Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2010 09:14 - Любен Гоцев: Щом Бойко Борисов е обещал да има осъдени министри, ще има*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1609 Коментари: 1 Гласове:
2



Ваньо Танов е новият “рицар” в битката срещу вятърната мелница “Монтерей”, казва митичният генерал от резерва Любен Гоцев, за когото се твърди, че дърпа конците на държавата.

image
  О. р. ген. Любен Гоцев е бил е заместник-началник на Първо главно управление (външно разузнаване) на Държавна сигурност (1974-1982г.), зам.-министър на външните работи (1982-89 г.), министър на външните работи в правителствата на Андрей Луканов. Един от основателите на т.нар. Генералско движение в БСП през 1997 г. Спрягат го за основател и лидер на кръга “Монтерей”, състоящ се от бивши и настоящи служители на ДС и други служби, който според някои продължава да движи съдбините на България.


- Каква е вашата оценка за отминалата 2009 година, генерал Гоцев?
- Положителна. 2009 беше една мирна година, българската държава полека -полека започна да се движи напред. Държавниците разбраха грешките, които допуснаха и започнаха да ги коригират, в това число и в икономическата област.

- Какво точно имате предвид?
- Става въпрос за банковото дело, за трудностите, които произтекоха от този сектор, за заемите, които се отпускаха и сега трудно се погасяват. Хората задлъжняха и не могат да си покрият заемите. Да не говорим за безработицата....

- Бойко Борисов заяви, че е заварил хазната опоскана ( това е негов израз)...
- Чувал съм го този израз. Не знам дали е точно така, не съм банкер, нямам отношение към сложните банкови операции. Но ми се струва, че малко се преувеличават нещата, тъй като има едно старо правило в политиката да се хвърлят грешките върху миналото управление.

- Тоест можем да разчитаме на това, че в хазната все пак има някой лев?
- Сто процента има някой лев, както се изразявате. Ако няма “някой лев” държавата ще фалира. Става дума, че се правят икономии.

- Българинът скептично прие новия финансовия министър Симеон Дянков. Каква е Вашата оценка за него?
- Нямам експертно мнение по този въпрос, защото съм далеч от финансовите кръгове, но обществото си каза мнението и може би хората са прави в случая. Прави са за това, че г- н Дянков прекалява с някои свои идеи, с някои формулировки. След като ги изкаже се налага да се коригира, а това е винаги за сметка на премиера.

- Самият Бойко Борисов призна, че най-много проблеми му е създал Дянков, по-точно острият му език?
- Ако само езикът беше проблем, няма страшно.

- Можем ли да разчитаме на човек, който е завършил в САЩ да се справи с финансовата криза у нас?
- Защо не. Може разбира се, стига да познава обстановката и да бъде реалист. Аз не мога да кажа дали той е такъв. Но от това, което наблюдавам ми се струва, че нещата при Дянков са малко повече в областта на утопиите, отколкото в областта на реалните факти. Всъщност всички виждаме за какво става въпрос. Опитът на г н Дянков от Латинска Америка едва ли е приложим в нашата страна.

- Защо според Вас Бойко Борисов спечели изборите? Може би защото показа една последователност в поведението си?
-Така е – при него се забеляза настойчивост, последователност. Е, понякога има и напрежение и нервност, но това е част от привилегията да си премиер.

- Но показва и обратното. Например по въпроса за импийчмънта на президента Първанов. Тогава в един и същи ден Бойко Борисов изказа три различни мнения. Сутринта беше убеден, че импийчмънт е наложителен, на обяд се колебаеше и след като се върна от Брюксел заяви, че нашият президент е избран от народа, затова само народът може да го отстрани.
- Е, това е по един конкретен случай, който показва, че г-н Борисов се съобразява с обстановката, в която попада, ориентира се и взима решение в даден етап и то конкретно, бързо и гъвкаво. Освен това може би има някой който му подсказва какво и как да каже в даден момент.

- В случая останахме с впечатление, че приятелите на Бойко Борисов от Брюксел, както ги нарече той, вероятно са му подсказали...
- Аз допускам точно това. Допускам, че влиятелни кръгове или конкретни фигури от Брюксел са сметнали, че това не е необходимо за България на този етап. Няма сериозни причини за такъв процес.

- Според Вас президентската институция стабилна ли е в лицето на г-н Георги Първанов?
- Разбира се! Някои може би имат основание да се съмняват в това, но лично аз не!

- Журналистката Зоя Димитрова, бивша говорителка на ДАНС, пишела книга за вас. Срещате ли се с нея? Как върви сътрудничеството ви?
- Моля да не коментираме сега това. Но ако се пише такава книга, то тя няма да бъде “голямата” книга на моя живот!

