Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2009 23:04 - Йемен - новата цел във войната с терора и разклоненията на "Ал Кайда"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 496 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.12.2009 23:07


Йемен се превръща в новата цел на антитерористичните действия, тъй като все повече информации потвърждават, че държавата в периферията на арабския свят е новата крепост на "Ал Кайда". Вчера йеменските власти обявиха, че са арестували 29 членове на групировката и са предотвратили атаки срещу нефтени инсталации и чужди посолства, включително британското.

Нигериецът, който се опита неуспешно да взриви на Коледа полет 235 от Холандия за САЩ, е бил именно в Йемен, където според собствените му показания е получил експлозивите от представители на "Ал Кайда". 

Слабото правителство в страната едва се справя с шиитските бунтове на север и сепаратистичните племена в южните региони, а терористите използват хаоса за операциите си, коментира агенция Ройтерс. Цитираният от "Вашингтон пост" експерт по тероризма Саеед Обаид коментира, че "Ал Кайда" след период на разрастване в Афганистан и Пакистан се завръща към корените си на Арабския полуостров. Племенната структура на населението, антиамериканските настроения, слабото правителство и големите безлюдни територии само улесняват терористите да привличат нови бойци и да организират тренировъчни лагери, допълва изданието.

Според цитиран от "Ню Йорк таймс" бивш служител на ЦРУ Вашингтон разширява операциите си в страната. Още преди година агенцията е изпратила много служители, които в момента обучават йеменските власти, а в следващата година и половина САЩ ще похарчи повече от 70 млн. долара за екипирането им. Само през последните 10 дни тук бяха проведени няколко въздушни атаки, като по данни на властите в тях са загинали над 50 членове на групировките.


Ал Кайда пое отговорност за самолетния атентат по Коледа
Групировката "Ал Кайда на Арабския полуостров" стои зад неуспешния самолетен атентат на Коледа като нападението е било в отмъщение срещу американските атаки срещу групировката в Йемен, предадоха информационните агенции.

В съобщение, разпространено на ислямистки уебсайтове терористичната организация твърди, че осигурила атентатора, когото нарича Умар Фарук ал Нигири (нигериеца) с "технически модерно" взривно устройство, изработено от нейни членове, което не се взривило поради технически проблем, предава Ройтерс.

"Ал Кайда на Арабския полуостров" е алианс на екстремисти, базирани в Йемен и Саудитска Арабия, пише Асошиейтед прес.

Йеменските правителстевни сили, подпомогнати от американското разузнаване, извършиха два въздушни удара срещу Ал Каида в страната този месец. Вторият бе един ден преди неуспешния опит за взривяване на самолета на "Нортуест еърлайнс" от Амстердам за Детройт.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038449
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930