Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2010 12:25 - Юрген Рот: Румяна Желева е жертва на клеветнически сценарий
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
2



Ако българският външен министър Румяна Желева не бъде утвърдена на еврокомисарския пост, едно от възможните обяснения за това ще бъде силното влияние, което БСП продължава да има в Брюксел. Това казва пред "Дойче веле" германският разследващ журналист Юрген Рот, който издаде книга за връзките между политиката и организираната престъпност в България и привлече вниманието с публикациите си за варненската групировка ТИМ.

Една от основните критики срещу Желева, повдигана от леви и зелени депутати в Европарламента, е че съпругът й работи в банката на групировката – ЦКБ.

"Това няма да бъде лесно изпитание за Желева, тъй като срещу нея бяха отправени обвинения, свързани с нейния съпруг, който е директор на филиал в Бургас на банка към групировката ТИМ", казва пред "Дойче Веле" Юрген Рот.

"Затова и се появиха, включително в Германия, публикации за връзки с мафията. Предполагам, че зелените в парламента ще стъпят върху тази основа и ще развият темата. Разговарял съм с техни представители и трябва да кажем, че информациите за такива обвързаности са по-скоро оскъдни и не позволяват да бъде направена директна връзка с Желева и да й бъдат отправени конкретни обвинения", продължава журналистът.

Според него тези обвинения идвали от лагера на БСП в България и са акт на отмъщение. Желева има добро име и аргументите на опонентите й, че тя не е подходяща за поста заради работата на съпруга й в банка на ТИМ, не са издържани.

Рот, който влезе в остри отношения с лидерите на ТИМ заради разследванията си за групировката, не се съгласява обаче, че ТИМ е олицетворение на връзките с подземния свят.

"Какво означава подземен свят? Дори премиерът Борисов не смята, че срещу хората от ТИМ трябва да бъдат предприети действия. Във Варна имаше оплаквания от някои неправителствени организации, но тогава Бойко Борисов също изобщо не реагира. На този фон е много трудно да бъдат отправени каквито и да било обвинения срещу Желева или нейния съпруг", казва той.

А за банката на ТИМ – ЦКБ, той обяснява: "Това не е някаква банка на мафията. Да се твърди подобно нещо, би било пълна глупост. В момента тя принадлежи към групировката ТИМ, която междувременно успя да легализира огромна част от дейността си. Аз винаги съм казвал за ТИМ, че е висша форма на организираната и икономическата престъпност. Но групировката междувременно успя да се трансформира. Всичко, за което я обвиняват, е от 90-те години, когато нищо не беше предприето срещу ТИМ, включително, защото тя се ползваше със закрилата на БСП".

"Лично аз продължавам да смятам ТИМ за много опасна, но да се правят от това заключения за принадлежност към мафията на един директор на бургаски клон на тази банка, е пълна глупост", казва той.

Рот обаче остава на позицията си, че въпреки изчистването на имиджа си, ТИМ продължава да действа като мафиотска структура.

"Със сигурност ТИМ е мафиотска структура, което се потвърждава от различни обстоятелства в последните години. Не беше много отдавна, когато ТИМ си служеше със заплахи срещу свои конкуренти и в този смисъл тя е мафиотска организация, дори най-мощната мафиотска групировка днес в България. И ако сегашното правителство не предприеме нищо срещу нея, това ще означава, че то не е чак толкова чисто, за каквото се представя".

По въпроса за атаките срещу компетентността на Желева, Юрген Рот заявява: "Ако по някаква причина тя все пак не бъде утвърдена на еврокомисарския пост, то едно от възможните обяснения за това ще бъде, че, за съжаление, БСП продължава да има много силно влияние в Брюксел.



Тагове:   сценарий,   жертва,   клевета,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048397
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930