- На 12 януари се очаква Али Агджа да излезе от затвора в Турция. За интервюта с него западните медии вече дават два милиона евро!
- Прекрасно, ще забогате момчето...

- Проспа ли Държавна сигурност преминаването на Агджа в България. България беше опетнена, въвлечена в едни мръсен процес?
- Други хора въвлякоха България. Бяхме нормална държава, която си знае интересите, охраняваше своята сигурност. Но други хора, други служби, други институции я въвлякоха. Въпреки всичко България се справи отлично със случая. Не допуснахме да хвърлят петното върху нас, въпреки пропагандата от средствата за масова информация. Не случайно папа Йона Павел Втори реши да дойде в България!

- .... и чистосърдечно прости на Агджа!
- Това не знам. Това могат да кажат само Агджа и папата, бог да го прости. Аз съм бил на три срещи с папата. И на трите срещи той винаги официално казваше пред мен (и пред други хора) : Аз знам, че България няма отношение по този случай. Край! Това го е повтарял многократно на всички български делегации, които са ходили при него.

- Вашата версия каква е? Има ли ватиканска следа?!
- Като цяло това е една конспирация, която целеше да ликвидира папата, понеже по този начин щяха да създадат едно страшно напрежение в света. Целта беше да ударят Източния блок – това да се припише на България, на Съветския съюз. И те удариха достатъчно Съюза.

- През изминалата година Яне Янев имаше доста интересни изяви като политик? Вие как го оценявате?
- Не бих искал да коментирам Яне Янев. С него съм имал една среща, която се осъществи чрез посредник. Чрез мен Янев търсеше посредничество с ръководството на БСП и по-специално с тогавашния шеф на партията Сергей Станишев. От тогава не съм го чул, не съм го виждал. Той тогава беше на едно ниво, сега е на друго.

- Яне Янев какво искаше от вас?
- Твърде лични неща.

- А пари?
- От мен пари не е искал. Искаше да подкрепя някои негови виждания.

- Преди изборите той каза, че МОСАД го охранява. Възможно ли е това?
- Да, възможно е. Бяха дошли тук двама-трима експерти по сигурността, някакви израелски генерали в оставка, пенсионери. Имаше такъв екип. Колко време са стояли, колко бяха до него, какви пари получиха - това е тайна между тях.

- Твърди се, че “опонентите” Бойко Борисов и Алексей Петров пушат пури заедно... - Не виждам нищо лошо в това да пушат пури. Аз също пуша пури.

- През изминалата година Алексей Петров многократно заяви, че влиза в политиката...
- Няма нищо лошо. Щом преценява, че има възможности, ще бъде интересно. Защо?! Защо в политиката ни ще влезе нова личност. Говоря за политиката, иначе той е известен в България.

- Можем ли да натоварим Алексей Петров с очаквания?
- Животът ще го натовари. Ние двамата с вас не можем да го натоварим с очаквания и надежди (най-вероятно)...

- Когато г- н Борисов стана премиер обеща, че ще има министри от тройната коалиция, които ще бъдат зад решетките. Това обаче не се случи.
- Е, не се е случило до сега. Но щом като е обещал може и да има резултат. Все пак Бойко Борисов не си хвърля думите напразно.

- Ваньо Танов въвлече кръга “Монтерей” в схеми свързани с митниците...
- Така е преценил, така се е изказал. Аз не искам да коментирам Ваньо Танов. Всичко, което е казал, е за негова сметка. Абсолютно. И лежи на неговата съвест. Не може да се хвърлят бомби в пространството без да имаш факти за това. Ако има такива трябваше да ги внесе в съда, в прокуратурата. Ваньо Танов е новият “рицар” в битката срещу вятърната мелница “Монтерей”, освен известните до сега ген. Атанас Атанасов, Иван Костов. Както е известно на тях понякога им помагаше Татяна Дончева и други “доброволци”. (В случая се има предвид и Велислава Дърева – б.а.)

- Можем ли да вярваме, че Манол Велев като съветник на президента Първанов е разработвал и е участвал схеми за пране на пари?

- Аз не съм енциклопедист и не мога да знам всичко, което става в България. Като стана министър-председател тогава ще ме викате да ми задавате подобни въпроси (Смее се.)
http://www.blitz.bg/news/article/67314

*Заглавието е променено



Гласувай:
2



1. анонимен - Митичният генерал
05.01.2010 15:02
изглежда е як любител на хумора. С явно подправена саркастична самоувереност " отговаря " на всички зададени въпроси като във вица:
- Питали един защо му мирише лошо устата, а той отговарял, че редовно си перел мръсните чорапи.
Но явно генералът " нищо не помни и не знае" по всички по-конкретни въпроси. Разбираема амнезия . : )))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998442
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031