се роди в яслата на душата , в яслата на сърцето. Да живее в нас. 

Нека подреждайки домовете си, отрупвайки трапезите си, да внимаваме да не се окаже, че ние празнуваме Рождество Христово без Христос. Защото Христос дойде на земята, роди се от пречистата Богородица Дева Мария, роди се в скромна пещера, в бедни ясли. Прие човешки вид и рабски образ, поживя с човеците, благовести им спасителното си слово, претърпя страдания, кръст на смъртни възкресения. И всичко това единствено и само заради нас и заради нашето спасение. 

Нека обични братя и сестри, когато празнуваме, когато тържествуваме, когато ликуваме в радостта на този превелик празник, ние да претворим душите си в ясли. Нека мислено се докоснем до яслите, в които се роди Христос. Нека погледнем с очите на сърцата си в пелените, с които бе обвит Христос, богомладенецът. Защото тези пелени преградиха от нас Божия гняв. Нека му се поклоним. Нека преклоним сърцата си пред новородилия се богомладенец и нека вместо дарове ние му пренесем и положим нашите грехове в духовна изповед и съкрушение. Защото той дойде на земята, за да вземе върху себе си нашите грехове. И да понесе върху си нашите немощи. 

Отечески и съдушевно поздравям всички вас с празника Рождество Христово. И молитвено благопожелавам благодатта на родилия се богомладенец и господ наш Исус Христос да пребъде със всички вас. Да пребъде над вашите домове и над вашите чада. Господ Исус Христос да дари щедро всички ви със здраве, духовни и телесни сили, благопреуспяване в добрите и полезни начинания, земно щастие и небесно спасение. 

Честито Рождество Христово! За много и благословени години! Амин !
Отечески и вседушевно, с рождественска радост поздравявам читателите на интернет сайтовете news4000, Bnews, Бизнеспост, като благопожелавам здраве, мир, благоденствие и душеспасение. Благодатта на нашия господ Исус Христос да пребъде с всички ви, сега и во веки. Амин!

Честито Рождество Христово!



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997677
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031