Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2010 18:52 - Водосвет на бойните знамена и знамена-светини на Българската армия в София. В Калофер - мъжко хоро в Тунджа
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 828 Коментари: 0 Гласове:
0



Освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия ще се състои утре, 6 януари-Богоявление, пред Паметника на Незнайния воин в София. Водосветът ще бъде отслужен от Знеполския епископ Йоан.

На ритуала ще присъстват министърът на отбраната Николай Младенов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-министрите на отбраната Аню Ангелов и Валентин Радев, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, началниците на щаба по подготовката на Сухопътни войски и ВВС генерал-лейтенант Иван Добрев и генерал-майор Константин Попов, висши военни, представители на военнопатриотичните съюзи.

В освещаването ще участва Националната гвардейска част с бойни знамена и бойни знамена-светини: Самарското знаме, Щандарт на 10-ти конен полк, знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, знаме на 11-ти пехотен Сливенски полк, знаме на 34-ти Силистренски пехотен полк и 23-ти Шипченски полк.
___________________________________________________________________

За първи път водосвет е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. Оттогава до падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска се извършва водосвет.

След Освобождението през 1878г. тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет се извършва за първи път през 1993 г. Оттогава, традиционно, всяка година на 6 януари- Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-старшият йерарх на Българската православна църква извършва тайнството „Водоосвещаване” и след прочитане на молитвата „За успех на народа” ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.
________________________________________________

Уникалното в България мъжко хоро във вода ще се извие призори на 6-ти януари в река Тунджа в Калофер.

В ледените води ще играят стотина младежи и мъже от града на Ботев. Преди да се потопят в реката танцьорите се загряват обилно с червено вино. Хорото се извива непосредствено преди водосвета за Йордановден (Богоявление). От Черковския мост местният свещеник ще хвърли кръста в Тунджа. За разпятието ще се борят всички младежи и мъже, хванали се на хорото.

Очаква се на ритуала да присъства вицепремиерът Цветан Цветанов, народните представители от ПП ГЕРБ Пловдив област, областния управител Иван Тотев и много гости от цялата страна.

По-късно официалните лица ще участват в тържественото честване на 162-рата годишнина от рождението на Христо Ботев. Тържествата започват в 11 ч. с шествие от музея на поета революционер до паметника му. По традиция пред монумента се поднася Гирлянд на славата.

В Пловдив отбелязването на Йордановден ще започне с литургия в катедралния храм „Успение Богородично“, отслужена от пловдивския митрополит Николай. След това в двора на църквата владиката ще освети бойните знамена на Пловдивския гарнизон и ще поведе литийното шествие от храма до Панаирния мост на Марица. Там пловдивският митрополит ще извърши Богоявленския водосвет и ще хвърли разпятието във водата на реката. В ранния следобед пред паметника на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина в Пловдив ще се отбележи тържествено 162 години от рождението на Христо Ботев. Сред официалните гости се очаква да бъдат областния управител Иван Тотев, председателят на ОбС Илко Илиев, кметът Славчо Атанасов, командването на 24-та вертолетна авиационна база – Крумово.

В Асеновград тържествата за християнския празник Богоявление ще се проведат на моста на река Чая пред хотел „Асеновец“.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998392
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031