Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2010 18:57 - Божидар Димитров: Сгафих за ветото на Турция в ЕС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 766 Коментари: 0 Гласове:
0



Очевидно съм сбъркал, прав е зам. външният министър Марин Райков. Това заяви пред "Дневник" министърът без портфейл Божидар Димитров, който в продължение на няколко дни пред български и чужди медии развиваше тезата, че България може да наложи вето на членството на Турция в ЕС, ако не получи финансови компенсации за тракийските бежанци. В крайна сметка в сряда заместник външният министър Марин Райков заяви, че България обсъжда с Анкара темата за компенсациите, но това не е условие за подкрепата на София за бъдещо членство на Турция в Евросъюза.

"Божидар Димитров е един от дълбоко уважаваните министри в правителството и не мога да коментирам неговите думи, но позицията на страната ни е, че няма пряка връзка между нерешените въпроси България - Турция и разширяването на Европейския съюз", обяви Райков преди заседанието на Министерския съвет вчера.
"Признавам, че аз съм сгафилият, правилна е позицията на външно министерство", каза по-късно министърът без портфейл.

Премиерът Бойко Борисов така и не коментира темата, въпреки че се очаква да направи посещение в Турция в началото на февруари. Изявленията на министъра без портфейл, че София може да наложи вето на членството на ЕС в Турция, вече бяха цитирани от Ройтерс, авторитетното издание EUObserver и многотиражните турски вестници "Заман" и "Сабах". Те цитираха и потвърждението, дадено от пресцентъра на правителството, че това е официалната позиция на България и тя вече била известна. Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу дори предупреди във вторник, че "би било от голяма полза да се избягват подобни изявления, които биха могли да влошат приятелството".

Междувременно стана известно, че в сряда е уволнен служителят в пресцентъра на Министерски съвет Веселин Нинов. В началото на седмицата Нинов потвърди пред EUObserver, а по-късно и пред "Дневник", че именно твърденията на Божидар Димитров са официалната позиция на кабинета. Шефът на правителствената пресслужба Николай Боев заяви, че Нинов е уволнен, защото не е съгласувал изявлението си с никого. Оставката му е подписана от премиера Бойко Борисов вчера.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996153
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031